Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
In timpul Evului Mediu inotul era considerat a fi periculos, dar si imoral.
› vrei mai multBancul zilei
I: Care animal se ataseaza cel mai tare de om?
R: Lipitoarea.
Shop Clopotel.ro

O poveste spusa-n lut - "Calatoria zmeilor"
28 Iunie 2024“Calatoria zmeilor” este o poveste spusa altfel. Este povestea fiecarui copil imaginata si transpusa prin materialul cel mai apropiat de natura umana – lutul. Ideile, gandurile, sentimentele, trecute prin filtrul lecturii, au devenit pe taramul zmeilor forme, expresii ale creativitatii copiilor aflati in calatoria transformatoare catre viata de adult.
Proiectul “Calatoria zmeilor”, derulat de Asociatia pentru Creativitate, a propus adolescentilor din doua scoli bucurestene (Liceul Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” si Scoala Gimnaziala Nr. 150) sa porneasca, alaturi de scriitorii si artistii vizuali invitati, intr-o lume magica, in care literatura si ceramica au creat un dialog inedit. Animati de ideile scriitorilor Radu Vancu, T.O. Bobe, Adina Popescu si Gabriel Cartarescu, copiii au avut libertatea sa isi exprime trairile prin intermediul lutului. Atelierele de ceramica le-au oferit asadar ocazia sa se descopere, sa experimenteze, sa incerce noi modalitati de expresie, indrumati de ceramistele Lucia Lobont, Bianca Boeroiu, Georgiana Cozma si Romana Mateias.
Munca lor s-a concretizat intr-o serie de obiecte care sunt expuse in aceste zile la Centrul de Arte Vizuale, din str. Macelari Nr.1, si pe care va invitam sa le admirati. Vernisajul expozitiei a adunat copii, parinti, profesori si artisti, iar emotia s-a citit pe chipul tuturor.
“Calatoria zmeilor” este un proiect special pentru ca a reusit sa evidentieze calitatea celor doua fenomene culturale de a se completa atat de armonios. Cuvantul si obiectul din lut stau la baza dezvoltarii umanitatii, sunt izvoare ale istoriei si modalitati expresive ale unui individ sau ale unei societati. Prin imbinarea celor doua arte, copiii nostri au devenit zmei cu puteri nebanuite si au reusit sa insufleteasca lutul, transformandu-l in tot ceea ce si-au imaginat. Dincolo de dezvoltarea abilitatilor motorii si a coordonarii senzoriale, “copiii au transpus in tangibil ceea ce populeaza lumea lor imaginara” (Bianca Boeroiu), “au creat in trei dimensiuni desenele, picturile sau povestile lor” (Lucia Lobont), “au experimentat si savurat versatilitatea lutului prin transformarile care au loc sub presiunea degetelor” (Romana Mateias) si “au exprimat emotii pe care poate nu au stiut sa le numeasca” (Georgiana Cozma).
Demersul Asociatiei pentru Creativitate promoveaza cultura ca resursa a invatarii in formarea adolescentilor si schimbarea perspectivei tinerilor fata de literatura, care ne dorim sa fie parte integranta din viata lor, nu doar ceva pasager. Pe de alta parte, “Calatoria zmeilor” promoveaza ideea de dialog intre arte, ca motor de dezvoltare educationala, iar interesul starnit in randul copiilor ne indreptateste sa credem ca astfel de modele reprezinta cai viabile de invatare si crestere culturala.
Le multumim tututor actorilor implicati in realizarea acestui proiect: scriitorilor si ceramistilor, Scolii Gimnaziale Nr. 150, Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu”, Centrului de Studii Vizuale, partenerilor media si Administratiei Fondului Cultural National, cofinantator al proiectului.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.