Cum sa le spui parintilor ca vrei sa ai camera ta

18 octombrie 2022, 13:40

Cum sa le spui parintilor ca vrei sa ai camera ta

A avea camera ta este un privilegiu de care nu se bucura foarte multi copii. Majoritatea apartamentelor de la bloc au 2 sau 3 camere, iar daca in familie exista mai mult de un copil, notiunea de "camera mea" nu exista, pur si simplu. Asa ca foarte probabil te numeri printre cei care impart camera cu un frate sau o sora. Vrei sa ai camera ta? Iata cum sa discuti cu parintii despre asta.

Cand ai frati si surori e amuzant sa impartiti aceeasi camera, dar de la un moment dat incolo devine incomod. Pe masura ce cresti, creste si nevoia de a avea un spatiu numai al tau si de a avea intimitate. In plus, daca aveti program diferit, unul va dori mereu sa poata dormi mai mult, ceea ce este imposibil cand parintii vin mereu foarte devreme sa il trezeasca pe celalalt. Chiar daca esti singur la parinti e posibil sa nu ai camera ta, mai ales daca locuiti intr-un apartament cu doua camere, iar locul tau este in sufragerie, sa spunem, sau chiar in aceeasi camera cu parintii.

E perfect normal sa iti doresti camera ta

Vine insa o varsta la care ti-ai dori si tu o camera cum vezi in filme, in care sa poti face tot ce iti trece prin cap la varsta ta si pe care sa o poti decora dupa bunul plac.

Daca nu stii cum sa discuti cu parintii despre asta, raspunsul este simplu. Cu sinceritate!

Parintii sunt de multe ori absorbiti de problemele lor de adulti si poate nu se gandesc atat de mult la ce ne-am dori. Asa ca daca vrei sa ai camera ta, vorbeste cu ei despre asta.

Spune-le ca daca ai avea camera ta, de exemplu, ai putea sa iti amenajezi acolo un spatiu in care sa iti faci temele pentru scoala, fara ca atentia sa iti fie mereu distrasa de ce se intampla in jurul tau (asta cu scoala este mereu un argument solid).

Apoi, daca ai avea camera ta, jocurile, jucariile, cartile si hainele tale nu ar mai fi mereu imprastiate si amestecate cu ale fratilor, surorilor si ale parintilor, intr-un haos permanent.

In plus, toti avem nevoie de un loc al nostru, in care sa ne putem relaxa, odihni, asculta muzica, citi, juca. Daca esti deja destul de mare incat sa iti dea voie sa vii acasa cu prieteni, ar fi mult mai bine sa puteti sta in camera ta, nu la inghesuiala, si cu parintii, si cu alti frati. Deci, in definitiv, ar fi mai comod si pentru ei sa ai un spatiu al tau.

Nu ii acuza ca nu iti ofera ceea ce iti doresti

Daca esti destul de mare sa iti doresti camera ta, inseamna ca esti destul de mare si sa intelegi ca uneori parintii, oricat de mult si-ar dori, nu ne pot oferi chiar tot ceea ce ne dorim.

Nu transforma discutia despre a avea camera ta intr-un "proces" care le-ar putea rani sentimentele.

Poate ca a avea camera ta prespune pentru ei sa faca eforturi financiare foarte mari, ca sa va mutati intr-o casa mai mare. Asigura-te doar ca au inteles ce ti-ai dori si, in acelasi timp, ca inteleg ca le recunosti si apreciezi eforturile. Cu siguranta se vor gandi serios la ceea ce le-ai spus si vor face tot posibilul sa incerce sa iti ofere ce iti doresti. Dar e greu de crezut ca se va intampla de azi pe maine.

Daca aveti in locuinta o camera disponibila, care ar putea deveni camera ta, depinde de tine sa ii convingi ca o meriti. Poti veni cu un plan de amenajare a camerei, le poti spune ca, pentru inceput, ai nevoie doar de un pat si un dulap pentru haine si ca decorarea poate astepta sau va fi facuta pe parcurs.

Asigura-i ca te simti destul de responsabil pentru a avea propria camera

Spune-le ca intelegi ca va trebui sa iti faci singur ordine, ca vei ajuta la curatenie, ca iti vei delimita clar spatiul de relaxare de cel pentru teme. Daca vrei camera ta pur si simplu pentru ca vrei mai multa intimitate, ajuta-i sa inteleaga asta; pentru ei vei fi mereu copilul lor iubit si asta uneori ii impiedica sa accepte ca tu chiar ai crescut!

Daca ai un frate mai mic cu care imparti camera, explica-le alor tai ca devine tot mai greu sa va intelegeti in acelasi spatiu si ai nevoie ca lucrurile tale sa ramana asezate asa cum iti doresti, uneori ai nevoie de liniste pentru a invata, alteori simti ca nu te poti odihni cum trebuie si esti prea obosit pentru a da randament la toate activitatile zilnice.

Expune-le toate argumentele pe care le consideri solide si apoi asculta-le si lor parerea. Nu reactiona pripit daca discutia nu pare sa se indrepte spre rezultatul pe care il doresti, ci asigura-i ca le intelegi punctul de vedere si ca te astepti sa se mai gandeasca si ei la discutia pe care ati avut-o. Cu siguranta o vor face pentru ca orice parinte isi doreste sa ii poata oferi ce e mai bun copilului sau!

Citeste si articolele de mai jos:

Cum sa iti convingi parintii sa iti redecoreze camera
Cum pot sa construiesc un cort in casa, lucruri de care am nevoie
Cum sa le spun parintilor ca nu vreau sa ne mutam in casa noua

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Este o zi numai buna de realaxare, asa ca iti doresti sa iesi cu pritenii in parc sau la un picnic.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Smaltul dintilor este cea mai tare si mineralizata substanta din corp.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Situatia a devenit grava. Doctorul sta la capataiul lui Bula si il intreaba in soapta:
- Doriti sa chem pe cineva?
- Da, zice Bula.
- Sotia, copiii?
- Nu, alt medic!

› vrei mai mult