Cultura generala

Stramtoarea Gibraltar este botezata dupa numele unui sclav.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Teze cu subiect unic in loc de teste nationale

06 Decembrie 2006
Dupa ce ziarul Adevarul a demonstrat ca Ministerul Educatiei nu este in stare sa asigure securizarea subiectelor la testele nationale, ministrul Hardau s-a decis sa abandoneze acest sistem. Tezele cu subiect unic vor inlocui testele nationale, cel mai probabil din 2008, cand se vor organiza in fiecare scoala din tara, considera expertii din Ministerul Educatiei si Cercetarii. Insa profesorii spun ca aceste teze cu subiect unic sunt o gaselnita a ministrului Hardau, care vrea sa evite problemele ce apar la testele nationale.

Subiectele de teza vor fi intocmite de o comisie din minister si transmise apoi catre fiecare scoala. "Profesorii sunt pusi in fata faptului implinit. Ministerul ia decizii, dar nu explica profesorilor de ce le ia si mai ales cum se pun in practica aceste decizii. 95% din profesorii de scoala generala nu sunt de acord cu tezele cu subiect unic", a spus Ciprian Ciuciu, reprezentant al Centrului Educatia 2000+.

Profesorii resping proiectul "pompieristic"
"Daca lucrurile merg bine, din 2008 vom elimina testele nationale. Iar subiectele vor fi de nivel mediu, astfel incat fiecarui elev sa-i putem evalua cunostintele", a spus Daniel Tomoni, purtator de cuvant al MEC.

Profesorii de la Federatia Spiru Haret spun ca ei au facut un memoriu catre minister, in care au aratat ca testele nationale nu pot fi inlocuite in totalitate de tezele cu subiect unic.
"La examenul de admitere de la licee si colegii trebuie ca examenul propriu-zis sa aiba o pondere importanta, iar tezele cu subiect unic sa reprezinte un alt procent", a spus Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret.

Acesta a adaugat ca profesorii au hotarat sa nu mai participe la nicio discutie despre tezele cu subiect unic, din cauza ca nu au fost consultati cu privire la metodologia de aplicare a lor. "Orice discutie cu privire la acest subiect trebuia avuta in comisiile de dialog social. Noi nu putem aplica o metodologie pompieristica", a mai spus Nistor.

Subiectele vor fi postate pe internet
Reprezentantii MEC spun ca pe 4 mai anul viitor va avea loc o repetitie generala pentru tezele cu subiect unic, iar subiectele vor fi postate pe internet inainte de examen. Elevii vor fi supusi la doua probe: matematica si limba si literatura romana. O a treia proba va fi pentru cei care invata in limba materna. Pe 4 mai va avea loc teza de matematica, iar pe 12 mai se va desfasura teza de limba si literatura romana.

Sursa: Adevarul

Cauta in stiriPropune o stire

home : Scoala : Stiri

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate