Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Un ardelean si un matematician in tren... dupa un timp trec pe langa o stana. ardeleanul 12345...425 de oi. se uita matematicinaul, scoate un pix si o foaie calculeaza...nik. dupa o ora mai trec pa langa o stana. ardeleanul 123456...281 de oi. matematicianul scoate notebook-ul calculeaza, mathcad alea alea, nik. dupa inca cateva ore trec pe langa alta stana. ardeleanul: 12345...892 de oi. matematicianul scoate mobilul suna un prieten, nik.
- Ma, cum Dumnezeu? Eu matematician cu 'spe mii de diplome nu am putut numara iar tu un ardelean obosit...cum mana mea ai facut?
-Pai simplu domnul meu, numeri picioarele si imparti la patru...

› vrei mai mult

Cultura generala

Spider-Man a aparut pentru prima data in august 1962 in numarul #15 din revista Amazing Fantasy.

› vrei mai mult

Tezele - o necesitate sau o povara?

08 Aprilie 2022

Teze

Tezele semestriale sunt istorie! Cel putin pana la noi ordine, care le-ar putea reintroduce cu aceeasi usurinta cu care au fost scoase de Ministerul Educatiei.

Ministrul Educatiei Sorin Cîmpeanu


„Renuntam la obligativitatea unor teze care, din pacate, si-au dovedit, si o recunosc, inutilitatea. O recunosc eu, acela, care am sustinut importanta lor, dar vazand rezultatele am inteles ca, din pacate, nu isi mai ating scopul” - asta a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, la doar cateva luni dupa ce spunea ca aceste teze sunt o evaluare necesara pentru a sti nivelul exact al elevilor, „fara a ne minti pe noi insine”. Cimpeanu a ajuns, astfel, la vorba celor care au cerut eliminarea tezelor inca din noiembrie 2021, argumentand ca ele nu reprezinta decat o presiune in plus pe elevi, concluzie la care s-a ajuns dupa haosul care a domnit in scoli in primii doi ani de pandemie COVID-19.


Pro sau contra teze?


Ponderea tezei era de 25% din medie, iar elevii trebuiau sa aiba cel putin 3 note la materiile la care dadeau teza. Calculul se facea astfel: media aritmetica a notelor se inmultea cu 3, produsul se aduna cu nota din teza, iar suma se impartea la 4.


O ameteala totala, am putea spune, in conditiile in care teza in sine este o evaluare ca oricare alta, menita sa te treaca prin materie si cam atat. O asociatie a elevilor, din Valcea, inaintase in noiembrie 2021 o opropunere privind inlocuirea tezelor cu un test sumativ cu subiect unic la nivel national, pentru a realiza o „radiografie” a sistemului de educatie; pentru a elimina constrangerea si presiunea de pe umerii elevilor, nota ar fi urmat sa fie trecuta in catalog la alegerea lor.


Tot atunci, Consiliul National al Elevilor a realizat n sondaj la care au raspuns 50.000 de elei, al carui rezltat a aratat ca 8 din 10 liceeni nu voiau sa sustina tezele in format clasic.


Raspunsul Ministerului Educatiei la acel moment a fost micsorarea numarului de teze, pentru ca acum sa se ajunga la desfiintarea lor.


Pana la urma foloseau sau nu tezele la ceva?


Parerile legate de teze sunt impartite, desigur. Unii le considerau ca pe o oportunitate de testare sumativa a cunostintelor acumulate intr-un semestru, altii le vedeau ca pe o metoda invechita si menita doar sa puna presiune pe elevi, fara a avea o relevanta extraordinar.


Argumente pentru sustinerea tezei:


- ar fi trebuit sa reprezinte o trecere prin toata materia unui semestru


- dadea posibilitatea elevilor mai timizi sa se exprime mai usor in scris, decat la ascultarea clasica, la tabla


- ii deprinde pe elevi cu atmosfera unui examen mai complex decat o simpla lucrare de control.


Contraargumente pentru sustinerea tezei:


- de multe ori se dadeau foarte aproape de testele obisnuite, de la finalul capitolelor si reprezentau doar o dublare a unei note


- puneau presiune pe umerii elevilor, semestrial, fara a arata ceva in plus fata de evaluarile obisnuite


- erau un motiv de panica si, de teama unui rezultat slab, multi incercau sa copieze, in loc sa invete firesc


- erau o presiune in plus si pentru profesori, care aveau de corectat mult mai mult decat la un test obisnuit.


Ramane de vazut cum vor fi inlocuite tezele, daca se va opta pentru o evaluare lunara a elevilor, la finalul fiecarui capitol, pentru realizarea unui proiect sau a unui portofoliu care sa si motiveze copilul sau pentru sustinerea unui singur examen, la finalul fiecarui an scolar, care sa insumeze si sa evalueze cunostintele acumulate de elevi.

Redactia clopotel.ro


Inapoi la lista de stiri