Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cainii sunt mentionati in Biblie de 14 ori, leii de 55 de ori, dar nu exista nicio referire la pisicile de casa.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O doamna, rugandu-l pe Albert Einsetin s-o caute mai tarziu la telefon, a precizat ca numarul ei este greu de memorat: 24361.
- Ce vedeti greu in asta?!? se mira savantul. Doua duzini si 19 la patrat, nimic mai mult!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Bac-ul si Capacitatea, croite pentru tocilari

14 Noiembrie 2006
Ministerul Educatiei promoveaza toceala, care va fi din nou la moda pentru examenele din 2007, din cauza publicarii subiectelor pe net.

Decizia Ministerului Educatiei de a publica pe net, la 15 ianuarie, subiectele care se vor da in vara anului 2007 la bacalaureat si Testele nationale isca dispute intre parinti, profesori si elevi.

Tinerii asteapta cu nerabdare sa vada dinainte ce vor da la examene, sa mai reduca din invatat sau sa compileze niste texte numai bune de copiat. Parintii nu sunt la fel de incantati de balbaiala oficialilor din cadrul Ministerului Educatiei, care decid, o data la cateva luni, altceva.

"Ne intoarcem la comentariile tocite pe de rost. Cel putin la limba romana va fi un concurs intre cadrele didactice si nu intre capacitatile copiilor de a invata", spune Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP).

Variantele, la 15 ianuarie

Una dintre noutatile metodologiei de desfasurare a examenelor nationale de anul viitor este publicarea pe pagina de web a Ministerului Educatiei, la www.edu.ro, a tuturor variantelor de subiecte pentru Bacalaureat, dar si pentru Testele nationale.

Elevii de a VIII-a si a XII-a, profesorii si parintii vor putea vedea subiectele cu aproape o jumatate de an inainte de testare. Ministerul a explicat ca, prin aceasta metoda, se urmareste de fapt eliminarea fraudarii examenelor.

"Va fi un numar suficient de mare astfel incat sa acopere toata materia. Dupa 1 ianuarie vom spune public cate variante vor fi exact", a declarat Cristian Mirescu, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE).

Parintii sunt incantati ca nu se vor mai vinde subiectele de examen in piata, desi exista riscul ca, dupa 15 ianuarie, sa apara pe internet, la liber sau pe bani, rezolvari ale tuturor variantelor pentru examene.

Se intorc comentariile pe de rost

Parintii si dascalii au ramas fara raspuns la o intrebare importanta. Cat vor invata copiii si cat vor fi nevoiti sa memoreze? "Ne intoarcem la perioada in care se invatau comentarii. Noi, profesorii, nu trebuie sa inmagazinam subiecte, ci sa predam", explica Ioan Lup, profesor de romana la Gimnaziul "Avram Iancu" din Tarnaveni, Mures. El spune ca in cancelaria scolii unde preda lucrurile sunt impartite.

"Depinde foarte mult si de modul in care vor arata subiectele. Unii profesori considera ca este pur si simplu o alta sursa de informare pentru elevi. Altii cred ca scolarii vor vedea pe net ca nu se mai cer anumite teme si vor sari pur si simplu peste acele lectii", adauga Ioan Lup.

Limba romana, filosofia, istoria, geografia sunt materiile cele mai predispuse la tocit, in opinia specialistilor. "De la afisarea subiectelor pe internet, niciun elev nu va mai face materia din programa scoara si - impreuna cu profesorii - toti vor trece la rezolvarea subiectelor de la Bacalaureat sau de la Testele nationale!", afirma Florin Ionita, profesor de limba romana la Colegiul National "Iulia Hasdeu" din Bucuresti.

"Culegerile cu subiecte rezolvate se vor inmulti fabulos si vor ajunge sa aiba castig de cauza in fata manualelor. La orele de curs, elevii se vor baza pe aceste "manuale relative" si nu pe cele din programa", merge mai departe cu avertismentele Ionita.

Profesorul de romana atrage atentia ca peste 40a din materia pe care o preda nu va mai fi invatata din cauza ca subiectele de Bac sunt alese de obicei din ultimii ani de studiu.

Mihaela Guna, reprezentanta parintilor, este ingrijorata ca "nu va mai exista o ierarhie a celor care invata, a valorilor, ci a copiilor care au memorie mai buna".

Elevii sustin subiectele on-line

Florin Petrescu este in clasa a VII-a la o scoala generala din Bucuresti, in cartierul Drumul Taberei. "Asa, nu mai invat toate prostiile! Si am si mai mult timp de pregatit examenele de la anu’. Si la meditatii, punct ochit punct lovit!", se bucura Florin. "Foarte tare!", ar putea fi mottoul tinerei generatii. Sunt insa si elevi care ar vrea sa poata fi mai creativi.

"Eu sunt eleva in clasa a XII-a si cred ca aceasta decizie a ministerului este extrem de stupida! Credeti ca in conditiile astea va mai pica cineva Bacul? Trebuie sa fii de-a dreptul retardat ca sa nu iei. Ca sa nu mai vorbim ca vor fi o gramada de tocilari care au invatat pe de rost si au luat 10".

SOLUTII

Invatarea mecanica trebuie descurajata

Grupul de reflectie, initiativa si consultanta Focus Educatia, format din experti in domeniul invatamantului, sustine ca afisarea subiectelor pe internet compromite ideea de examen, de concurs.

"Bacalaureatul reprezinta mesajul de baza despre cum se invata in invatamantul preuniversitar romanesc. In conditiile in care subiectele vor fi afisate pe internet nu se va mai urmari creativitatea si spontaneitatea candidatilor, ci doar capacitatea lor de memorare. La ei apare acum o dubla intrebare: voi toci sau voi gandi?", spune unul dintre membrii grupului, expertul in politici educationale Alexandru Crisan.

Pentru imbunatatirea evaluarii prin examene nationale, grupul Focus Educatia considera ca este de dorit ca subiectele de examen sa fie astfel concepute si formulate incat sa descurajeze memorarea si invatarea mecanica a unor informatii si continuturi.

Totodata, subiectele trebuie sa masoare in principal competentele insusite in scoala, capacitatea elevilor de a aplica sau de a opera cu informatiile obtinute la cursuri.

In felul acesta, evaluarea prin examene nationale va sustine in mai mare masura Curriculumul National, calitatea in educatie si reforma reala a invatamantului romanesc, considera expertii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri