Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Este o zi numai buna de realaxare, asa ca iti doresti sa iesi cu pritenii in parc sau la un picnic, dar daca vremea e prea mohorata apuca-te de citit o carte politista.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sunetul pasilor lui E.T. a fost facut de cineva care isi freca mainile in jeleu.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula si Strula la un hotel sa inchirieze o camera...
- Ne puteti rezerva o camera mai jos, va rog? intreaba Bula
- Singura camera este la etajul 100...
Urca ei pana la etajula 25 si zice Strula:
- Bula, vreau sa spun ceva
- Lasa ca imi spui sus
Pe la 50 la fel
- Bula, vreau sa spun ceva
- Lasa ca imi spui sus
Ajung sus
- Zi Strula
- AM UITAT CHEILE!
Coboara la receptie...
Iar Strula spune
- A fost o gluma!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Marin Preda a provocat 'Delirul' la Bacalaureat

04 Iulie 2006
Daca liceenii ar fi votat cel mai mare intelectual dintre personajele literaturii romane, Ilie Moromete si Ion al Glanetasului ar fi fost in top.
Durere mare ieri la iesirea de la proba scrisa de limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului. A fost pentru prima data cand o parte din absolventii de liceu au aflat ca Moromete si Ion al Glanetasului nu sunt, nici pe departe, intelectuali.
La subiectul al III-lea, unde li se cerea sa prezinte conditia intelectualului in societate, cu referire la un roman scris de Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Marin Preda, multi dintre ei i-au transformat pe Moromete si pe Ion din lucratori ai pamantului in cititori de literatura.
Ieri spre pranz, in fata Liceului 'Spiru Haret' din Capitala, elevii ce ieseau de la BAC, cu bujori in obraji si foaia cu subiectele in mana, erau luati la rost de o doamna vehementa, profesoara de limba romana. 'Ce-ai ales la eseu?' 'Ilie Moromete', raspundea tanarul.
'Esti tampit? De cand e asta intelectual?', intreba justitiara si-l plesnea pe nefericit peste frunte.
'Dar tu?', il lua in primire pe urmatorul. 'Stefan Gheorghidiu.' 'Esti bun, pleaca!', il binecuvanta femeia. 'Eu nu mai inteleg nimic. Moromete era filosof. Si filosofii nu sunt intelectuali?', cazuse pe ganduri un baiat, proaspat ''scuturat' de profesoara. In curtea Liceului 'Jean Monnet', aceeasi problema. 'Intr-un fel, Ion poate fi considerat un intelectual pentru ca si-a planificat toate actiunile', gandea cu voce tare una dintre eleve. A lamurit-o alta, care facuse alegerea corecta.
'Era sa cad si eu in capcana, dar l-am ales pe Ladima din 'Patul lui Procust'. In romanul 'Ion', singurii intelectuali sunt cei din familia Herdelea', le explica tanara colegelor care facusera alegeri neinspirate.
Elevii care i-au prezentat pe Ion al Glanetasului si pe Ilie Moromete drept intelectuali nu vor fi punctati deloc de profesorii corectori.
Pentru acest subiect le erau alocate 40 de puncte, din totalul de 100, astfel incat cei care l-au ratat vor porni de la nota 6.
'Ar fi fost punctati doar daca, atunci cand au ales romanul ar fi vorbit despre Niculae Moromete sau, in cazul romanului 'Ion', despre preotul Belciug ori despre familia Herdelea', spune Mihai Stan, inspector de limba romana in cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare.
Numarul mare de elevi care i-au etichetat drept intelectuali pe doi dintre taranii de referinta ai literaturii romane i-a uimit pe profesori. 'Nu se poate ca dupa 12 ani de carte sa faci o asemenea confuzie.
Ilie Moromete este etichetat, in lucrarile criticilor, ca fiind 'ultimul taran'nicidecum intelectual', explica Mihai Stan, inspector de limba romana in cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare.
Nicolae I. Nicolae, consilier al presedintelui Academiei Romane si profesor de limba romana timp de 47 de ani, crede ca elevii au dat dovada de lipsa de analiza logica si ca nu ar fi facut aceasta confuzie daca ar fi citit cartile.
'Orice elev care a citit romanul 'Ion' ar fi trebuit sa-si aminteasca cel putin momentul in care Ion si Ana fac amor pe cuptor. Scena aceea ramane de obicei in mintea elevilor. Si ar fi trebuit atunci sa se gandeasca la faptul ca un intelectual nu face amor pe cuptor', spune el intrigat.
Pentru el, aceasta gafa a tinerilor este o alta dovada a 'crizei de cultura' si un semn ca invatarea pe de rost a unor comentarii literare nu garanteaza asimilarea unor cunostinte corecte privind literatura romana.

Sursa Evenimentul Zilei

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri