Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ultimii dinti care apar sunt molarii de minte. Acestia apar la varsta maturitatii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un ardelean si un matematician in tren... dupa un timp trec pe langa o stana. ardeleanul 12345...425 de oi. se uita matematicinaul, scoate un pix si o foaie calculeaza...nik. dupa o ora mai trec pa langa o stana. ardeleanul 123456...281 de oi. matematicianul scoate notebook-ul calculeaza, mathcad alea alea, nik. dupa inca cateva ore trec pe langa alta stana. ardeleanul: 12345...892 de oi. matematicianul scoate mobilul suna un prieten, nik.
- Ma, cum Dumnezeu? Eu matematician cu 'spe mii de diplome nu am putut numara iar tu un ardelean obosit...cum mana mea ai facut?
-Pai simplu domnul meu, numeri picioarele si imparti la patru...

› vrei mai mult

Elevii romani invata din acest an istorie, engleza si matematica cu ajutorul jocurilor video

28 Noiembrie 2022

Games in Schools

Elevi din peste 20 de scoli din intreaga tara invata, incepand cu aceasta toamna, cu ajutorul jocurilor video. RGDA (Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania) a demarat programul Games in Schools, al carui scop este sa ofere instrumente alternative profesorilor care cauta sa faca materiile pe care le predau mai atractive pentru elevii din ciclul gimnazial. Programul Games in School este un proiect RGDA, sustinut de UniCredit Bank.


In acest sens, RGDA a pus la dispozitia profesorilor manualul european Games In Schools, realizat de catre European School Network si ISFE (Interactive Software Federation of Europe). Manualul, tradus in limba romana de catre RGDA, ofera informatiile necesare pentru ca profesorii sa poata intelege care sunt beneficiile educationale ale jocurilor si sa invete modul in care sa foloseasca jocuri video ca resurse educationale si motivationale in timpul orelor de curs.


Pe langa manualul generic european tradus, RGDA a initiat si un program pilot al Games in Schools pentru trei materii gimnaziale: istorie, engleza si matematica. Pe parcursul anului scolar, profesorii de clasele V-VIII de la scoli din Constanta, Bihor, Dolj, Suceava, Iasi, Ilfov, Galati, Maramures, Brasov si alte judete vor preda materiile elevilor, folosindu-se de jocurile video potrivite pentru a capta mai mult atentia acestora.


Alaturi de cativa voluntari din industrie si profesorii din programul pilot, asociatia a creat liste de jocuri specifice, gandite sa fie conforme cu programa scolara a elevilor de gimnaziu. De exemplu, la orele de istorie, fie ca vor preda lectii despre antichitate, primul razboi mondial, fie despre revolutia franceza, epoca victoriana sau Grecia Antica, profesorii vor avea la indemana exemple specifice din jocuri celebre. Sesiuni de joc in titluri precum Valiant Hearts: The Great War, Assassin’s Creed Unity si Odyssey, The Great Conqueror: Rome War Game sau Triviador, printre multe altele, ii vor ajuta pe profesori sa explice, intr-un mod interactiv, aceste perioade definitorii pentru civilizatie.


La clasele de matematica, elevii de clasa a V-a si a VI-a vor acumula cunostinte despre numerele naturale, fractii Q si Z, elemente geometrice cu ajutorul unor jocuri precum Otter Rush, Meteor Multiplications, Hungry Puppies si multe altele.


Jocurile video implica mai multe beneficii educationale, printre care dezvoltarea aptitudinilor cognitive, spatiale si motorii, a principiilor elementare (relatiile cauza si efect) si pot fi folosite, in mod creativ, la solutionarea problemelor complexe. Mai mult, jocurile ofera exemple practice ale unor concepte si reguli care, altfel, ar fi dificil de ilustrat in lumea reala.


“Jocurile video sunt o pasiune pentru foarte multi copii, iar daca sunt utilizate corespunzator, pot fi si un mediu prin care copiii inteleg, exploreaza sau sedimenteaza o anumita materie. Alegerea jocului video precum si rolul de moderator al profesorului sunt vitale pentru a se obtine rezultatele dorite ale invatarii. Jocurile video pot completa invatarea traditionala, dar nu o pot inlocui. Vedem Games in Schools ca un program ce ofera unelte extra profesorilor ce cauta noi modalitati de a atrage interesul copiilor pentru materiile lor,” a precizat Andreea Medvedovici Per, director executiv RGDA.


Pe parcursul programului pilot, membrii asociatiei ofera suport fizic si online profesorilor care au ajutat la adaptarea manualului european generic. In urma feedback-ului lor, RGDA isi propune sa imbunatateasca experienta la clasa a profesorilor din program, astfel incat, incepand cu septembrie 2023, sa poata include in program si alte institutii de invatamant, profesori si noi materii.


Pentru a se informa despre modul in care jocurile video sunt integrate in procesul de invatare, atat profesorii cat si parintii pot accesa manualul: https://rgda.ro/games-in-schools/.


Prin programul Games in Schools, RGDA va oferi sprijin profesorilor care doresc sa propuna materia optionala integrata EduGaming pentru anul scolar 2023-2024.


Ministerul Educatiei a introdus, pentru prima oara, materia EduGaming in Ordinul Ministrului Educatiei nr. 6.101/2022 privind aprobarea de programe scolare pentru discipline optionale din invatamantul preuniversitar.


Profesorii care aleg sa predea acest optional vor ajuta copiii sa dobandeasca competente generale ca utilizarea strategiilor de joc pentru o raportare eficienta si creativa la lumea inconjuratoare si aplicarea regulilor fairplay-ului in timpul jocului in vederea relationarii pozitive cu ceilalti.

RGDA considera acest optional o oportunitate extraordinara pentru profesorii interesati sa aiba o ora extra-curiculara pe saptamana cu elevii in care sa joace jocuri care, pe langa competentele generale, pot sedimenta cunostinte si aptitudini din alte materii.


“Felicit, de asemenea, autoritatile pentru introducerea materiei optionale integrate de EduGaming care se imbina extraordinar cu programul pe care noi l-am demarat cu Games in Schools si la reusita careia industria dezvoltatoare de jocuri video doreste sa contribuie. Suntem aici pentru profesorii care vor sa propuna acest optional si speram in cat mai multe ore de EduGaming la clasa. Profesorii care doresc sa propuna acest optional in cadrul materiei pe care o predau, pot contacta RGDA la edu@rgda.ro pentru suport, dorim sa le oferim exemple de jocuri potrivite pentru clasa, dar si alte recomandari, sugestii si materiale suport necesare,” a adaugat Andreea Medvedovici Per.

Intalnire RGDA cu profesorii

Inapoi la lista de stiri