De ce adultii fac lucruri rele, de ce se cearta?

4 aprilie 2022, 10:43

cearta oameni mari

Oamenii mari ne spun mereu noua, copiilor, sa nu facem rele si sa nu ne certam cu nimeni. Si, totusi, pe ei ii vedem deseori facand exact contrariul, iar asta poate fi debusolant.

De ce fac adultii lucruri rele si de ce se cearta intre ei? Unii ar spune ca este normal sa se intample asta din cand in cand, ca pot aparea dezacorduri legate de bani, responsabilitati, de petrecerea timpului liber si chiar legate de copii. Dar daca este atat de „normal”, de ce nu pot discuta despre aceste lucruri cu calm sau macar fara sa lase certurile sa ajunga prea departe?

Ar trebui sa le spuna cineva ca atunci cand doi adulti se cearta in fata unui copil, acesta vede intre ei o lupta in care armele folosite sunt cuvintele. Si cuvintele dor si ele, iar copiii isi fac griji pentru ca nu inteleg vocile ridicate si cuvintele rostite cu furie. Un copil se sperie cand isi vede parintii certandu-se sau cand vede unul dintre parinti certandu-se cu cineva strain.

Cand doi oameni se cearta, inseamna ca nu se mai iubesc?

Daca asisti des la certuri intre parinti, probabil ti-ai facut griji, ca multi altii, ca ei nu se mai iubesc si ca poate se vor desparti. Ei bine, nu ar trebui sa iti faci prea multe griji. Certurile lor sunt un mod de a se detensiona uneori dupa o zi mai grea; sau poate pur si simplu au adunat prea multe suparari si nu reusesc sa isi mai tina nervii in frau. Chiar daca nu este normal sa se certe, mai ales in fata ta, parintii au uneori nevoie de aceasta supapa. Nu inseamna, insa, ca trebuie sa le urmezi exemplul.

Adultii care se cearta sunt ca niste copii

Ca sa te ajutam sa nu iti faci griji cand parintii fac lucruri rele sau se cearta, imagineaza-ti asta: ei doi sunt ca niste copii care se supara si s-ar putea chiar sa planga, sa tipe sau sa spuna lucruri pe care nu le gandesc cu adevarat. Nu ar trebui sa fie chiar atat de greu! Probabil ai facut-o si tu, chiar recent, si atunci stii ca pana la urma se vor linisti si ca probabil doar au avut o zi mai dificila.

Desi in general este bine sa nu intrerupi doi adulti care discuta, chiar si pe un ton ridicat, ai putea detensiona situatia cu o gluma care sa ii aduca din nou cu picioarele pe pamant. Probabil parintilor li se va parea amuzant sa te auda pe tine spunandu-le lor sa nu se mai certe ca niste copii sau chiar sa se duca fiecare intr-un colt al camerei si sa se gandeasca la ce au spus si au facut. Pare nepotrivit ca un copil sa le spuna asta parintilor, insa daca ei insisi se poarta ca niste copii, pot fi tratati ca atare. Ei cu siguranta vor gasi situatia amuzanta, vor uita de ce se certau si veti rade toti, impreuna.

Cand adultii sunt suparati pot face lucruri rele

Uneori, insa, oamenii mari pot fi atat de suparati cand se cearta, incat pot reactiona nepotrivit: sa sparga o farfurie de nervi, sa tranteasca ceva de furie sau chiar sa loveasca pe cineva. Astfel de comportamente nu sunt scuzabile, insa se pot explica printr-o tensiune prea mare acumulata la serviciu sau prin faptul ca au primit o veste proasta.

Ce poti face atunci tu, copilul? Cel mai bine este sa te retragi pana cand situatia se va calma. Tu nu esti nici sursa reala a suparrii adultului, nici responsabil cu felul in care el isi regleaza emotiile. Este posibil sa te simti ranit sau neprotejat, poate chiar speriat daca adultii par ca isi pierd controlul; mai mult, te gandesti, probabil, ca poate ai gresit cu ceva. Si chiar daca este asa, trebuie sa stii ca niciodata o cearta nu trebuie sa depasesca anumite limite si sa se ajunga la violenta fizica. Intr-o astfel de situatie, poti cauta sprijinul unei rude in care ai incredere sau chiar pe al unui profesor cu care te simti confortabil sa vorbesti despre asta. Cel mai bine, insa, ar fi ca inainte sa incerci sa discuti chiar cu parintii, pentru a intelege ce i-a suparat atat de tare si pentru a vedea daca explicatia te face sa te simti in siguranta.

Citeste si Cum le spun parintilor ca nu vreau sa se certe?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Inima unei crevete este " gazduita " in cap.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ce e negru, alb si rosu, sta intr-un colt si se face din ce in ce mai mic?
Un emo cu un cutit de curatat cartofi

› vrei mai mult