Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Lacul Bosumtwi din Ghana a fost format intr-un crater facut de un meteorit.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Care este diferenta dintre doi oameni care cad-unul de la etajul 10 si celalalt de la etajul 1 ?
Raspuns: cel care cade de la etajul 10 striga: Aaaaaaaaaa! BUF!
Iar cel care cade de la etajul 1 face:BUF! Aaaaaa!

› vrei mai mult

La Palatul Parlamentului s-a desfasurat Forumul Cantus Mundi, eveniment dedicat educatiei culturale

13 Mai 2024

Forumul Cantus Mundi

In perioada 8-10 mai 2024, la Senatul Romaniei - Palatul Parlamentului, s-a desfasurat Forumul Cantus Mundi, cel mai mare eveniment din Romania dedicat educatiei culturale. Evenimentul, care a reunit profesionisti si decidenti din domeniu, din toata tara, s-a constituit intr-o platforma de dezbateri, schimb de bune practici si propuneri dedicate prioritizarii educatiei culturale in dezvoltarea copiilor si tinerilor din Romania.

Forumul Cantus Mundi a marcat aniversarea a 10 ani de la oficializarea la nivel guvernamental a Programului National Cantus Mundi, devenit in 2014 o noua Directie a Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”.  Evenimentul a fost organizat de Programul National Cantus Mundi si Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”, cu sprijinul Ministerului Culturii, in parteneriat cu: Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Senatul Romaniei, Camera Deputatilor, Institutul National al Patrimoniului, Televiziunea romana, Asociatia Romana de Muzicoterapie, Uniunea Muzicienilor Interpreti din Romania, Opera Comica pentru Copii, Circul Metropolitan Bucuresti.

Evenimentul a fost lansat in cadrul unei conferinte de presa la care au luat cuvantul Raluca Turcan - Ministrul Culturii, dirijorul Ion Marin - Presedintele Fondator al Programului National Cantus Mundi si Emil Pantelimon, Managerul Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”. In cadrul evenimentului de deschidere a Forumului, Corul National de Camera „Madrigal - Marin Constantin” si corurile de copii din Programul National Cantus Mundi au sustinut un recital extraordinar, dirijat de Anna Ungureanu.

„Forumul Cantus Mundi este gandit in jurul unui proiect emblematic al Romaniei - Programul National Cantus Mundi, initiat de dirijorul Ion Marin. Imi exprim multumirea sincera pentru toata activitatea sa profesionala si pentru concentrarea unei bune parti din aceasta activitate in jurul unui proiect integrator. Programul National Cantus Mundi al Corului Madrigal este un model de excelenta in integrare sociala cum putine sunt instrumentele din Romania, care reusesc sa spulbere barierele de statut social, etnie, religie, si sa aduca la unison copii si tineri uniti intr-un demers artistic si curat care ii pregateste frumos pentru viata.

 Acest moment aniversar de 10 ani al Programului se concretizeaza intr-o platforma de dezbatere pe tema educatiei pentru cultura si arte. Felicit Programul National Cantus Mundi si Corul National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”, le multumesc deopotriva domnului Emil Pantelimon si domului Ion Marin pentru ca impreuna reusesc sa dea valoare si continut actului cultural, sa il deschida catre publicul larg, sa il reinventeze in permanenta si sa il sadeasca acolo unde avem cea mai mare nevoie, la tanara generatie.” - Raluca Turcan, Ministrul Culturii.

