Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Trabant, celebra masina din Germania de Est inseamna Satelit, fiind un tribut adus primului satelit sovietic care a fost lansat in spatiu in 1957.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Se plimba un calugar franciscan pe strada imbracat tot in negru cu gluga pe cap.
Deodata sar 2 politisti pe iel si il bat pan la sange.
Si zice un politai:
-Ce ba ninja crezi ca totui can filme?

› vrei mai mult

Scoala Increderii incurajeaza romanii sa spuna "STOP" bullyingului si violentei in scoli

06 Aprilie 2023

Scoala Increderii

Fiecare copil, din fiecare scoala, conteaza!


Scoala Increderii, cel mai mare program de transformare a educatiei din tara, incepe o „Revolutie in Educatie” si incurajeaza romanii sa spuna „STOP” bullyingului si violentei in scoli


• Aproape 10.000 de acte de violenta au fost semnalate de inspectoratele scolare judetene in ultimul an scolar, conform documentelor Ministerului Educatiei;
• 1 din 2 elevi este amenintat, umilit sau agresat fizic, iar 4 din 5 copii asista la situatii de bullying, conform studiilor organizatiei Salvati Copiii Romania;
• Proiectul de Lege a Educatiei nu contine suficiente informatii care sa rezolve problemele alarmante pentru toti parintii din tara;
• Scoala Increderii face apel la inceperea unei „Revolutii in Educatie” si invita romanii sa-si impartaseasca experientele de violenta sau bullying la:
• http://www.scoalaincrederii.spunestop.ro


Scolile din Romania sunt mai periculoase ca niciodata. Conform Ministerului Educatiei, in ultimul an scolar au fost semnalate cu aproape o treime mai multe acte de violenta fata de anul precedent. Mai mult, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania se afla pe locul 3 in UE in ceea ce priveste bullyingul scolar, iar studiile organizatiei Salvati Copiii spun ca 1 elev din 2 este amenintat, umilit sau agresat fizic.


Scoala Increderii, cel mai mare program de educatie din Romania, face apel la inceperea unei „Revolutii in Educatie” pentru a ne mentine copiii in siguranta.


Ruxandra Mercea, fondatoarea Scolii Increderii, lucreaza in educatie de peste 15 ani. In calitate de CEO al Transylvania College din Cluj-Napoca, o scoala recunoscuta la nivel international, a conceput un nou model de a face educatie in care fiecare copil, din fiecare scoala, conteaza.


„Sunt in educatie de suficient de mult timp incat sa vad ca scolile noastre publice nu fac fata acestui subiect dureros. Cand eram eleva, imi amintesc ca baietii ma loveau in stomac atat de tare incat nu mai puteam respira sau vorbi. Fetele se batjocoreau una pe cealalta, lasand cicatrici emotionale adanc intiparite. Si nimeni nu era pregatit sa intervina, sa le ofere sprijin. La fel se intampla si acum, 20 de ani mai tarziu. Cred ca niciun copil nu ar trebui sa sufere asa cum am suferit eu si multi altii. De aceea, fac apel pentru o revolutie in sistemul nostru de invatamant. Acum, pentru copiii nostri”, spune Ruxandra.


Cum va puteti alatura Revolutiei in Educatie?
Scoala Increderii face apel la toti romanii sa se alature Revolutiei in Educatie si sa isi impartaseasca experientele de agresiune, hartuire, intimidare si violenta prin care au trecut in scoala. Povestile pot fi nominale sau anonime si pot fi trimise accesand linkul: www.scoalaincrederii.spunestop.ro


„Este responsabilitatea noastra, a tuturor, sa facem in asa fel incat fiecare copil, din fiecare scoala, sa conteze. Impartasindu-va povestea, sustineti ca toti trebuie sa facem mai mult pentru a ne proteja copiii si spuneti «nu» bullyingului si violentei in scolile noastre. Ulterior, noi vom face tot posibilul ca scolile inscrise in program sa devina un loc sigur, iar prin cursurile si trainingurile oferite ne asiguram ca mesajul nostru ajunge la toti profesorii, parintii si elevii”, adauga Ruxandra.


Specialistii care studiaza fenomenul si care lucreaza cu victimele violentei si bullyingului spun ca traumele suferite in copilarie vor avea urmari majore in dezvoltarea ulterioara ca adult, chiar si peste zeci de ani.


