Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Chiar daca te-ai obisnuit sa faci aceleasi lucruri in ultimul timp, nu se va intampla o tragedie daca de exemplu vei merge pe jos pana la cumparaturi, sau vei petrece cateva ore in parc, in compania unei lecturi placute!

› vrei zodia ta

Cultura generala

38% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii romane provin din franceza sau italiana.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce stau oltenii cu roaba dupa ei?
Ca sa zica ca merg cu tranvaiul

› vrei mai mult

NU DROGURILOR!

Selectati capitolul:

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprijiniti lupta Antidrog!

Concert antidrog la World Trade Center Bucuresti
Agentia Nationala Antidrog in parteneriat cu Fundatia Romania Civica-Cultural Umanitara a Mileniului 3 "Florentina", World Trade Center Bucuresti si International Artist Management isi reunesc fortele pentru infiintarea primului centru de tip comunitate terapeutica post-cura. Centrul va avea ca locatie comuna Plopu, judetul Prahova, unde exista conditii logistice si acordul de principiu al autoritatilor judetene. In acest moment, in Romania exista centre de dezintoxicare, centre de tratament in ambulatoriu cu agonisti ai opiaceelor si centre de postcura, dar nu exista comunitati terapeutice postcura. Rolul acestora in cadrul lantului terapeutic este fundamental pentru un demers social recuperator eficient.

Conform Studiului National privind consumul de tutun, alcool si droguri realizat in anul 2003, ca parte a Programului European "The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs" (ESPAD), pe un esantion reprezentativ de populatie scolara nascuta in anul 1987, consumul de marijuana si hasis a fost in anul 2003 de doua ori mai mare decat in anul 1999, utilizarea substantelor inhalate crescand in 2003 cu 32% fata de 1999, iar consumul de ectasy triplandu-se in acest interval.

In acest context, se apreciaza ca dezvoltarea sistemului de informare si prevenire a consumului de droguri este foarte util, mai ales in randul elevilor, inca din familie, aceasta fiind coloana vertebrala in viata unui copil. Pe langa familie, un rol esential in viata unui copil il are scoala urmata de sistemul de sanatate publica. Daca acest circuit familie-scoala-sanatate functioneaza normal, pericolul consumului de droguri in randul elevilor va fi redus.

Avand in vedere scopul acestui proiect, in data de 22 aprilie 2005, in apropierea Sfintelor Sarbatori de Paste, entitatile mai sus mentionate vor organiza Conferinta cu tema "Prevenirea Consumului de Droguri in scoala Romaneasca" la World Trade Center Bucuresti, Sala Mexico&Seoul, urmata spre seara de un concert in Sala New York.

La conferinta vor fi prezente atat institutiile publice cu responsabilitati in domeniul informarii si prevenirii consumului de droguri in Romania, cat si organizatii care desfasoara activitati in acest domeniu. La cocert vor fi invitate personalitati marcante ale vietii culturale si economice, membri ai corpului diplomatic din Romania, ai mediului investitorilor si oamenilor de afaceri, precum si reprezentanti ai societatii civile pentru care lupta impotriva traficului si consumului de droguri reprezinta o cauza comuna.

Pentru consumatorii de droguri, ca pentru orice fiinte umane caracterizate prin vulnerabilitate psihologica si un sistem motivational inconsistent, mesajele sunt mai bine asimilate si internalizate daca sunt transmise de personalitati ale vietii sociale.

Sensibilizarea opiniei publice prin astfel de evenimente cu valente sociale, dar, mai ales, suportul financiar direct acordat persoanelor dependente de droguri pentru initierea unui serviciu social destinat lor, constituie un demers cheie de promovare a sanatatii natiunii romane.

Partenerii principali ai acestor evenimente sunt Auto Rom, importator general Mercedes Benz, Romaqua Group, producator al apei Borsec si Star Storage. Parteneri sunt Atas Light, CEC, Dacia, Alka, Cramele Halewood, Pepsi, Nardo si Hotel Sofitel.

Evenimentele sunt sprijinite de Partenerii media TVR prin emisiunea "Alege Viata", Radio Romania Actualitati, ZIUA si Bursa.

ANTI-DROG
In scoala 32 "Al. Macedonski" s-a facut la inceputul scolii ( in septembrie 2004 ) o trupa de teatru din care fac si eu parte intitulata ANTI-DROG. Noi am facut piesa si au fost de fata si 2 oameni de la jandarmerie care au spus ca titlul este subiectiv si ca piesa este foarte bine gandita si ne-a rugat sa o facem impreuna cu ei si in alte scoli. COPIIILOR SI VOI OAMENILOR SPUNEI "NU DROGURILOR". FITI TARI SI LUPTATI IMPOTRIVA DROGURILOR. DEPENDENTA PSIHICA NUMAI POATE FI INLATURATA. DROGURILE VA OPRESC ZBORUL SI VA DUC MAI APROAPE DE BATRANETE SI DE MOARTE. SPUNETI NU DROGURILOR!!!!!!!!!!!

Copiii institutionalizati invata despre efectele nocive ale drogurilor
Aproape 50 de copii institutionalizati din Targoviste si Gaesti vor participa la cursuri prin care vor fi invatati sa se gospodareasca, sa se fereasca de boli sau sa-si gaseasca un loc de munca, a declarat presei reprezentantul Organizatiei Salvati Copiii Dambovita, Cristina Bargaoanu.

