Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Spre deosebire de zilele trecute, acum chiar poti spune ca totul este in regula. Indiferent ca e vorba de rude, prieteni sau colegii de scoala, te vei simti cu adevarat respectat/a si de aceea, trebuie sa continui sa adopti aceasi atitudine!

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Un melc mergea spre vizuina unui urs, in plina iarna.
ajungand la vizuina bate in usa. Ursul somnoros si nervos deschizand usa loveste melcul din gresala si il arunca la metrii departare. Dupa vreo cateva luni, cand venise deja vara, melcul ajunse din nou la urs, de data asta ursul voios dechise usa incet, la care melcul nervos, auzi mai ursule, ce a fost cu gluma aia de mai devreme?

› vrei mai mult

Cultura generala

Cel mai mare vulcan al Europei este Etna.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Tezele cu subiect unic

11 Octombrie 2007
Elevii de clasa a VII-a si clasa a VIII-a stiu deja care sunt cerintele pentru tezele cu subiect unic. Programa care a aparut pentru limba si literatura romana detaliaza toate chestiunile carora elevii trebuie sa raspunda. Astfel potrivit precizarilor facute de Ministerul Educatie, elevii trebuie sa inteleaga un text literar dat, sa il analizeze, sa se exprime corect in scris.

Pentru limba romana, elevii de clasa a VII-a trebuie sa aiba cunostinte de fonetica si vocabular. In cadrul subiectelor pentru semstrul I pot aparea 1 - 2 cerinte vizand notiuni de morfosintaxa studiate in anii anteriori, iar pe semestrul al II-lea accentul va fi pus pe morfosintaxa si sintaxa propozitiei.

Pentru literatura, elevii trebuie sa cunoasca modalitatile specifice de organizare a textului epic si a procedeelor de expresivitate in textul liric. Trebuie sa fie capabili sa rezume un text dat, sa comenteze o secventa dintr-un text, semnificatia titlului, a unor trasaturi ale personajelor etc.

Pentru semestrul I elevii vor trebui sa realizeze descriei prin ordonarea coerenta a detaliilor, sa prezinte modele reprezentative pentru varsata si optiunile personale (din familie, din scoala, din societate) etc. Pentru semestrul al II-le sunt prevazute cerinte, precum caracterizarea personajelor dintr-un text studiat, ilustrarea unor trasaturi ale genului epic sau liric in texte apartinand urmatoarelor specii literare studiate: balada culta, nuvela, imnul, si altele.

La limba romana, elevii de clasa a VIII-a trebuie sa stie sa identifice valori stilistice ale cuvintelor la nivel fonetic, lexical si morfosintactic, sa utilizeze corect elementele de vocabular, avand ca suport un text la prima vevdere si sa sesizeze valorile expresive.

Pentru semestru I pot aparea 1-2 cerinte cu valoarea expresiva a unor categorii semantice sau morfosintactice studiate in anii anteriori, iar pentru semestrul al II-lea accentul va fi pus pe identificarea si operarea cu elemente de sintaxa a propozitiei si a frazei.

La literatura romana, printre cerintele pentru semestrul I se numara: redactarea unor texte reflexive si imaginative (exemplu: scrisori), redactarea unei texte functionale (cerere) sau exprimarea argumentata a unui punct de vedere privind textul la prima vedere. Pe al II-lea semestru, elevii vor avea de scris scurte naratiuni sau compuneri cu privire la diverse evenimente sociale sau culturale, invitatii, compuneri despre textele literare studiate, comentarii sumare si argumentari referitoare la secvente din texte studiate sau la prima vedere.

Elevii isi vor putea autocorecta lucrarea inainte de a o preda. Daca vor constata ca au gresit total sau partial un text si au timp sa-l rescrie, acestia vor putea incadra textul intre paranteze rotunte si vor taia fiecare rand cu o linie orizontala. Textul corect il vor trece la sfarsitul tezei, dupa rezolvarea tuturor subiectelor, la sectiunea "Corecturi". In acelasi mod vor proceda daca este vorba de un cuvant sau o fraza, iar daca nu mai au timp, vor taia cuvintele gresite punand in dreptul acestora cate o cifra. La sectiunea "Corecturi" vor trece cifrele, iar in dreptul acestora cuvantele corecte.

Cauta in stiriPropune o stire

home : Scoala : Stiri

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate