Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Un om lucra pe o schela si deodata un copil vine si il tine de vorba pe acel om si deodata cade omul de pe schela. Vine politia, investighiaza, copilul tot acolo - politia il intreaba pe copil ce s-a intamplat si el zice: pai a injurat si DUMNEZEU la dus in rai! Si cum a injurat? Pai: mortii matii de copil nu mai misca schela ca pic!!!

› vrei mai mult

Cultura generala

Teritoriul Angliei este locuit de multi, multi ani, asa ca, la inceputul secolului al XVI-lea, a inceput sa fie criza de locuri de veci. Solutia a fost scoaterea sicrielor mai vechi, depunerea osemintelor in niste depozite si refolosirea spatiului pentru un mort "proaspat". La deschiderea vechilor sicrie s-a constatat ca unul din 25 era zgariat de unghii pe interior. Dindu-si seama ca unii semeni ai lor au fost ingropati de vii, englezii au inventat un mecanism de salvare a celor ingropati de vii. De mana "mortului" era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu, era legata la un clopotel, montat langa mormant. Patrulele din cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba "saved by the bell" ("salvat de clopotel")

› vrei mai mult

Lectia de geografie: Ce ar trebui sa stim despre spatiul Schengen

12 Decembrie 2022

Spatiul Schengen

Probabil ai auzit si tu discutii despre spatiul Schengen, despre incercarea Romaniei de a adera, blocata de Austria si Olanda. Dar ce este spatiul Schengen, mai exact? Cine face parte din spatiul Schengen? Care sunt avantajele includerii in spatiul Schengen? Hai sa aflam impreuna!


Romania face parte din Uniunea Europeana, dar nu si din spatiul Schengen, chiar daca multa lume face aceasta confuzie.


Schengen este spatiul UE de calatorie fara frontiere si acopera 26 de tari. Chiar daca si romanii pot calatori doar cu buletinul oriunde in Uniunea Europeana, aderarea la spatiul Schengen ar aduce cu sine o multime de alte avantaje pentru tara noastra si cetatenii ei.


Spatiul Schengen a fost instituit in 1995


Includerea in spatiul Schengen aduce cu sine dreptul de a circula liber in Uniunea Europeana, fara controale la frontierele interne. In acest spatiu sunt incluse majoritatea tarilor UE, cu exceptia Romaniei, a Bulgariei, a Ciprului si Irlandei, care isi mentine optiunea de a ramane in afara sa. Cel mai nou stat membru al spatiului Schengen este Croatia. In acest spatiu in care nu exista controale la frontierele interne ale UE sunt incluse si state ce nu fac parte din Uniunea Europeana: Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein.


Ce trebuie sa faca o tara pentru a intra in spatiul Schengen


Romania indeplineste, tehnic, criteriile pentru aderarea la spatiul Schengen, insa acest lucru trebuie oficializat printr-un vot unanim la consiliul guvernelor nationale, ceea ce nu s-a intamplat in cazul tarii noastre la ultimul Consiliu JAI, din decembrie 2022.


Conditiile de aderare la spatiul Schengen au legatura cu respectarea unor norme UE: un control strict la frontierele externe ale blocului comunitar, aplicarea unui set comun de norme Schengen (controlul frontierelor terestre, maritime si aeriene, dar si emiterea de vize Schengen) si conectarea si operarea Sistemului de Informatii Schengen.


Mai pe scurt, principala conditie este securizarea frontierelor externe ale UE, pentru a se putea circula fara niciun fel de control la frontierele reciproce din interior. Cum Romania este tara la „marginea” UE, temerile privind lipsa unui control riguros la frontiera cu tari non-UE - Republica Moldova si Ucraina - ne tin, inca, la poarta Schengen. De ce noi ramanem pe dinafara si alte tari precum Polonia sau Ungaria nu? Pentru ca statisticile privind coruptia din vamile romanesti ne-a pus mereu intr-o lumina defavorabila.


Care sunt regulile Acordului Schengen


Toate tarile membre ale spatiului Schengen adopta si aplica un set comun de reguli:


• elimina controlul persoanelor la frontierele interne


• aplica un set comun de reguli la frontierele externe, cu state non-UE


• armonizeaza conditiile de intrare si normele privind vizele si cooperarea consulara


• cooperare consolidata in domeniul politienesc


• cooperare judiciara printr-un sistem raid de extradare si executare a hotararilor penale


• crearea si dezvoltarea Sistemului de Informatii Schengen.


27 de tari fac parte in prezent din spatiul Schengen: Austria, Belgia, Cehia, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria; Elvetia, Islanda, Norvegia si Liechtenstein sunt membre fara a fi parte din UE; Principatul Monaco, San Marino si Vatican sunt considerate membre fara a fi trecut prin procesul de aderare, fiind imposibil sa calatoresti pe teritoriul lor fara a tranzita ce putin o tara membra.


Ce avantaje aduce aderarea la spatiul Schengen


Pe langa libera circulatie prin tarile din acest spatiu, aderarea la Schengen are si alte beneficii.


Poti ramane intr-un stat membru pana la 3 luni, fara alte formalitati, doar daca ai un act de identitate valabil. Poti lucra in orice tara, bucurandu-te de aceleasi drepturi pe care le au cetatenii acesteia. Studentii au dreptul sa studieze in orice stat membru.


Frontierele interne din zona Schengen pot fi traversate fara timp de asteptare necesar controlului documentelor; transportatorii pot circula liber prin vami, fara controale si proceduri birocratice, iar marfurile circula mai rapid, la costuri mai mici privind combustibil, salarii si diurne. In cazul calatoriilor cu avionul, pasagerii nu mai trebuie sa treaca prin controlul de frontiera in cazul zborurilor din interioriul Schengen.

Citeste si articolul de mai jos:

Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?

Redactia clopotel.ro


Inapoi la lista de stiri