Vreau sa tin Postul Pastelui. Ce pot sa mananc?

15 martie 2023, 15:09

Mancare de post

Pastele este cea mai mare sarbatoare a crestinismului, marcand Invierea Domnului Iisus Hristos dupa 3 zile de la rastignire. Aceasta sarbatoare este precedata, insa, de cel mai lung post de peste an. Postul Pastelui dureaza 7 saptamani si nu toata lumea il poate tine. Mai ales pentru copii este un post extrem de dificil, insa cei care doresc sa posteasca miercurea si vinerea si in ultima saptamana din post, numita si Saptamana Mare, trebuie sa stie ce au de facut.

Zilele in care tinem post nu vin doar cu „restrictii” la mancare, ci presupun si o curatare a sufletului, prin rugaciune si ganduri bune. In Postul Pastelui nu se mananca oua, lactate si carne si nimic care le-ar putea contine.

Este sau nu bine pentru copii sa tina post?

Perioada de post poate fi destul de dificila din punct de vedere alimentar, dar nu imposibila. Nici preotii nu considera ca este obligatoriu pentru cei mai mici credinciosi sa fie privati de alimente „de dulce”, in timp ce nutritionistii sustin cu tarie ca un copil are nevoie de toti macronutrientii de baza, ceea ce inseamna si alimente de origine animala.

Pana la urma, indiferent pe cine asculti, un copil trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, iar daca esti destul de mare sa alegi sa postesti, o poti face fara sa te temi ca o zi sau o saptamana nu vei manca nici carne, nici oua, nici lactate. Ideal este ca postul la copii sa nu fie nici foarte lung, nici foarte dur, iar apoi totul se poate regla in celealte zile si te vei simti perfect, fara sa te fi oprit de la a tine post, daca asta ti-ai dorit.

Ce mancam daca vrem sa tinem Postul Pastelui?

Daca toata lumea se gandeste la restrictiile alimentare, poate vrei sa stii si ce poti manca fara probleme in zilele in care vrei sa postesti. Spune-le parintilor despre dorinta ta, pentru ca ei sa te ajute sa ai un meniu echilibrat si bogat in nutrienti.

In post se pot consuma legume, verdeturi, fructe sau ciuperci. Cum Postul Pastelui pica mereu primavara, te poti delecta cu spanac, stevie, urzici, o ciorbita de loboda, o supa crema din legumele favorite sau o tocanita de legume. Cartofii prajiti care cu siguranta iti plac foarte mult sunt si ei o optiune perfecta, dar si piureurile de legume.

In unele zile din Postul Pastelui, daca este o sarbatoare mare, se poate manca peste preparat asa cum iti place tie.

Propune-le parintilor sa incercati retete noi, cum ar fi paste cu pesto de urzici, o tarta cu spanac, o placinta cu varza sau un strudel cu ciuperci. Sigur ca pe unele le puteti gasi gata facute in patiserii, insa ce poate fi mai distractiv decat sa gatiti impreuna retete simple de post, pe care apoi le puteti savura in familie?

Daca nu mancati „de dulce” in post, nu inseamna ca trebuie sa renuntati la deserturi. Sunt o multime de retete care se pot prepara fara lapte si oua, cum ar fi negresa de post sau clatitele cu lapte de cocos sau de migdale. Bunica iti poate face cu mare placere cornulete de post sau biscuiti de casa cu gem, asa ca, iata, postul parca nu suna chiar asa de rau cand vezi cate variante delicioase ai la indemana.

Citeste si alte articole despre post:

Ce inseamna Postul Pastelui, traditii si obiceiuri
Ce semnificatie are Postul Craciunului
Este sau nu bine pentru copii sa tina post?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai inalt om din lume traia in Egipt si avea 2.80 cm. Cand manca, consuma 3 kg de carne la un singur pranz.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi brancardieri duc un individ la morga cu targa. Tipul isi revine si ii intreaba:
-Unde ma duceti?
-La morga, dom\'le!
-Bine dar eu nu am murit inca.
- Stai omule ca nici noi nu am ajuns....

› vrei mai mult