Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Imperiul Roman de Apus s-a prabusit inaintea Imperiului Roman de Rasarit. Oficial prin abdicarea lui Romulus Augustus sub presiunea lui Odoacru la data de 4 septembrie 476 si neoficial cu moartea lui Julius Nepos in 480. Imperiului Roman de Rasarit sau Imperiul Bizantin, cum se numea la acea vreme, s-a prabusit mult mai tarziu, in 1453.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Q:Cum omoara o blonda o pasare?
A: O arunca de pe o stanca.

› vrei mai mult

Modificari la Evaluarea Nationala: Testarea la Limba Moderna, eliminata dupa 10 ani

27 Februarie 2025

Sala de clasa la scoala


Ministerul Educatiei a eliminat testarea la Limba Moderna de la Evaluarea Nationala pentru clasa a VI-a: Ce inseamna aceasta decizie?


Ministerul Educatiei a decis sa elimine proba de Limba Moderna din cadrul Evaluarii Nationale pentru elevii de clasa a VI-a, punand astfel capat unui model de testare transdisciplinara care a functionat timp de 10 ani. Decizia a fost luata fara anunt public si fara explicatii oficiale, fapt ce a starnit controverse in randul profesorilor, parintilor si expertilor in educatie.


Cum arata Evaluarea Nationala inainte de schimbare?


Pana in 2024, elevii de clasa a VI-a sustineau doua teste transdisciplinare:


Limba si comunicare – care includea atat Limba Romana, cat si o Limba Moderna (engleza, franceza etc.).

Matematica si stiinte – un test care evalua cunostintele de matematica, fizica si biologie intr-un mod integrat.

Incepand cu 2025, proba de Limba Moderna a fost eliminata din structura Evaluarii, iar testul de Limba si comunicare va include doar Limba Romana (sau Limba Materna, in cazul minoritatilor).


Care sunt efectele acestei decizii?


Pierderea unui instrument de masurare a competentelor lingvistice: Testarea de la clasa a VI-a era una dintre putinele modalitati prin care Ministerul Educatiei putea evalua nivelul real de cunostinte al elevilor intr-o limba straina.

Indepartarea de testarea transdisciplinara: Educatia moderna pune accent pe integrarea cunostintelor din mai multe domenii, iar eliminarea Limbii Moderne submineaza acest principiu.

Confuzie si lipsa de transparenta: Ministerul nu a explicat motivele acestei schimbari, iar specialistii in educatie, precum si cadrele didactice, nu au fost consultati inainte de luarea deciziei.


Ce spun oficialii?


Ministrul Educatiei, Daniel David, a declarat ca nu a fost informat din timp despre aceasta modificare si ca va analiza situatia in luna mai. Totusi, metodologia examenelor fusese deja stabilita, iar schimbarea s-a produs fara a fi anuntata public anterior.


Reactii din partea profesorilor si parintilor


Opiniile sunt impartite. Unii considera ca eliminarea probei reduce stresul elevilor, in timp ce altii sunt de parere ca Romania face un pas inapoi in ceea ce priveste invatarea limbilor straine, un domeniu esential pentru integrarea europeana si piata muncii globale.

sursa articol: edupedu.ro

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri