Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Atmosfera in grupul tau de prieteni e mai relaxanta ca niciodata, iar pe tine nu poate decat sa te bucure aceasta situatie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pinguinii sunt singurele pasari care inoata pe sub apa pentru perioade lungi de timp. De fapt, aceste pasari se descurca mai bine sa se deplaseze in apa decat pe sol.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Vladut pescuia singur pe malul unui lac.Curios,prietenul lui il intreaba:
-Are balta peste?
-Are,da-i acoperit de apa!

› vrei mai mult

Salvati Copiii Romania sustine protestul asociatiilor de elevi fata de incalcarea dreptului la transport gratuit la scoala

08 Ianuarie 2024

Scoala

Salvati Copiii Romania avertizeaza Guvernul Romaniei ca dreptul egal la educatie este incalcat

Organizatia Salvati Copiii se alatura protestului Asociatiei Elevilor din Constanta, Asociatiei Valceana a Elevilor si Asociatiei Elevilor din Bucuresti si Ilfov cu privire la o problema critica nerezolvata de-a lungul anilor, ce afecteaza dreptul egal la educatie al elevilor din Romania, in conditiile unui abandon scolar crescut, pe fondul acutizarii saraciei in randul copiilor vulnerabili socio-economic. Este vorba despre incapacitatea Ministerului Educatiei si a consiliilor judetene de a asigura transportul gratuit pentru toti elevii in mod echitabil.


De ani de zile, elevii si asociatiile lor se lupta pentru a obtine respectarea acestui drept fundamental. In pofida solicitarilor repetate, incepand cu anul 2015, si a avertismentelor Asociatiei Elevilor din Constanta sustinute de Salvati Copiii, legislatia si masurile adoptate de autoritati nu au reusit sa solutioneze aceasta problema.


Mai mult, Hotararea Guvernului nr. 810/2023, care ar fi trebuit sa clarifice si sa reglementeze situatia neclara din noua Lege a Invatamantului Preuniversitar (Legea 198/2023), este contrara legislatiei europene (Regulamentului CE nr. 1.370/2007 al Parlamentului European si al Consiliului) si nu a fost dezbatuta corespunzator cu asociatiile de elevi sau alti reprezentanti ai societatii civile.


De asemenea, lipsa de implicare si viziune a consiliilor judetene, care nu au incheiat contracte de delegare a gestiunii pentru asigurarea transportului public judetean, demonstreaza o neglijenta sistemica grava in respectarea dreptului elevilor la transport judetean si interjudetean gratuit. Fara aceste contracte, nu se poate asigura gratuitatea transportului prin compensarea operatorilor de transport, conform legislatiei privind ajutorul de stat. Acest aspect reflecta nevoia de reglementari clare si coerente care sa asigure ca toti operatorii de transport sunt compensati echitabil pentru serviciile oferite.


In plus, suma forfetara stabilita pentru elevii care nu beneficiaza de servicii de transport public este adesea insuficienta pentru a acoperi costurile reale ale transportului. Aceasta inseamna ca elevii si familiile lor sunt lasati sa suporte costuri suplimentare de deplasare a copiilor catre scoala, care se adauga la costurile ascunse ale educatiei pe care parintii trebuie sa le suporte, conform analizelor Salvati Copiii.


Prin aceasta scrisoare, Salvati Copiii isi exprima solidaritatea cu cererile legitime ale reprezentantilor elevilor din Romania. Solicitam Ministerului Educatiei si consiliilor judetene sa preia solutiile identificate de acesti elevi si comunicate public de aproape un deceniu pentru modificarea si imbunatatirea cadrului legal existent. Avand in vedere perpetuarea lipsei de solutii juridice, credem ca, in acest moment, se impune luarea in considerare, cu seriozitate, de catre Guvernul Romaniei, a propunerilor elevilor pentru reconfigurarea juridica a transportului gratuit pentru elevi.


Copiii romani sunt cei mai afectati de riscul de saracie si excluziune sociala si de deprivarea materiala severa

In 2021, peste 1,5 milioane de copii din Romania (41,5% din numarul total al copiilor) cresteau in risc de saracie sau excluziune sociala, a carei intensitate s-a marit comparativ cu anii anteriori. Riscul de saracie sau de excluziune sociala in randul copiilor este mult mai mare in zonele rurale decat in mediul urban: in 2021, rata a fost de 16,1% in orasele mari, 30,7% in urbanul mic si suburbii si 50,1% in zonele rurale.


De retinut ca deprivarea materiala si sociala severa afecteaza in primul rand copii. In 2022, aproape una din 6 familii din Romania nu si-a putut permite sa isi incalzeasca locuinta in mod corespunzator (15,2%) si aproape una din patru nu si-a putut permite o masa hranitoare (22,1%), cu situatia cea mai dramatica in cazul familiilor cu trei sau mai multi copii (peste 25%).


Dreptul egal la educatie


Abandonul scolar ramane o problema persistenta: in anul scolar 2019/2020, numarul elevilor afectati de acest fenomen a fost de 35.259, dintre care 20.878 la ciclul primar si gimnazial si 14.381 la nivelul liceal.


Ramane ingrijorator fenomenul neparticiparii scolare, inregistrandu-se 286.150 de copii cu varste intre 7 si 17 ani care nu se aflau in sistemul educational la 1 ianuarie 2021, dintr-un total de aproximativ 2.500.000 de copii de varsta scolara.


De asemenea, problema abandonului scolar timpuriu persista. In anul 2021, rata tinerilor cu varste intre 18 si 24 de ani care nu au finalizat invatamantul secundar superior si nu urmeaza niciun program educational sau de formare a inregistrat o usoara imbunatatire, ajungand din nou la nivelul din 2019, de 15,3%. Cu toate acestea, aceasta rata ramane semnificativ mai mare decat media Uniunii Europene, care este de 9,7%.


In special, rata abandonului scolar timpuriu este extrem de ridicata in randul elevilor romi. Doar 22% dintre tinerii romi cu varste intre 18 si 24 de ani au finalizat invatamantul secundar superior, in comparatie cu 83,3% din totalul populatiei generale.

Inapoi la lista de stiri