“Bullyingul are multe forme si multe fatete. Noi vorbim, de obicei, despre aceste forme agresive, unde exista violenta, batai intre copii. Dar bullyingul este o forma de abuz care are drept consecinta umilinta, o emotie foarte profunda in sistemul nervos. Bullyingul apare pentru ca noi nu stim cum sa fim alaturi unii de ceilalti in comunitatile noastre. El apare inclusiv intre cadrele didactice. Daca am fi invizibili si am merge in scoli sau institutii publice, ne-am inspaimanta! Nu stim sa ne comportam unii cu altii, nu stim sa transmitem ceea ce nu ne place, ce nu intelegem sau nu cunoastem. Discrepanta intre ce stim ca se intampla si ce se raporteaza este foarte, foarte mare”, completeaza Dr. Raluca Anton, psiholog


Petronela Petrea, director al unei scoli din judetul Iasi, s-a alaturat programului Scoala Increderii si spune ca este foarte important rolul parintilor si profesorilor in ruperea unui lant bolnavicios al abuzurilor. Adultii de azi sunt, uneori, copiii de ieri, care au fost victime ale violentei si bullyingului si nu ar trebui sa perpetueze acelasi fenomen catre generatiile actuale.


„Ma doare foarte mult cand vad parinti care isi cearta copiii in public sau profesori care le spun copiilor ca trebuie sa invete . E clar ca acesti oameni au, la randul lor, traume din trecut. Ar trebui sa ii facem sa constientizeze acest lucru, sa opreasca la ei aceasta arma, a rusinii, sub forma de educatie. Pentru ca aceasta nu este o forma de educatie. Este un alt mod de a traumatiza o generatie. Iar noi avem nevoie sa crestem copii buni, care sa aiba incredere in ei si care sa poata sa isi afirme unicitatea in fata celorlalti”, adauga Petronela Petrea – director Scoala Gimnaziala „Profesor Mihai Dumitriu”, Valea Lupului, jud. Iasi


Teama de consecinte, indiferenta si individualismul, minimizarea gravitatii situatiei si a efectelor si identificarea deficitara a formelor agresiunii, raman principalele motive pentru care elevii si profesorii nu raporteaza cazurile de violenta scolara la care sunt martori. Violenta si bullyingul nu mai pot fi considerate de catre scoli, directori, profesori, parinti si mai ales elevi, drept ceva ce nu poate fi nici prevenit, nici combatut. Legislatie in domeniu exista, insa nu este suficienta, pentru ca nu este o lege care sa se transpuna, drept dovada numarul mic al unitatilor de invatamant care o aplica si care vad impactul ei pozitiv.


Cum contribuie Scoala Increderii la schimbare?
• Scade bullyingul, pentru ca se schimba strategia de gestionare a conflictelor din abordarea punitiva in una reparatorie.
• Dezvolta competentele de leadership ale directorului si ale echipei de management a scolii.
• Ajuta profesorii sa gaseasca cele mai potrivite metode pentru a preda diferentiat.
• Ajuta echipa scolii sa schimbe mediul fizic (elevii sunt implicati in modificarea aspectului clasei/ scolii).
• Elevii isi asuma procesul de invatare prin experiente cum ar fi sedinte cu parintii conduse de elevi.
• Ajuta scoala sa isi asume un rol activ de educare a parintilor in cunoasterea si intelegerea copilului, prin intalniri 1:1 cu familiile.
• Contribuie la crearea de relatii sanatoase intre membrii comunitatii scolare.


Mai multe despre program, puteti afla accesand linkul: https://scoalaincrederii.ro/prezentarea-programului/


Campania initiata de Scoala Increderii este derulata in cadrul proiectului „POVESTEA merge mai departe—Cresterea capacitatii de fundraising pentru schimbare in educatie.” Proiectul este derulat de Asociatia Scoala Increderii, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este cresterea capacitatii de atragere de fonduri si asigurare a sustenabilitatii Asociatiei Scoala Increderii din Cluj-Napoca, intr-o perioada de 15 luni, avand ca impact pe termen lung imbunatatirea situatiei beneficiarilor nostri finali.

Inapoi la lista de stiri