Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Aceasta zi poate deveni foarte eficienta pentru tine, daca ai destula rabdare si tenacitate. S-ar putea ca acest lucru sa iti dea multe batai de cap, deoarece stai cam prost la acest capitol. Tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi si sa te focusezi doar asupra acestui lucru, sa nu te pierzi cu firea.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Inima unei crevete este " gazduita " in cap.

› vrei mai mult

Bancul zilei

El si ea stau pe o stanca, deasupra unei rape.
Ea ii sopteste:
-Mi-e cald.
Atunci, el ii face vant.

› vrei mai mult

NU DROGURILOR!

Selectati capitolul:

 

 

 

 

 

 

 

 

Copilul meu nu consuma droguri
Comportament si atitudine preventiva
Psiholog Ioana Niculae


Acest subcapitol cuprinde SFATURI care va ajuta sa deprindeti un comportament si o atitudine care sa previna consumul de droguri īn cazul copilului dumneavoastra.

1. Informati-va despre tipurile si efectele drogurilor asupra corpului si psihicului uman.

Desi copilul dumneavoastra nu consuma droguri, este totusi bine sa aveti informatii despre droguri. Aceste informatii le puteti utiliza īn discutiile cu fiul, fiica, īntr-o maniera preventiva. Daca informatiile sunt corecte, veti avea mai multa credibilitate īn fata copilului dumneavoastra. De multe ori, acest proces de īnvatare este mai interesant daca īnvatati alaturi de copilul dumneavoastra. Cititi īmpreuna si discutati prieteneste despre cele citite.

2. Construiti o legatura strānsa cu profesorii de la scoala unde īnvata copilul.

Chiar daca comunicarea cu copilul dumneavoastra este sincera si el va spune despre situatia lui scolara, totusi ar fi bine sa vorbiti si cu dirigintele, cu ceilalti profesori. Ei īl vad dintr-o alta perspectiva pe care e util sa o cunoasteti, chiar daca uneori nu sunteti de acord cu ceea ce va spun acestia. Situatia scolara si comportamentul copilului dumneavoastra la scoala sunt indicii despre felul de a fi al copilul īn afara casei. Ele va ofera posibilitatea de a-1 cunoaste dar si de a-1 īndruma mai bine.

3. Interesati-va daca exista persoane care distribuie droguri, care consuma droguri pe strada unde locuiti, la scoala unde īnvata copilul, īn locurile unde īsi petrece timpul liber.

Daca se īntāmpla acest lucru, discutati cu alti parinti, cu dirigintele copilului pentru a gasi īmpreuna modalitati de a va tine departe copiii de acest pericol. Nu uitati faptul ca accesibilitatea drogurilor le face si mai tentante. Prevenirea consumului de droguri nu trebuie sa se limiteze numai la casa si familia dumneavoastra.

4. Aratati-va interesat de tot ce se īntāmpla īn viata copilului. Ascultati-i grijile, temerile, bucuriile.

Chiar daca sunteti obosit, suparat sau aveti altceva de facut, nu neglijati sa va ascultati fiul, fiica. A discuta cu copilul dumneavoastra despre sentimentele lui, despre droguri, viata sexuala, nu face decāt sa va apropie. Insa, e important sa-i respectati intimitatea, sa-i īncurajati destainuirile si sa nu le fortati, īntrebarile continue sugereaza mai mult interogatoriul decāt interesul sincer. La fel de daunatoare este si ocolirea unor asemenea subiecte. Ele vor sugera copilului dumneavoastra ca aveti o zona vulnerabila si va cauta sprijin īn alta parte atunci cānd va avea nevoie.
Folositi orice oportunitate pentru a mentine deschisa comunicarea.
Nu va feriti si nu va jenati sa vorbiti deschis cu copilul dumneavoastra.
Petreceti cāt mai mult timp īmpreuna cu copilul dumneavoastra, luati masa īmpreuna, cititi īmpreuna, mergeti la spectacole, īn parc, etc.

5. Apelati la un specialist.

Exista subiecte sensibile despre care nu se poate discuta usor. Daca simtiti ca sunteti nesigur pe corectitudinea punctului dumneavoastra de vedere, discutati si cu prietenii dar mai ales cu specialistii. Acum exista emisiuni educative la radio si TV, exista cabinete de consiliere īn multe scoli si licee, si mai exista cabinete specializate pe anumite probleme. O discutie cu un specialist va poate aduce informatii corecte despre un anumit subiect.

6. Aflati care sunt calitatile si defectele copilului.

A-ti cunoaste copilul īnseamna a-i sti atāt calitatile cāt si defectele. Accentuarea acestora - fie a calitatilor, fie a defectelor - este o greseala educativa. Atitudinea corecta fata de copilul dumneavoastra este de dragoste si acceptare. Cunoscānd calitatile copilului, puteti sa-1 īndrumati spre acele activitati si relatii care i se potrivesc, care sunt īn armonie cu personalitatea lui. De multe ori, talentul nu se lasa descoperit daca nu i se ofera cadrul adecvat. De ex. cineva nu va sti ca are aptitudini pentru dans, daca nu i se va oferi ocazia de a dansa. Daca stiti care sunt interesele copilului (din discutii, din observarea atenta a unor situatii), puteti sa-1 ajuti sa si le īndeplineasca, contribuind astfel la aparitia satisfactiei de sīne. In caz contrar, din plictiseala, din lipsa unei ocupatii sau activitati placute si interesante, copiii pot intra īn contact cu cei "nelinistiti" si ajung, astfel sa savārseasca diferite fapte antisociale. De asemenea, stiind care sunt defectele, īl veti putea sprijini mai bine īn momentele sau īn situatiile īn care ar putea avea dificultati. Nu neglijati nici un semn care va poate indica faptul ca fiul, fiica este foarte sensibil la problematica drogurilor.

