Daca vad un om sarac pe strada, trebuie sa ii dau bani?

12 mai 2022, 14:46

cersetor

Trecem deseori pe strada pe langa oameni care cersesc mila celor din jur. Au povesti care mai de care mai impresionante, dar e greu sa iti dai seama daca sunt sau nu adevarate. Si atunci ce e de facut cand vezi un om sarac pe strada? Ii dai sau nu ii dai bani?

O bunicuta care ar putea fi a ta si care cere un leu pentru o paine poate inmuia inima oricui. O persoana fara o mana sau un picior, care cel mai probabil nu poate munci pentru a-si asigura traiul, te poate impresiona. Un copil care spune ca ii e foame te face sa te gandesti ca nimeni nu ar trebui sa treaca prin asa ceva. Iar tu ai invatat ca e bine sa fii o persoana empatica si generoasa cu cei mai putin norocosi. Si e posibil sa fii tentat sa oferi unui om sarac pe care il vezi pe strada. Dar ai auzit si ca multi dintre ei pot fi, de fapt, sarlatani.

Cum poti face diferenta intre cei cu adevarat saraci si cei care vor sa ii insele pe oamenii buni la suflet? E greu sa o faci, daca nu chiar imposibil!

Daca ii intrebi pe parinti daca e bine sa le dai bani saracilor pe strada, s-ar putea sa iti spuna ca nu. Asta nu ii face oameni rai sau insensibili, ci doar se gandesc ca nu este bine sa incurajezi cersetoria. Multi dintre saracii care cersesc pe strada sunt, din pacate, oameni exploatati de altii, care au transformat asta intr-o adevarata afacere. Desi poate iti vine greu sa crezi, sunt oameni mutilati special sau cu probleme fizice de care altii se folosesc pentru a aduna bani. Multi bani! Prin urmare, nu poti sti niciodata daca ajutorul acordat unui sarac chiar este un ajutor pentru el sau daca banutii tai ajung, de fapt, la un sef care cu asta se ocupa.

In inocenta ta de copil poate iti vine greu sa crezi ca un alt copil, ca si tine, sau un om in toata firea ori chiar un batran cerseste pentru altii; poate ti separe greu de imaginat ca unii pur si simplu o fac pentru ca si-au dat seama ca este o metoda usoara de a strange bani fara sa faca nimic in schimb. Si poate chiar te gandesti ca daca este trimis la cersit de cineva si nu se intoarce cu o anumita suma, va fi batut sau lasat nemancat. Deci, oricum o dai, nu e bine!

Daca vrei cu adevarat sa faci un gest frumos, fara sa incurajezi, insa, „industria” cersetoriei, te poti oferi sa cumperi unui om sarac ceva de mancare si o sticla cu apa. Daca este cu adevarat atat de sarac, incat trebuie sa cerseasca, se va bucura de orice ajutor primit. Daca, in schimb, refuza si vrea doar bani, este posibil sa ai de a face cu ceva necurat si ar fi mai bine sa te indepartezi rapid, mai ales daca esti neinsotit.

Daca vrei, insa, cu adevarat, sa faci o donatie cuiva care are nevoie, exista o multime de asociatii si organizatii care se ocupa cu asta. Iti poti ruga parintii sa te ajute sa iti donezi alocatia sau o parte din banii de buzunar unei asociatii care strange bani pentru copii defavorizati, care nu prea au ce manca sau care nu isi pot cumpara cele trebuincioase pentru a merge la scoala. Poti dona din banutii tai pentru orice cauza nobila si cu siguranta te vei simti mai bine stiind ca ei au ajuns unde trebuie si ca vor fi cu adevarat de folos cuiva.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Una dintre primele specii de pasare a fost Archaeopteryx. Creatura de marimea unei ciori avea aripi cu pene si putea, cel mai probabil, sa zboare. Insa din cauza dintilor, a ghiarelor si a cozii osoase semana cu un dinozaur carnivor de talie mica. Archaeopteryx a trait pe teritoriul Germaniei cu 150 de milioane de ani in urma.

› vrei mai mult

Bancul zilei

I:Alinuta, de ce pui cacao in apa canarilor? R:Ca sa faca oua de ciocolata

› vrei mai mult