Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Coreea a fost anexata de Japonia in 1910, dupa ce mai intai a fost instituit protectoratul asupra tarii in 1905. In 1945, in urma infrangerii Japoniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial, armatele Uniunii Sovietice si ale Statelor Unite au ocupat jumatatea de nord, respectiv cea de sud a peninsulei. Cei doi inamici in Razboiul Rece au sprijinit formarea unor guverne care agreau propriile ideologii, ajungandu-se la impartirea actuala a Coreei in doua state: Coreea de Nord si Coreea de Sud.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O mama avea odata 3 copii si intr-o zi ramase fara faina.L-a chemat pe fiul cel mic si l-a trimis la magazin. El pe drum s-a intalnit cu Dreacu. Dracu i-a spus ca daca nu-i da toti banii il face sa zica toata viata eu, eu, eu. Nu-i da banisi Dracu il farmeca.Mama il trimite pe al 2-lea fiu se intalneste si el cu dracu il farmeca si pe el facandu-l sa zica toata viata cu cutitu, cu cutitul, cu cutitu. Se duce fiul cel mare il farmeca si pe el facandu-l sa zica toata viata curcan mic si prost, curcan mic si prost, curcan mic si prost. Mama vazand ca nici unul din copiiiei nu a reusit da mearga pana la magazin se duce ea. Se intalneste si ea cu Dracul si o omoara. Vine polotia sa ancheteze. Il intreaba pe cel mic:
-Cine a omorat-o?
-Eu, eu, eu.
-Cu ce?
-Cu cutitu, cu cutitu, cu cutitu.
-Dar ce sunt eu in fata voastra?
-Curcan mic si prost, curcan mic si prost, curcan mic si prost.

› vrei mai mult

Uniforma in scoli - un rau necesar?

31 Martie 2022

uniforma scoala

Uniformele scolare au fost mereu un subiect care a iscat discutii. Poate si la tine la scoala in fiecare an se vorbeste despre introducerea uniformei, dar pana la urma nu se ajunge la nicio concluzie. Sau poate ca aveti deja o uniforma a scolii si te intrebi de ce altii nu au. Este, oare, uniforma in scoli un rau necesar?


Uniforma scolara nu mai este de multa vreme obligatorie. Exista, totusi, multe institutii de invatamant care au ales sa aiba una. Si aproape anual apare discutia reintroducerii uniformei obligatorii, ceea ce nu se se intampla.


Este sau nu bine sa ai uniforma la scoala?


Poate ai vazut deja poze cu copii in uniforme cu rochite si camasi pepite si cu pantalon si sacou bleumarin la baieti ori cu sortulet albastru la fete. Le-au purtat toti cei care au facut scoala inainte de 1989, iar cei care deveneau pionieri aveau uniforme alb-negru (costum si camasa la baieti, camasa si sarafan la fete). Acum e greu de imaginat ca s-ar mai putea ajunge in situatia ca toti elevii din tara sa fie imbracati la fel, intr-o epoca in care felul in care te imbraci este considerat un drept la expresie pe care nu ti-l poate lua nimeni.

uniforma scoala


Si totusi sunt multi cei care spun ca uniforma la scoala ar fi o idee buna! Dar de ce cred asta? Poate pentru ca astfel nu ar mai exista diferente atat de mari intre tinutele copiilor. Unii au familii cu posibilitati mai mari, altii cu posibilitati mai reduse iar asta poate crea o adevarata prapastie sociala intre elevi. Poate ai si tu in scoala colegi care se imbraca mai putin la moda sau care nu isi schimba hainele atat de des ca alti colegi. Mai sunt si copii imbracati cu haine de firma sau incaltati cu adidasi „ultimul racnet” care (parca) vor sa epateze cu tinutele lor si se lauda cu asta.


Si intr-un caz, si in celalalt, vestimentatia poate deveni motiv de bullying, desi putini vorbesc despre asta. Si poate tocmai de aceea ar fi nevoie de uniforma, pentru a nivela aceste diferente ce pot duce la conflicte; caz in care am putea spune ca uniforma ar fi un rau necesar.


Sustinatorii uniformei vor spune mereu ca aceasta este un simbol si ca are un anumit prestigiu, impunand, totodata, o anumita disciplina.


Contestatarii ei vor veni de fiecare data cu argumentul ca uniforma este un mod de a reprima personalitatea copiilor, de a-i transforma intr-o turma din care nimeni nu se poate evidentia.


De ce poate fi uniforma un rau necesar:


• elimina discriminarea pe criterii de stare materiala si reduce marginalizarea celor care nu isi permit sa poarte haine la fel de scumpe si la moda ca alti colegi.


• este economica pentru ca platesti mai putin pe doua tinute identice sau mai multe, pe care copilul le poate purta un an intreg sau chiar mai mult, daca nu creste atat de repede; banii economisiti pe hainele pentru scoala pot fi folositi altfel in interesul copilului, mai ales in familiile cu posibilitati reduse.


• este practica pentru ca vor disparea acele discutii eterne privind tinuta pentru a doua zi, iar copilul se va putea pregati in timp mult mai scurt.


• impune disciplina; atat timp cat porti uniforma scolii ai o responsabilitate de a fi disciplinat pentru a nu afecta prestigiul institutiei.


• creste sentimentul de apartenenta la un grup al copiilor.

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri