Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Cimpanzeul este considerat a fi cel mai inteligent animal.
› vrei mai multBancul zilei
Cica un tip gaseste o lampa din care iese un duh. PLictisit, duhul zice:
-Hai, spune-mi ce dorinta vrei sa-ti indeplinesc.
-Sa-mi construiesti un pod intre Europa si America. Nu mai ma urc in avion de cand cu Gemenii si am si rau de mare.
Duhul protesteaza, zice k e prea greu, k e nevoie de niste piloni mari deasupra oceanului, ce mai, nu se poate.
-Cere-mi altceva, k asta nu se poate indeplini.
-As vrea sa ma faci sa inteleg si eu ce e in mintea femeilor, cum gandesc ele....
La care duhul:
-Cu cate benzi ziceai k vrei podul ala?
Shop Clopotel.ro

Lectia de istorie: Spartacus, gladiatorul care a speriat Roma
03 Octombrie 2024Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa te ridici impotriva unei mari puteri, sa conduci o armata formata din oameni care nu sunt soldati, ci sclavi, si sa lupti pentru libertate? Asta a facut Spartacus acum mai bine de 2.000 de ani! Hai sa aflam impreuna povestea acestui gladiator celebru, un adevarat erou al curajului si al dorintei de libertate.
Cine a fost Spartacus?
Spartacus nu a fost doar un gladiator, ci si un sclav care si-a dorit mai presus de orice sa fie liber. S-a nascut in jurul anului 111 i.Hr., in Tracia, o regiune care astazi face parte din Bulgaria, Grecia si Turcia. A fost prins si transformat in sclav de catre romani, si a ajuns sa lupte ca gladiator - un fel de „luptator profesionist” al vremurilor, dar fara drept de alegere. Gladiatorii se luptau in arene uriase pentru a distra publicul, insa riscul era urias, pentru ca de multe ori aceste lupte erau pana la moarte.
Revolta sclavilor
Stiati ca Spartacus nu a acceptat niciodata soarta de sclav? In anul 73 i.Hr., el a reusit sa scape dintr-o scoala de gladiatori impreuna cu alti 70 de oameni. Nu doar ca au scapat, dar si-au dorit sa schimbe lumea. In curand, tot mai multi sclavi li s-au alaturat. Intr-un timp foarte scurt, mica grupare de gladiatori a devenit o armata de mii de oameni! Toti acesti sclavi luptau pentru acelasi lucru: libertatea!
Au infruntat armatele puternice ale Romei si, surprinzator, Spartacus si oamenii sai au castigat mai multe batalii. Desi nu aveau arme sofisticate sau pregatirea soldatilor romani, luptau cu o forta incredibila pentru ca aveau ceva de pret in joc: dorinta de a trai liberi.
Cum s-a terminat?
Desi Spartacus si armata lui au reusit sa castige multe lupte, in cele din urma au fost invinsi in anul 71 i.Hr. de armata romana condusa de Marcus Licinius Crassus, unul dintre cei mai bogati si puternici oameni din Roma. Dupa ultima batalie, Spartacus a disparut si nu se stie exact ce s-a intamplat cu el. Unii spun ca a murit in lupta, altii cred ca a reusit sa fuga.
Ce putem invata de la Spartacus?
Desi nu si-a castigat libertatea pana la final, Spartacus a ramas in istorie ca un simbol al curajului si al luptei pentru libertate. Povestea lui ne invata ca, indiferent cat de greu pare, merita sa te ridici pentru ceea ce crezi. Spartacus nu a luptat doar pentru el, ci pentru toti cei care erau oprimati. El si-a riscat viata pentru a schimba o lume nedreapta si, chiar daca a fost invins, a aratat ca o mana de oameni poate face o diferenta uriasa daca au un scop comun.
Curiozitati despre Spartacus si epoca lui
Gladiatorii: Luptau in arene numite „amfiteatre”, iar cel mai celebru dintre ele era Colosseumul din Roma, unde incapeau pana la 50.000 de spectatori! Uneori, gladiatorii erau eroi pentru publicul roman, desi erau sclavi.
Romanii si sclavia: In acele vremuri, romanii considerau sclavii ca fiind proprietatea lor. Un sclav nu avea drepturi si nu putea alege ce sa faca cu viata lui.
Armata lui Spartacus: A fost alcatuita nu doar din barbati gladiatori, ci si din femei si copii care fugeau din sclavie.
Vikingii si Spartacus: De-a lungul istoriei, lupta lui Spartacus a inspirat multe popoare. Unii spun ca chiar si vikingii, in cautarea libertatii lor, au fost influentati de povesti despre el.
Un erou pentru toate timpurile
Spartacus nu a fost doar un luptator. A devenit un simbol al sperantei si al rezistentei impotriva nedreptatii. Povestea lui ne arata ca atunci cand oamenii sunt uniti si cred in libertate, pot face lucruri incredibile. Chiar si astazi, cand auzim numele lui, ne gandim la curaj, la lupta pentru dreptate si la dorinta de a schimba lumea.
Asa ca data viitoare cand vezi un gladiator intr-un film sau intr-o carte, adu-ti aminte de Spartacus - omul care a crezut ca fiecare dintre noi merita sa fie liber!
Redactia clopotel.ro