Art Safari este deschis in perioada 1-5 mai. Mini-vacanta incepe cu o noua expozitie temporara, "Acasa la Brancusi"

26 aprilie 2024, 10:32

Acasa la Brancusi

Satul pe care Constantin Brancusi l-a facut celebru, Hobita, se afla in centrul unei noi expozitii temporare la Art Safari, care se va deschide miercuri, 1 mai, si care poate fi vazuta pana pe 19 mai. Expozitia „Acasa la Brancusi” este realizata in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman si va prezenta publicului piese etnografice, dar si fotografii documentare rare din colectia Academiei Romane.

Program pentru toata familia la Art Safari, in mini-vacanta

Art Safari este deschis zilnic intre 12:00 si 21:00, in perioada 1-5 mai. Biletele pot fi achizitionate online sau direct de la intrare. De asemenea, in fiecare zi au loc ateliere de creatie pentru copii (cu tematica de vacanta, de la incondeiere oua de Paste la opera lui Brancusi), in intervalul 12:00-13:30. Biletele sunt disponibile online sau la intrare. 

Universul lui Brancusi, evocat prin obiecte si fotografii rare

Acasa la Brancusi

Expozitia „Acasa la Brancusi” evoca radacinile lui Brancusi printr-un interior de casa gorjeana din Hobita, recompus in Art Safari cu o serie de obiecte de mobilier din patrimoniul Muzeului National al Taranului Roman. Fotografii cu caracter documentar din colectia Academiei Romane intregesc expozitia.

De altfel, Constantin Brancusi este prezent printre personalitatile din „Istoria Romaniei in 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie, expozitie ce poate fi vazuta la Art Safari pana pe 28 iulie. Sculptorul este evocat printr-o serie de fotografii, printre care si un portret de Man Ray, un bust, dar si o serie de obiecte personale, toate din colectii private: o valiza frantuzeasca de voiaj, folosita de Constantin Brancusi in celebrele calatorii spre Statele Unite, vesta de lucru a sculptorului, un costum de zi din trei piese, purtat de Constantin Brancusi in perioada pariziana (marca Sleator & Carter), un costum de seara din trei piese, purtat de Constantin Brancusi in perioada pariziana (marca Sleator & Carter), un pardesiu Burberry's (azi, Burberry), posibil folosit ca haina de lucru, pipa si baston.

Locul in care Brancusi a invatat sa imblanzeasca lemnul si piatra

Acasa la Brancusi

Constantin Brancusi s-a nascut in satul Hobita din judetul Gorj, la 19 februarie 1876, in familia lui Nicolae Radu si a Mariei Brancusi, care se ocupau cu agricultura, prelucrarea lemnului si cresterea vitelor. Micul Brancusi a invatat de la mesterii dulgheri ai satului, in primul rand de la tatal si bunicul sau, priceperea de a ciopli lemnul. Hobita a reprezentat o sursa de inspiratie pentru arta sa: de la casele frumos impodobite, la vechea biserica de lemn cu fruntarul crestat, sprijinit pe stalpi, ce evoca obarsia viitoarei Coloane Infinite, si cimitirul satului, cu troitele si crucile inflorate.

Dornic sa cunoasca lumea, la 7 ani, in 1883, Brancusi are primul act de independenta de care isi aduce aminte, pleaca „de-acasa in lume”, asa cum este documentat de Barbu Brezianu, dedicat cercetator roman al operei lui Constantin Brancusi. Este gasit de mama sa la Targu-Jiu si adus acasa (unde urmeaza prima clasa primara in comuna Pestisani). In 1884, in clasa a II-a, este pedepsit, pe motiv ca a crestat cu briceagul banca si intrerupe invatatura, si trimis ucenic la un negustor de butoaie. Alege pietre din alba raului si isi umple buzunarele cu ele, aspirand de pe atunci sa modeleze forme cu care sa se poata juca, forme „in stare sa aduca bucurie oamenilor”. 

In 1904, pleaca pe jos la Paris, unde lucreaza un timp in atelierul renumitului Auguste Rodin. In 1914, are prima expozitie personala la New York, urmata de cea mai prolifica etapa creatoare. Inceteaza din viata la 81 ani la Paris. Lucrarile sale sunt raspandite in toata lumea, in cele mai mari muzee si colectii, foarte putine aflandu-se pe teritoriul tarii natale a artistului.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Specia de licurici Photinus pyralis, care produce lumina cu intensitatea cea mai mare, traieste in America Centrala si America de Sud.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- John?
- Yes, sir!
- Adu-mi, te rog, pianul.
- Vreti sa cantati la pian, sir?
- Nu... dar mi-am uitat tigarile pe el si ma gandeam sa nu te deranjez pentru un fleac!

› vrei mai mult