7. Fiti prieten cu prietenii copilului.

Nu uitati ce importanta este comunicarea cu prietenii copilului dumneavoastra.
Gasiti modalitatile de a discuta cu acestia, avānd īnsa grija ca aceste discutii sa nu semene cu un interogatoriu. Puteti astfel afla multe lucruri despre copilul dumneavoastra.

8. Comunicati īn mod real cu copilul.

O reala comunicare nu īnseamna reprosuri continue, injurii si cuvinte urāte.
O reala comunicare presupune mai mult decāt schimbul de informatii īntr-o atmosfera glaciala. A comunica īnseamna si straduinta de a īntelege ceea ce spune celalalt. O buna comunicare implica respect, toleranta si acceptarea punctului de vedere al celui cu care purtam o discutie. Cānd comunicati cu fiul, fiica, ascultati punctul de vedere al acestuia si nu īl impuneti pe al dumneavoastra. Daca nu sunteti de acord cu ceea ce copilul dumneavoastra afirma, demonstrati acest lucru, cu calm si cu argumente care 1-ar putea convinge. Renuntati la fraza "Este asa pentru ca spun eu", caci nu veti face decāt sa va īnstrainati de fiul, fiica dumneavoastra. Daca va tratati fiul, fiica cu respectul cuvenit oricarui om si nu veti avea pretentia ca stiti totul dinainte, drumul spre o comunicare reala este deschis.

9. Fiti flexibil fara a uita de limite.

Interdictia totala de a merge la prieteni, dar si cealata extrema de a participa la toate petrecerile cunoscutilor - sunt la fel de daunatoare. E normal ca fiul, fiica sa mearga la petreceri, īnsa, e la fel de firesc sa aveti informatii despre cei care vin la petrecere, despre locul de desfasurare a petrecerii, despre ora de īntoarcere a copilul acasa. Spuneti clar care sunt limitele:"Noi nu dorim sa avem prieteni dintre cei care consuma droguri"; "In familia noastra consumul de droguri este intrezis".
Aplicati consecvent aceste reguli.

10. Fiti atent.

Fiti atent la orice semn care va poate indica faptul ca fiul sau fiica a consumat droguri. Nu neglijati nimic si cereti ajutor specializat imediat.

11. Fiti un exemplu pentu copil.

Copiii sunt īntotdeauna foarte atenti la ceea ce fac parintii si la cāt realizeaza acestia din ceea ce au spus. Nu este suficient sa spuneti lucruri bune. Daca īi spuneti copilului ca nu este voie sa conduca autoturismul sub influenta alcoolului, nu o faceti nici dumneavoastra. Exemplul personal dat de dumneavoastra este fundamental īn educatia copilului.

12. Gasiti o "masura" īn pedepsirea copilului.

Valorile si comportamentul moral se īnvata si prin administrarea recompenselor si pedepselor. Acesta metoda este īn special recomandata la vārstele mai mici, cel mult pāna la pubertate.
Din pacate, unii parinti folosesc pedeapsa, ca modalitate educativa, chiar si īn adolescenta si chiar mai tārziu. De la pubertate pāna la vārsta majoratului pedepsele, daca mai sunt utilizate, trebuie sa ia doar forma interzicerii anumitor activitati placute. Interzicerea nu trebuie facuta īn exces si īntotdeauna ea trebuie sa fie justificata. Altfel, copilul dumneavoastra va va percepe ca pe un parinte excesiv de autoritar si nu va avea o relatie normala cu dumneavoastra, īn timp, acesta va evita sa discute cu dumneavoastra anumite lucruri, va cauta sprijin īn ceilalti sau īn consumul de drog ca pedeapsa la pedeapsa dumneavoastra.

13. Implicati copilul īn diferite activitati.

Implicarea tuturor membrilor unei familii īn actiuni gospodaresti este o masura care ajuta la o desfasurare normala a traiului īn comun. Facānd diverse lucruri īn casa, īnvatam sa avem responsabilitati.
Parintii care īsi pun copiii sa faca multe lucruri īn gospodarie, pentru ca ei nu au timp, gresesc. De asemenea, parintii care īsi īmpiedica total copiii sa-i ajute īn gospodarie gresesc, deoarece nu le ofera acestora ocazia sa īnvete anumite deprinderi si nu le Iasa timp si spatiu sa-si formeze un fel de abc al responsabilitatii. Facānd cāte ceva īn casa copilul īnvata ca nu totul i se cuvine de-a gata, īnvata sa-i ajute pe altii si, mai ales, īnvata sa-i respecte pe ceilalti.
Toate acestea sunt atitudini benefice pentru integrarea sociala, deci ele īl vor ajuta pe copilul dumneavoastra sa se relationeze corect cu ceilalti. Aceste atitudini īl vor proteja chiar de capcana toxicodependentei, care coreleaza pozitiv cu īnsingurarea si rasfatul exagerat.
<< Inapoi