De ce visam ca picam in gol sau ca avem paralizie

21 octombrie 2022, 12:41

De ce visam ca picam in gol sau ca avem paralizie

Ai visat vreodata ca pici in gol sau ca erai paralizat si nu puteai misca, vorbi, respira? E inspaimantatoare senzatia, nu? Iar cand te trezesti se intampla sa iti ia secunde bune sa iti revii si sa iti dai seama ca a fost doar un vis. Dar stiai ca aceste senzatii au, de fapt, o explicatie stiintifica, dincolo de intepretarile mistice ale viselor?

Ce se intampla cand visezi o cadere in gol

Multi dintre noi visam ca picam in gol si tresarim puternic, chiar inainte de a ne trezi. Sperietura este cu atat mai mare cu cat, de cele mai multe ori, senzatia este aproape reala si avem impresai ca eram perfect constienti. Aceste vise se produc cel mai des inainte de a adormi profund.

Tresarirea din somn sau visul cu o cadere in gol se numeste, in termeni de specialitate, spasm hipnagogic. Acest spasm se produce atunci cand suntem pe punctul de a adormi, dar corpul inca nu este complet relaxat.

Unii specialisti considera ca aceste spasme reprezinta un reflex mostenit de la stramosi, care dormeau in copaci si se trezeau brusc atunci cand simteau ca aluneca si sunt pe punctul de a cadea.

Neurologii pun, insa, tresarirea sau visul de cadere in gol pe seama unei neconcordante intre muschi si creier. Desi creierul este pregatit de somn, corpul si muschii inca nu s-au relaxat suficient, iar semnalele mixte ne fac sa ne trezim inspaimantati, ca si cum tocmai am trecut printr-un mare pericol.

Psihologii au o alta teorie: visele in care picam in gol sunt o „traducere” a unei stari emotionale. De multe ori visul unei caderi poate fi asociat cu teama de a pierde ceva, cu o anxietate sau o frica privind lipsa de control sau chiar de moarte.

Ce inseamna cand visezi paralizie

Uneori s-ar putea sa visezi ca nu te poti misca, mai ales intr-o situatie in care te simti in pericol. Daca vrei sa mergi sau sa fugi sau sa te aperi, vei visa ca pur si simplu ca ai intepenit. Stiintific, inseamna ca esti in starea de somn REM, in care corpul tau chiar este imobil, musculatura fiind „paralizata”.

Psihologic, acest vis poate insemna un blocaj sau un moral scazut din cauza lucrurilor prin care treci in viata de zi cu zi sau, poate, sentimente innabusite.

Indiferent de explicatie, cand visezi ca esti paralizat ai o stare de panica, respiratia devine accelerata si grea. Aparatul respirator poate chiar sa se blocheze, aceasta fiind si explicatia faptului ca dupa un astfel de vis te trezesti, in general, respirand sacadat, iute si speriat/a.

Neurologii asociaza aceasta stare de spaima cu faptul ca amigdala, o zona a creierului responsabila cu procesarea emotiilor, iti transmite un semnal de pericol si o reactie tip „lupta sau fugi”.

Prin urmare, nu trebuie sa te mire daca visezi ca pici in gol sau ca esti paralizat/a intr-o perioada in care treci prin lucruri stresante (teste, examene etc).

Citeste si articolul de mai jos:

De ce trebuie sa dormim la pranz?

Sau parcurge testele de mai jos:

Ce spun visele tale despre tine?
Cat la suta esti dependent de somn?


Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Azi e o zi ciudata pentru tine. De dimineata iti doresti sa nu te deranjeze nimeni, iar pe seara iti vei dori sa scapi de plictiseala.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Furnicile nu dorm niciodata.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Zboara o pata aurie prin casa. Ce e?
-Musca cu dinte de aur.

› vrei mai mult