Test de cultura generala: Pleonasme

Test de cultura generala: Pleonasme

Pleonasmul este o eroare de exprimare constand in folosirea alaturata a unor cuvinte, expresii sau propozitii care repeta in mod inutil aceeasi idee. Stiind acest lucru poti identifica pleonasmul?

Jurnalul lui Aurel

De ce parintii fac pe politistul bun si politistul rau? Ai vazut probabil in filme cu politisti ca o echipa este formata din unul bun si unul rau. Si daca recunosti tiparul, sigur ti-ai dat seama...

› citeste mai mult

Bancul zilei

La cofetarie era coada mare. Vine iepurasul din padure alergand: "Faceti loc!Faceti loc!". Ursul ii da o laba, de iepurasul ajunge pana in padure. Se intoarce el: "Faceti loc! Faceti loc!". Ursul ii da o laba din nou, iar iepurasul ajunge pana in padure. Vine nervos, alergand: "Faceti loc! Faceti loc!", iar cand ajunge langa urs ii spune: "Auzi, daca ma mai arunci o data, sa stii ca nu mai deschid cofetaria azi.

› vrei mai mult

Cultura generala

Mercurul (Hg) este un element chimic lichid. I se mai spune si ''argintul viu''. Este un metal non-combustibil (nu arde si nu intretine focul) de culoare argintie, care se va contracta sau isi va mari volumul odata cu cresterea temperaturii, facandu-l un material ideal pentru termometre. Cu toate acestea, toxicitatea mercurului in cazul in care termometrul se sparge a facut ca mercurul sa fie inlocuit de alcool sau produsi distilati ai petrolului.

› vrei mai mult