"Cursurile sunt pe perioada determinata de 2-5 zile si au diferite teme, cum ar fi ingrijirea sanatatii, inclusiv informatii despre HIV-SIDA, boli cu transmitere sexuala, efectele nocive ale drogurilor, dar si cumpararea si prepararea alimentelor, intretinerea spatiului de locuit si familiarizarea cu principiile economiei de piata.

Incercam sa-i pregatim pentru momentul in care vor iesi din centre si se vor lovi de adevaratele probleme din societate. Le mai oferim relatii despre bugetul personal, informatii despre piata locurilor de munca, pentru ca trebuie sa-si gaseasca singuri un loc de munca. Ei trebuie sa stie unde sa caute un loc de munca si ce se cere pe piata fortei de munca", a adaugat Cristina Bargaoanu. Potrivit unui comunicat al Organizatiei Salvati Copiii, aproape 40% din totalul copiilor institutionalizati se pregatesc sa iasa din sistem. Lipsa deprinderilor de viata reprezinta un real obstacol in integrarea sociala a acestora. Din acest motiv, la nivel national, se deruleaza, de mai bine de un an, proiectul "Deprinderi de viata independenta - Solutia pentru Dezinstitutionalizare".

Acesta este finantat, in principal, de Guvernul SUA prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala in cadrul programului ChildNet. Proiectul se deruleaza in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Junior Achievement si Confederatia Nationala a Patronatului Roman.

"Priveste-ma, nu sunt o eticheta!"
Fundatia Estuar a lansat o campanie prin care se doreste informarea adolescentilor, profesorilor si parintilor cu privire la modelele europene de sanatate mintala in scopul includerii celor cu astfel de probleme in comunitate

"Priveste-ma, nu sunt o eticheta!" este sloganul unei campanii lansate de Fundatia Estuar prin care se doreste informarea adolescentilor, profesorilor si parintilor cu privire la modelele europene de sanatate mintala in scopul includerii celor cu astfel de probleme in comunitate. "Prin aceasta campanie dorim sa obtinem o schimbare a atitudinii tinerilor fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala, a atitudinii profesorilor fata de tinerii cu astfel de probleme, constientizarea existentei acestora in randul liceenilor, reducerea folosirii limbajului neadecvat in scoli si cresterea numarului de persoane tinere care sa se adreseze specialistilor, medicului de familie sau unei organizatii neguvernamentale specializate pentru rezolvarea problemelor lor", a declarat directoarea Fundatiei Estuar, Mihaela Mohorea.

Campania se va desfasura in peste 20 de licee si cinci universitati din Bucuresti, Botosani, Cluj, Constanta si Ploiesti, urmand sa cuprinda ore de dirigentie in care se vor discuta teme arzatoare pentru adolescenti, un concurs pro-sanatate mintala, se vor distribui pliante cu informatii despre conceptia europeana a sanatatii mintale. De asemenea, peste 3000 de consilieri scolari, profesori si parinti vor fi instruiti in domeniul sanatatii mintale si dizabilitatii, pe teme ca managementul stresului, suprasolicitarii, crizei, comunicarea si ascultarea eficienta, modul de comportare cu temperamentele dificile.

"In Romania, tinerii par sa isi construiasca o lume a lor cu propriul cod vestimentar si lingvistic, comportamental si ideologic. Adolescentul roman pare a se fi adaptat cel mai bine la trendul occidental aplicand o sociabilitate selectiva, fiind ostil oricui nu este in pas cu noua moda. Aceasta frenezie a lumii moderne este insotita insa tot mai frecvent si de o abordare a drogurilor, tutunului si alcoolului, de tulburari de comportament, violenta, depresii, devieri alimentare, de stresul datorat presiunii si pretentiilor modelelor impuse artificial de societate", a explicat dr. Cristian Ion Andrei, prezent la lansarea campaniei.

Fundatia Estuar are o experienta de 12 ani in domeniul sanatatii mintale, avand mai multe centre de zi si locuinte protejate pentru persoanele cu astfel de probleme in Bucuresti, Cluj, Constanta, Ploiesti si Botosani. Campania "Priveste-ma, nu sunt o eticheta!" este finantata cu 49.000 de euro din fonduri Phare si cu 12.500 de euro de fundatia respectiva. Conform Studiului National privind Consumul de Tutun, Alcool si Droguri elaborat in 2004 si confirmat de Asociatia Psihiatrilor din Romania, aproximativ 14% din adolescentii romani de 16 ani au tulburari de comportament, 18% prezinta ticuri, iar 5% au avut tentative de suicid. De asemenea, 88% dintre tinerii de aceasta varsta au consumat bauturi alcoolice, 52% au experimentat starea de ebrietate, 5,5% au consumat tranchilizante sau sedative fara prescriptie medicala, 3% au combinat pastilele cu alcool, 2% au consumat substante inhalante, iar un procent alte droguri (cocaina, amfetamine etc.).

Anti-drog si anti-SIDA
Viitorii medici au declansat o campanie de prevenire a raspindirii drogurilor printre liceenii timisoreni. Inainte de a intra in vacanta, membrii Societatii Studentilor Medicinisti participa la orele de dirigentie de la Grupul Scolar „Emanoil Ungureanu”, pentru a le vorbi elevilor despre riscurile consumului de stupefiante. Actiunea este organizata sub deviza ”Arata ca-ti pasa. Drogurile ucid!” In aceeasi perioada, studentii medicinisti vor imparti tricouri si pliante in discotecile si cluburile frecventate de tineri, cu scopul de a preveni bolile cu transmitere sexuala.



Vreau sa sprijin lupta Antidrog
Titlu activitate:
Continut: