Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Libelula este carnivora hranindu-se cu insecte mari si mici, de la tantari, fluturi, molii pana la libelule mai mici, iar in stadiul de nimfe in mediul acvatic consuma larve, mormoloci si chiar pesti mici, atata timp cat sunt mai mici decat ele.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Sotul ii spune nervos sotiei:

- Am fost un prost cand te-am luat!

- Iar eu, fiind foarte indragostita, nu am observat asta.

› vrei mai mult

Lectia de chimie: Care e istoria carbunelui si cat ne mai poate ajuta folosirea lui

26 Iunie 2023

Carbune

Carbunele este o resursa naturala formata in principal din resturi vegetale fosilizate, acumulate de-a lungul milioanelor de ani. Este considerat una dintre cele mai vechi forme de energie utilizate de catre oameni, iar utilizarea sa in istorie are radacini adanci.


Istoria utilizarii carbunelui incepe in China antica, in secolul al III-lea i.Hr., unde a fost folosit pentru prima data in scopuri de incalzire si in metalurgie. In Europa, carbunele a inceput sa fie exploatat in secolul al XIII-lea, initial pentru a produce caldura si mai tarziu pentru a fi utilizat in industrie.


Revolutia industriala, care a avut loc in secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, a marcat o perioada de crestere semnificativa a utilizarii carbunelui. Carbunele a devenit combustibilul principal pentru generarea de energie in masinile cu aburi, care au alimentat fabrici, nave si locomotive. Exploatarea carbunelui a dus la dezvoltarea regiunilor miniere si a infrastructurii asociate, precum caile ferate si canalele.


Cu toate acestea, in prezent, utilizarea carbunelui se confrunta cu provocari si critici semnificative din cauza impactului negativ asupra mediului si sanatatii umane. Arderea carbunelui elibereaza in atmosfera cantitati semnificative de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera, contribuind la schimbarile climatice. De asemenea, emite poluanti atmosferici periculosi, cum ar fi particulele fine si oxizii de azot, care afecteaza calitatea aerului si sanatatea populatiei.


Avand in vedere aceste aspecte, multe tari si regiuni din intreaga lume isi reduc treptat dependenta de carbune si isi indreapta atentia catre surse de energie mai curate si sustenabile, cum ar fi energia solara, eoliana si hidroelectrica. Tranzitia la energie regenerabila este considerata esentiala pentru combaterea schimbarilor climatice si reducerea impactului asupra mediului.


Cu toate acestea, in anumite tari, in special cele in curs de dezvoltare, carbunele continua sa fie o sursa importanta de energie datorita disponibilitatii si costurilor relativ scazute. Totusi, chiar si in aceste cazuri, este important sa se ia in considerare tehnologiile mai eficiente si mai curate, cum ar fi centralele electrice mai putin poluante si captarea si stocarea carbonului, pentru a minimiza impactul asupra mediului.


In concluzie, utilizarea carbunelui are o istorie indelungata si semnificativa in dezvoltarea societatii umane, dar in prezent este necesara o tranzitie catre surse de energie mai sustenabile din cauza impactului negativ asupra mediului si sanatatii umane.

Citeste si alte articole:

Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie
Pentru ce a ramas cunoscut celebrul om de stiinta Stephen Hawking

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri