Eu sunt de vina daca parintii au divortat?

3 martie 2022, 11:05

divort
Divortul parintilor este o incercare grea pentru orice copil. Dincolo de schimbarea de peisaj, de faptul ca dintr-o data mama si tata au vieti separate si ca tu trebuie sa stai cand cu unul, cand cu celalalt, probabil orice copil se intreaba daca are vreo vina in despartire.

Indiferent de varsta, indoiala aceasta apare in inima si in mintea unui copil ai carui parinti divorteaza. Oare sunt eu problema? Oare sunt de vina ca ei nu s-au mai inteles? Din nefericire sunt si cazuri in care parintii chiar le spun copiilor ca din cauza lor s-au despartit. O vina prea mare pe niste umeri atat de mici, o acuzatie mult prea grea pentru o minte in formare, care si asa este in ceata si amortita de acel sentiment de pierdere.

Copiii se lupta cu sentimentul de vina

Cand mama si tata te anunta ca divorteaza este un moment greu si pentru ei, si pentru tine, copilul, indiferent de varsta pe care o ai. Fiecare copil reactioneaza diferit, dar mai toti ajung sa se simta vinovati pentru despartire, in special cei care au atins deja varsta scolara sau se apropie de ea in momentul separarii.


divort

De ce se simt copiii vinovati pentru divortul parintilor

Divortul este coplesitor pentru un copil, iar acesta se va intreba, aproape invariabil, la un moment dat, daca are vreo vina in faptul ca mama si tata nu se mai inteleg. Unii ajung chiar sa se invinovateasca „pe bune” pentru asta, mai ales pentru ca se afla intr-o etapa de dezvoltare emotionala in care iau totul personal. Asa cum se supara cand li se refuza ceva ce isi doresc foarte mult, la fel se intampla si cand parintii divorteaza: au senzatia ca au facut ceva gresit si ca sunt pedepsiti pentru asta.

Copiii de gradinita sau de scoala primara, in special, trec printr-o etapa denumita de specialisti stadiul gandirii magice. Atunci ei sunt convinsi ca anumite lucruri se intampla doar pentru ca au gandit sau au actionat intr-un fel, ori pentru ca nu au facut-o.

Gandirea magica intra in functiune si atunci cand parintii divorteaza. Copilul simte si crede ca ar fi putut impiedica despartirea daca s-ar fi purtat mai frumos, daca ar fi invatat mai bine, daca ar fi fost mai mult de ajutor prin casa etc. Copilul crede, cumva, ca relatia parintilor depindea de el, la fel si despartirea.

Ce trebuie sa stie copilul care se simte vinovat pentru divortul parintilor

Vinovatia este un sentiment de care ar trebui sa uiti cu desavarsire cand parintii decid sa se desparta. NU este vina ta ca doi adulti nu se mai inteleg, nu mai gasesc o motivatie comuna pentru a continua relatia, nici macar copilul sau copiii pe care ii au impreuna.

Parintii care divorteaza nu inceteaza sa isi iubeasca, niciodata, copiii, decat in cazuri care ies din sfera normalitatii.

Mama si tata s-ar putea sa fie mai fericiti divortati decat impreuna, iar tu, desigur, iti doresti sa ii vezi zambitori si linistiti. Asa ei vor putea sa te protejeze mai mult si mai bine si vor fi sanatosi tocmai pentru a fi langa tine cand ai nevoie de ei.

Oricat de mult ti-ai dori, nu este nici de datoria, nici in puterea ta ca parintii sa se impace. Depinde doar de ei daca vor dori sau vor putea sa isi refaca relatia. Daca, totusi, incerci sa ii aduci din nou impreuna, sa stii ca daca nu se va putea, nu inseamna ca tu ai esuat.

Este normal sa suferi cand parintii divorteaza, insa vinovatia este un sentiment toxic, care iti va face numai rau pe termen lung.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anii 2000, cel mai batran arbore din lume era considerat un baobab, care crestea in Africa rasariteana. Varsta estimata la acea vreme era de aproape 5000 de ani. In 2020 s-a descoperit in California un pin ce se estimeaza ca are peste 5000 de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O broscuta se urca in varful unui copac si-si da drumul , se urca, isi da drumul si tot asa. In acel timp, 2 vulturi de pe o craca din apropiere, o femela si sotul ei, se intreaba unul pe celalalt:
-Draga, crezi ca a venit timpul sa-i spunem micutei noastre c-a fost adoptata?
-...

› vrei mai mult