Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Inima unei balene-albastre adulte masoara aproximativ 3 m latime si cantareste in jur de 907 kg.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un tip isi intreaba sotia: "Iubito, cand o sa mor, o sa plangi mult?
"Bineinteles, iubitule. Doar stii ca eu plang pentru orice fleac

› vrei mai mult

Ore de romana si matematica, consiliere psihologica si sali de clasa echipate digital pentru elevii din medii vulnerabile

22 Martie 2024

Deschidem Scoala

Investitii in educatie: Kaufland Romania anunta a patra editie a proiectului „Deschidem Scoala”


Elevii claselor a V-a si a VI-a din 15 scoli din judetele Harghita, Covasna, Mures, Neamt si Vrancea primesc sprijin pentru consolidarea materiei la Limba Romana si Matematica prin proiectul de educatie „Deschidem scoala”, initiat de Kaufland Romania si Asociatia pentru Responsabilitate Sociala Plan B. Proiectul se desfasoara pana la finalul anului scolar 2023 – 2024, oferind totodata consiliere psihologica pentru copii, rechizite si echipamente moderne pentru clase.


Aflat la a patra editie, „Deschidem scoala” este dedicat elevilor din mediile vulnerabile, cu risc de abandon scolar sau care au avut intreruperi in procesul de invatare si au suferit pierderi scolare importante. Primele 3 editii ale programului au avut un impact semnificativ, concretizat prin cresterea mediilor copiilor cu 2-3 puncte, diminuarea numarului de note sub 5 si aparitia notelor de 9 si 10.


Conform datelor oficiale, rata mediilor sub 5 a fost de aproape 40% in mediul rural, la Evaluarea Nationala de anul trecut. Aproape trei sferturi dintre copiii de la sate, respectiv 70% nu au reusit sa ia mai mult de nota 7. Totodata, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste abandonul scolar, cu o rata de 15,6%, cel mai mare procent fiind in mediul rural, unde 24,5% dintre elevi nu mai vin la cursuri.


3 directii de actiune


Proiectul educational „Deschidem scoala” este gandit in jurul a 3 directii de actiune: digitalizarea scolilor vizate, ore de consolidare a materiei, consiliere psihologica.


Cele 15 scoli cuprinse in editia din acest an a proiectului sunt dotate cu echipamente tehnice performante (tabla interactiva, videoproiector, laptop, sistem audio), care fac predarea lectiilor mult mai atractiva si mai eficienta pentru elevi. De asemenea, copiii beneficiari primesc seturi de rechizite care sa-i ajute in procesul de asimilare a informatiilor. In paralel cu invatarea materiei, acestia au parte si de consiliere psihologica, in perspectiva reducerii absenteismului si a abandonului scolar.


Sprijin real pentru copii aflati in situatii dificile


„Deschidem scoala” a ajuns la a patra editie, dupa ce, intre 2021 si 2023, peste 2500 de elevi din 14 judete din sud-estul tarii au beneficiat de 2200 de ore de recuperare si consolidare a materiei la Limba Romana si Matematica, precum si de sprijin psihologic si emotional, in urma desfasurarii a peste 140 de ore de consiliere scolara. Totodata, 47 de sali de clasa au fost dotate cu echipamente digitale.


Elevii beneficiari au fost ascultati si indrumati de consilierii scolari, au realizat impreuna experimente si activitati de invatare. Sprijinul a venit dupa ce, in cele mai multe dintre cazuri, s-a constatat ca elevii se confrunta cu probleme familiale, bullying si chiar depresie ori se simt descurajati si considera ca toata lumea le accentueaza lipsurile fara sa le vada micile reusite.


Implicarea creeaza comunitati puternice


„Noi, la Kaufland, credem ca educatia e cea mai buna investitie. De aceea suntem alaturi de partenerii de la Plan B pentru a patra editie «Deschidem scoala», un proiect cu rezultate dovedite, ce continua sa produca impact pozitiv in vietile a sute de elevi din comunitati vulnerabile. E o cursa pe termen lung si suntem aici sa o ducem pana la capat. Pentru ca implicarea face diferenta”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.


„Implicarea in proiecte de educatie este vitala pentru dezvoltarea comunitatilor puternice. Prin proiectul «Deschidem scoala» ne dorim sa crestem accesul copiilor din mediul rural la educatie de calitate si sa reducem decalajul de pregatire fata de elevii din mediul urban. Rezultatele obtinute in primele trei editii, de la cresterea mediilor la sprijinul psiho-emotional oferit elevilor, prin care am reusit sa indreptam anumite comportamente si sa ii stimulam in procesul cunoasterii, au condus in mod firesc la continuarea proiectului, ajungand astfel la alti beneficiari din zone vulnerabile”, a declarat Raluca Costache, Project Manager Asociatia PLAN B.


Institutiile de invatamant in care se desfasoara a treia a proiectului „Deschidem scoala” sunt: Scoala Gimnaziala „Sfantu Andrei” din localitatea Sarmas, Scoala Gimnaziala „O.C. Taslauanu” din localitatea Bilbor, Scoala Gimnaziala „Majlath Gusztav Karoly” din localitatea Lunca de Jos – judetul Harghita; Scoala Gimnaziala din localitatea Haghig, Scoala Gimnaziala „Kovacs Ferenc” si Scoala Gimnaziala „Opra Benedek” din localitatea Sanzieni, Scoala Gimnaziala „Benko Jozsef” din localitatea Bradut – judetul Covasna; Scoala Gimnaziala din localitatea Petelea, Scoala Gimnaziala din localitatea Batos, Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din localitatea Deda – judetul Mures; Scoala Gimnaziala „Vasile Conta” din localitatea Ghindaoani, Scoala Gimnaziala „Nicolae Iorga” din comuna Pangarati, Scoala Gimnaziala Nr.2 din localitatea Valeni – judetul Neamt; Scoala Gimnaziala din localitatea Tifesti, Scoala Gimnaziala Nr.1 din localitatea Sindrilari-Reghiu, Scoala Gimnaziala Nr.1 din localitatea Biliesti – judetul Vrancea.

Deschidem Scoala afis

Inapoi la lista de stiri