Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Romanul Petrache Poenaru este inventatorul stiloului cu pompita.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Directorul unui internat ii previne pe baieti :
- Daca da dracu' si-l prind pe unul din voi in dormitorul fetelor, il amendez cu 10 Euro; a doua oara il ard cu 20 de Euro si a treia oara cu 40 Euro !
Din spate, o voce timida :
- Dom' director, da' un abonament cat costa ?

› vrei mai mult

Scoala de Vara 2022 la Antipa

10 Iunie 2022

Scoala de Vara 2022 la Antipa

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”
îi invita pe copiii cu varste cuprinse între 9 si 14 ani într-o fascinanta incursiune în lumea cunoasterii stiintifice!


Timp de 8 saptamani, între 20 iunie si 2 septembrie 2022, tinerii naturalisti care vor urma cursurile scolii de Vara de la Antipa vor fi implicati în activitaşi de cunoastere si de ocrotire a naturii, prin întalniri directe cu cercetatorii care lucreaza în muzeu. În aceasta perioada, vom organiza 8 module speciale care vor avea loc de luni pana vineri, între orele 10:15 si 12:15, în Sala Atelier precum si în gradina Muzeului Antipa!


 


Iata ce vor putea învata copiii participand la scoala de Vara de la Antipa:


 


Modul 1: 20 – 24 iunie 2022


Ora pasarilor (coordonator:Dr. Angela Petrescu)


A venit vara si odata cu ea mult asteptata Vacanta Mare. Acum ca aveti mai mult timp liber, va invitam în parcul Muzeului Antipa sa privim pasarile, sa le observam zborul si truda zilnica pentru cresterea puilor! Cu pasi usori prin tufisuri, cu binoclul la ochi si determinatorul în mana, vom descoperi speciile de pasari care împart orasul cu noi.


Va asteptam, asadar, între 20 si 24 iunie la „Ora pasarilor”, primul modul al scolii de Vara de la Antipa, unde veti afla de la Dr. Angela Petrescu „de ce canta pasarile si ne încanta, cand vin si unde pleaca ele, unde îsi fac cuibul, caşi pui au, sau ce mananca”.


 


Modul 2: 27 iunie – 1 iulie 2022


Planeta insectelor (coordonator: Andreea Catalina Draghici)


 


Stiati ca distrugerea habitatelor, poluarea chimica sau intensificarea agriculturii mecanizate pot duce la declinul populatiilor de insecte? Vom mai putea, oare, numi peste cateva zeci de ani Terra „planeta insectelor”?


Puteti afla raspunsul la aceste întrebari participand în perioada 27 iunie – 1 iulie 2022 la modulul „Planeta insectelor”, coordonat de specialistul muzeului, Andreea Catalina Draghici.


Modulul „Planeta insectelor” va propune o trecere prin fascinanta lume a insectelor, prin activitati practice în gradina muzeului si prin vizitarea colectiilor entomologice. De asemenea, vom descoperi etapele necesare realizarii unui insectar dar si de ce sunt importante tehnicile de preparare a insectelor.


 


Modul 3: 4 – 8 iulie 2022


Natura la microscop (coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu si Dr. Andrei stefan)


 


O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvaluite în saptamana 4 – 8 iulie 2022 celor care vor dori sa priveasca „Natura la microscop”. Folosind instrumente stiintifice din propriul laborator, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu si Dr. Andrei stefan, coordonatorii acestui curs, vor dezvalui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietatilor microscopice si a structurilor marunte din natura.


Micii naturalisti vor afla cu aceasta ocazie ca, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor nepretuit, adevaraşi „ochi magici” ai cercetatorilor. Din libertatea de a explora vine dorinta de a învata, si astfel cursantii nostri vor avea posibilitatea de a analiza în cele mai mici detalii organismele care îi înconjoara, descoperind lumea minuscula a creaturilor si plantelor din gradina. Lucrarile practice realizate împreuna în timpul acestei saptamani a scolii de Vara îi vor ajuta pe copii sa înteleaga cum „functioneaza” natura, iar la sfarsitul acestui modul, vor privi lumea cu alti ochi!


 


Modul 4: 11 – 15 iulie 2022


Curioasa si fascinanta lume a fluturilor (coordonator: Dr. Mihai Stanescu)


 


Va invitam într-o scurta calatorie de explorare a lumii fluturilor, în care veti putea afla amanunte interesante despre acest grup de insecte, ce cuprinde o zecime din totalul speciilor de animale cunoscute la ora actuala.


În timpul unei saptamani de vacanta, din 11 pana pe 15 iulie 2022, coordonatorul cursului, dr. Mihai Stanescu va dezvalui celor interesati cateva dintre secretele transformarilor prin care trec aceste insecte frumoase si delicate de-a lungul vietii lor, cum le putem studia, si ce putem afla în urma acestor studii. Într-un mod relaxant si distractiv veti afla cateva dintre secretele ascunse în spatele frumusetii acestor insecte si ce importanta poate avea bogatia de culori de pe aripile fluturilor pentru supravietuirea si reproducerea lor.


În cursul acestei calatorii veti avea sansa sa admirati o parte dintre colectiile Muzeului „Grigore Antipa" care nu sunt expuse publicului si va veti delecta urmarind zborul unor fluturi tropicali vii; veti urmari filmari inedite si veti vedea cateva dintre activitatile care sustin existenta unei colectii fascinante, gazduita de cel mai mare muzeu de istorie naturala din Romania - toate acestea în ritmul unei altfel de scoli din vacanta de vara.