„Principiul de baza al Cantus Mundi este non-discriminarea. Inca de la bun inceput am facut zeci de calatorii in intreaga tara ca sa am o perceptie clara, si mi-am dat seama de o realitate foarte importanta. Cand s-ar putea intalni niste copii crescuti intr-un sat izolat, cu copii a caror problema este daca telefonul lor este cel mai recent model? Au vreo sansa sa se intalneasca? Nu vor face aceleasi scoli, nu vor dispune de aceleasi mijloace. Si totusi, cum s-ar putea intalni? Intr-o activitate comuna, in muzica, unde copiii participa intr-un spirit aproape olimpic. Deloc surprinzator, aceleasi trei cantece le pot canta copii care, cel mai probabil, nu se vor intalni niciodata. Dar daca intalnirea se intampla, acei copii vor avea acest tezaur comun, vor canta impreuna si vor avea o experienta impreuna dincolo de orice bariere. Pentru ca orice copil este o valoare a unei tari, iar pentru un copil, a nu fi uitat de propria tara, este aproape la fel de important ca a nu fi uitat de parintii lui. Iar muzica are o capacitate extraordinara de conectare.” - Ion Marin, dirijor, Presedintele Fondator al Programului National Cantus Mundi.

In cele trei zile de lucrari, Forumul Cantus Mundi a inclus pe agenda 15 sesiuni - paneluri, prezentari, ateliere, dezbateri si evenimente corale - organizate in Galeriile „Madrigal – Marin Constantin” si salile de conferinte ale Senatului Romaniei, ce au reunit peste 300 de participanti si aproape 500 de copii, din 16 coruri Cantus Mundi.

Reprezentantii institutiilor de invatamant, specialisti din industria creativa, muzicieni, artisti, jurnalisti si producatori, manageri culturali, formatori si lideri ai miscarii corale si culturale, reprezentanti ai ONG-urilor, elevi, studenti, precum si decidenti si oficiali din administratia publica au facut schimb de experienta pe teme legate de rolul si impactul culturii, muzicii si miscarii corale pentru copii si tineri, precum si al cunoasterii patrimoniului national in procesul educational, metode practice de abordare a educatiei culturale la clasa si de cunoastere a patrimoniului si dezvoltarea de politici publice menite sa incurajeze accesul fiecarui copil la activitati culturale in educatia de masa.

La eveniment au participa specialisti si nume sonore din mediul academic sau din industria creativa si oficiali - Raluca Turcan - Ministrul Culturii, Excelenta Sa, domnul John Cornet d’Elzius – Ambasadorul Regatului Belgiei in Romania, Florin Lixandru – Secretar de Stat la Ministerul Educatiei, Emil Pantelimon – managerul Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”, Madlen Serban - Secretar General al Comisiei Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Oana Zaharia – managerul Institutului National al Patrimoniului, Conf. univ. dr. Felicia Filip – Director general al Operei Comice pentru Copii, Dr. Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru  - Vicepresedinte al Academiei Romane, Prof.univ.dr. Liviu Lucaci – rector U.N.A.T.C., Prof.univ.dr. Dan Dediu – compozitor si Presedintele Senatului U.N.M.B. -, precum si numerosi profesionisti din domeniul educatiei si domeniul culturii.

Renumitul dirijor international Ion Marin - Presedintele Fondator al Programului National Cantus Mundi - a participat in cadrul evenimentului de deschidere, „Educatia pentru si prin cultura si arte. Perspectiva UNESCO”. Cu o viziune integrativa asupra rolului pe care il joaca muzica in societate, dirijorul Ion Marin a initiat Programul National Cantus Mundi in anul 2011, trei ani mai tarziu, in 2014, programul fiind oficializat la nivel guvernamental ca noua Directie a Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”. In prezent, programul reuneste 2.043 de coruri si aproape 70.000 de copii din tara si diaspora.

Forumul Cantus Mundi a fost organizat in anticiparea adoptarii la nivel national si international a „Cadrului UNESCO pentru educatie pentru si prin cultura si arte”, ce este programata in cadrul celei de-a 43-a Conferinte Generale UNESCO, in luna noiembrie 2025. Cadrul UNESCO a fost recent asumat de reprezentantii statelor membre, inclusiv Romania, in cadrul Conferintei Internationale UNESCO gazduite de Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi.

Inapoi la lista de stiri