Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sistemul modern de clasificare a grupelor sangvine a fost pus la punct in anul 1901. Dupa cum se stie, cele patru grupe sunt 0, A, B si AB si pot fi aflate printr-un simplu test de laborator. Sa-ti cunosti grupa sangvina este esential pentru a putea dona si primi sange, la nevoie. Dar mai e ceva: grupa de sange te poate ajuta sa te cunosti mai bine si chiar sa stii cu cine te potrivesti cel mai bine. In cultura japoneza, se considera ca intre grupa sangvina si comportament exista o relatie foarte stransa, aceasta dezvaluind temperamentul persoanelor si chiar compatibilitatile intre ele. De exemplu Grupa 0 - TRASATURI: Dintre toate grupele sangvine, posesorii grupei 0 sunt cei mai sociabili. Mereu in centrul atentiei, se adapteaza cu usurinta in orice context. Sunt extrovertiti, prezenta lor fiind mereu apreciata de cei din jur. DRAGOSTE: Sunt persoane pasionale, seducatoare prin definitie. COMPATIBILITATE: Grupa 0 se potriveste cel mai bine cu grupa 0. Dar este grupa donatorilor universali, deci poate forma o pereche reusita si cu unul dintre posesorii celorlalte grupe. PROFESIE: Ambitiosi, isi doresc sa se afirme si, de obicei, si reusesc. Sunt motivati, au spirit de initiativa si toate calitatile necesare unui lider. DIETA: Grupa 0 este considerata prima grupa sangvina in ordinea evolutiei. De aceea, persoanele cu aceasta grupa se incadreaza in tipul ''carnivor'' si li se recomanda o dieta bogata in grasimi si proteine. PUNCTE FORTE: sociabili, agreabili, intuitivi si motivati. PUNCTE SLABE: impulsivi, nediplomati, superficiali si invidiosi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un doctor vine la raportul de garda. Un coleg curios il intreaba:
- Colega, de ce ai un termometru in buzunarul de la piept?
- La naiba, iar am bagat pacientului pixul in fund!

› vrei mai mult

Muzeul Antipa si BRD lanseaza un program despre biodiversitatea urbana

03 Noiembrie 2021

program despre biodiversitatea urbana

Studiul biodiversitatii urbane este o componenta esentiala pentru strategia generala de conservare a naturii. Care sunt speciile de plante si animale care vietuiesc in orasele noastre? Cum aleg ele sa traiasca intr-un mediu urban? Cum ne influenteaza vietile? Care e impactul activitatii umane asupra lor? Cum putem sa le protejam? Sunt doar cateva din intrebarile pe care programul de informare si constientizare despre biodiversitatea urbana, lansat de Muzeul Antipa, in parteneriat cu BRD, isi propune sa le adreseze.


"Strategia Uniunii Europene pentru biodiversitate pana in anul 2030 recunoaste ca biodiversitatea urbana este importanta pentru conservarea naturii. Dezvoltarea unor orase verzi nu se poate face fara sa tinem cont de speciile de animale si plante care vietuiesc alaturi de noi in orase. Mai mult, intelegand de ce unele specii aleg sa "se mute la oras", am putea intelege cum activitatile umane influenteaza mediile naturale. Aceasta influenta nu este neaparat benefica, daca ne gandim ca, in prezent, ea face sa traim in mijlocul unei a sasea extinctii in masa, cand specii de plante si animale dispar in ritm accelerat.


Daca in decursul istoriei vietii pe pamant, dupa precedentele extinctii in masa, planeta vie a fost capabila sa se trezeasca la viata, exista temerea ca acum extinctia aceasta provocata de activitatea umana ar putea duce la moartea planetei noastre.


Abordand alaturi de publicul si partenerii nostri tema aceasta, a studiului biodiversitatii urbane, dorim sa ii facem pe oameni sa redescopere dragostea de natura, pentru ca a iubi natura inseamna a o proteja, a o ajuta sa isi revina. Avem datoria aceasta", a declarat Luis Popa, Director General al Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Cercetator stiintific si doctor in Biologie. 


Programul va include in lunile urmatoare actiuni in mediul online si social media precum: articole ale cercetatorilor Muzeului despre biodiversitatea urbana in colaborare cu Mindcraft Stories, conferinte si transmisii live pe pagina de facebook a Muzeului Antipa.


Primul eveniment din aceasta serie va invita publicul sa descopere etapele prepararii fluturilor, alaturi de Mariana Chioibasu, conservator in Compartimentul de Evidenta si Conservare al Muzeului Antipa. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa https://www.facebook.com/muzeulantipa, joi, 11 noiembrie 2021, incepand cu ora 13:30.


Al doilea eveniment va avea loc pe 18 noiembrie 2021, de la ora 18:00, si il va avea ca invitat pe dr. Cristian Ioja, Director al Departamentului Geografie si Mediu, Profesor in cadrul Facultatii de Geografie, Universitatea din Bucuresti si Cercetator stiintific in cadrul Centrului de Cercetare a Mediului si Efectuare a Studiilor de Impact, care va vorbi despre "Provocarile de mediu in orasele din Romania", intr-o conferinta transmisa live pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa.


"Programul despre biodiversitate urbana, desfasurat de Muzeul Antipa si BRD, ne va aduce mai aproape de natura de langa casa noastra sau de langa locurile preferate din oras. Plimbarile de weekend pot deveni un prilej de interesante descoperiri. Credem ca este important sa ne bucuram mai mult de tot ce ofera biodiversitatea oraselor, dar si sa avem grija, sa fim responsabili fata de ea. Ultimii doi ani ne-au adus mai multa armonie in relatia cu natura. Cred ca informarea si constientizarea cu privire la biodiversitatea urbana reprezinta pasi esentiali pentru ca, impreuna, sa facem din orasul in care traim un loc mai bun si mai curat pentru noi toti, precum si pentru generatiile viitoare", a declarat Flavia Popa, Secretar General BRD - Groupe Société Générale.


Pe platforma Mindcraft Stories, in cadrul unei rubrici sustinute de echipa de cercetatori a Muzeului Antipa, publicul interesat se poate documenta despre biodiversitatea urbana, pe subiecte precum legatura dintre porumbei si traficul urban sau care este rolul melcilor intr-un ecosistem. “Porumbeii schimba zilnic stolurile din care fac parte si acumuleaza informatii despre resursele disponibile in oras. Studierea acestui fenomen ajuta la intelegerea problemelor de trafic dintr-un oras aglomerat", spunea Luis Popa intr-un editorial pe www.mindcraftstories.ro. 


Pentru a fi la curent cu programul dedicat biodiversitatii urbane si initiativele planificate, accesati site-ul www.antipa.ro, pagina de Facebook a muzeului, precum si cea a BRD - Groupe Société Generale.


program despre biodiversitatea urbana

Inapoi la lista de stiri