 


Modul 5: 18 – 22 iulie 2022


Animale ocrotite (coordonator: Dr. Alexandru Iftime)


Protejarea biodiversitatii este o problema actuala, tot mai discutata. Dar în ce mod se realizeaza aceasta protectie? Ce putem noi face efectiv în acest sens?


Din 18 pana pe 22 iulie 2022, cei dornici sa afle mai multe lucruri despre animalele ocrotite, în principal din fauna Romaniei dar si din lumea larga, vor capata notiuni de baza despre ceea ce se numeste „biologia conservarii”, vor afla ce specii de animale din Romania sunt ocrotite de lege, în ce consta aceasta ocrotire, cum se face ea si dupa ce criterii, precum si care sunt cauzele pentru care speciile ajung sa aiba nevoie de protectie.


Sub coordonarea specialistului muzeului, dr. Alexandru Iftime, copiii vor descoperi cum sa recunoasca si sa protejeze în natura speciile ocrotite de lege. În acest context, vor afla de ce amfibienii si reptilele sunt printre cele mai amenintate grupe de animale la nivel mondial, si de ce toate speciile lor din Romania sunt protejate. Vor învata despre specii ce traiesc doar pe teritoriul Romaniei, precum speciile de pesti aspretele sau rosioara de Petea, despre cauzele periclitarii lor si ce s-a facut pentru a le salva. Vor descoperi echilibrul ce exista între prada si pradatori în natura si ce se întampla daca este perturbat. Vor afla despre unele din cazurile cele mai grave de periclitare din lumea animala, dar si despre cazuri fericite în care specii la un moment dat grav amenintate au fost „salvate” si aduse la o situatie mai buna. Modulul va ridica si problema a ce putem face concret pentru a ajuta animalele ocrotite din Romania si de pretutindeni – si viata salbatica în general.


 


 


Modul 6:25 – 29 iulie 2022


Viata de parazit – traiul pe carca altuia (coordonatori: Dr. Costica Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu si Drd. Angel Gabriel Irimia)


 


Între 25 si 29 iulie va invitam sa explorati împreuna cu Dr. Costica Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu si Drd. Angel Gabriel Irimia, lumea ascunsa a parazitilor! În modulul „Viata de parazit – traiul pe carca altuia!” vom descoperi prin jocuri, prezentari si discutii cu specialistii muzeului tainele capuselor, puricilor, tantarilor, teniilor, limbricilor, oxiurilor precum si ale multor altor creaturi, vom explora lumea ascunsa a acestor uimitoare animale si vom afla cat de diverse si de ingenioase sunt modurile de adaptare la viata de parazit.


Cat de mare este diversitatea speciilor de paraziti, cum arata daca îi privim la microscop, cum unii reusesc sa treaca neobservati de animalele pe care le paraziteaza si daca într-adevar parazitii îsi merita „bunul” renume pe care îl au… sunt cateva dintre întrebarile la care veti putea gasi raspuns participand la modulul „Viata de parazit – traiul pe carca altuia”.


 


Modul 7: 22 – 26 august 2022


Necuvantatoare din umbra omului – mamiferele domestice (coordonator: Petre Bogdan Matei)


 


Modulul „Necuvantatoarele din umbra omului”, sustinut de Bogdan Matei, conservator si biolog cu o mare experienta în descifrarea tainelor comportamentului animal, dezvaluie celor interesati lucruri noi si interesante despre mamiferele domestice cu care suntem atat de familiarizati: cainele, pisica, iepurele, dar si despre cele din gospodaria de la tara - vaca, oaia, porcul si chiar si cele de pe meleaguri îndepartate, cu iz exotic, precum camila, lama, renul sau yakul.


stiati ca prima specie domesticita de om a fost cainele acum mai bine de 15.000 de ani? Sau ca în antichitate s-a pierdut un razboi din cauza unor pisici? Poate v-ar interesa sa descoperiti ca în Evul Mediu declinul unei civilizatii înfloritoare s-a datorat si prezentei calului în armata cuceritorilor! Unde si cum, vom afla doar pe parcursul acestui modul.


 


Modul 8: 29 august – 2 septembrie 2022


Crustacee sub lupa (coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu si Maxim-Jean Balcu)


Între 29 august si 2 septembrie, îi invitam pe copiii pasionati de explorari la malul marii sa îmbrace halatul de cercetator si petreaca o saptamana alaturi de coordonatorii modulului „Crustacee sub lupa” - Dr. Ana-Maria Petrescu si Maxim-Jean Balcu.


Cursantii vor descoperi locuitorii palatelor de coral ale Pacificului, cardurile de languste din marea Caraibilor sau micile crustacee îmbracate în haine multicolore!


Încantati de noile descoperiri, copiii vor cerceta toate micile amanunte ale vietuitoarelor cu carapace si antene, din marile calde si din corali, din abisul oceanelor, dar si din marea noastra, Marea Neagra.


 


Va asteptam cu drag!


 


Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari, în limita a maximum 15 locuri/grupa.


Dupa completarea formularului de rezervare, veti primi un email de confirmare a rezervarii locului, iar apoi veti putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro.


Programarile se vor face în ordinea înscrierii, în limita a 10-15 locuri/modul, iar costul de participare este de 240 lei/modul/copil sau 430 lei/modul/2 frati, respectiv 430 lei/ 2 module/participant.


Rezervarea ferma a locului se transmite doar dupa achitarea taxei de participare.


Va asteptam cu drag!


 


Sponsor principal: MOL Romania


Detalii: www.antipa.ro, pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa precum si pe pagina de Instagram: Muzeul_Antipa.

Inapoi la lista de stiri