Este sau nu bine pentru copii sa tina post?

15 noiembrie 2022, 11:54

Sarbatoarea de Craciun

Multi dintre noi am inceput deja numaratoarea inversa pana la Craciun si ardem de nerabdare sa impodobim bradul si sa ne primim cadourile. Totusi, pana atunci mai avem destul si in perioada dintre 15 noiembrie si 24 decembrie este Postul Craciunului.

Stii deja, probabil, de la parinti si bunici ca in timpul anului sunt mai multe posturi bisericesti. Cel al Craciunului dureaza 40 de zile si este unul dintre cele mai lungi din an.

Ce e voie si ce nu e voie sa mananci in post

Copiii si mancarea de post

Perioadele de post sunt cunoscute tuturor prin faptul ca vin cu restrictii alimentare. In aceste zile nu se consuma carne, oua si lactate. Este permis, insa, sa mancam legume, verdeturi, fructe, ciuperci, cereale, lapte de cocos sau de migdale si, in anumite zile, se mananca peste (zile cu dezlegare la peste).

Restrictiile alimentare nu sunt, totusi, pentru toata lumea. Postul la copii este un subiect intens dezbatut si multi se intreaba daca este sau nu bine pentru copii sa tina post. Parerile sunt impartite intre medicii nutritionisti si preoti. Daca primii sustin cu tarie ca un copil nu trebuie privat de niciunul dintre macronutrientii de baza, preotii incurajeaza postul chiar si la cele mai mici varste, fara a uita, insa, ca este nevoie de echilibru.

Ce spun nutritionistii despre postul la copii

Alimentatia unui copil trebuie sa fie echilibrata atat calitativ, cat si cantitativ. Copiii, mai ales pana la varsta de 14 ani, cat timp se afla in plina dezvoltare, trebuie sa consume alimente care le asigura toti nutrientii esetiali pentru sanatatea fizica, crestere armonioasa si sanatate psihica. Un copil mic sau un preadolescent nu trebuie sa fie privati de proteinele sau calciul din carne, oua, din produsele lactate, nutrienti foarte valorosi pentru o dezvoltare armonioasa.

Carentele care ar putea sa apara in perioadele de post vor fi greu de surmontat in timp. Prin urmare, postul la copii nu trebuie sa fie nicidecum unul foarte strict sau foarte lung. Pe perioade scurte, insa, el poate fi chiar benefic: poate fi tinut, spre exemplu, miercurea si vinerea ori, la copiii ceva mai mari, macar in prima si ultima saptamana a posturilor mari, cum ar fi cel al Craciunului.

Putem vorbi, iata, de un consens intre medici si preoti: postul la copii nu trebuie sa fie nici lung, nici foarte dur, pentru a nu-i priva de nutrienti importanti.

Inclusiv randuielile bisericesti sustin teoriile nutritionistilor. Copiii cu varsta mai mica de 7 ani nu trebuie sa tina post, chiar daca parintii sunt incurajati sa ii deprinda treptat cu acest obicei. Pana la varsta de 12 ani, apoi, postul este recomandat doar miercurea si vinerea si, eventual, in prima si ultima saptamana din Postul Craciunului si Postul Pastelui, dar si cate o saptamana din celelalte posturi ceva mai lungi sau in anumite zile ce preced sarbatori importante.

Aceste indicatii sunt mai mult pentru parintii care tin la perioadele de post si sunt tentati sa isi oblige si copiii sa le respecte. Preotii subliniaza, de altfel, ca postul la copii nu trebuie sa fie o povara, ci o dorinta a acestora, atunci cand se simt pregatiti fizic si sufleteste, intrucat postul in sine nu este doar despre restrictii alimentare, ci si despre curatenie morala.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Dintre toate mamiferele, lenesul este cel mai lent. El poate sta zile in sir nemiscat, agatat cu capul in jos pe ramurile arborilor din padurile Americii de Sud. El nu se deplaseaza cu mai mult de 1km/ora.

› vrei mai mult

Bancul zilei

In timpul unui meci de fotbal incepe o ploaie puternica. Un spectator ii spune vecinului sau:
- Iti inchipui, pe asa vreme sotia dorea sa ma scoata la plimbare.

› vrei mai mult