Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Mercurul (Hg) este un element chimic lichid. I se mai spune si ''argintul viu''. Este un metal non-combustibil (nu arde si nu intretine focul) de culoare argintie, care se va contracta sau isi va mari volumul odata cu cresterea temperaturii, facandu-l un material ideal pentru termometre. Cu toate acestea, toxicitatea mercurului in cazul in care termometrul se sparge a facut ca mercurul sa fie inlocuit de alcool sau produsi distilati ai petrolului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un soricel ratacit intr-o padure deasa, vede o bufnita care statea linistita in copac:
"Draga bufnita, ajuta-ma sa gasesc calea pentru a iesi din padure!"
Si bufnita raspunde: "Creste-ti aripi!".
"Multumesc de indrumare, dar cum sa-mi cresc eu aripi? Sunt doar un soricel!"...
Si bufnita ii raspunde din nou: "Nu stiu, astea sunt detalii de implementare, eu ma ocup doar cu strategia!

› vrei mai mult

Curtea Constitutionala a Romaniei: Lectia de educatie civica despre drept si politica

07 Decembrie 2024

Constitutie

Din data de 28 decembrie 2024 Curtea Constitutionala a Romaniei a fost pe buzele tuturor. Si asta s-a intamplat ca urmare a deciziilor controversate pe care CCR-ul le-a luat, incepand cu renumararea voturilor si culminand cu anularea alegerilor prezidentiale.


Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) este una dintre cele mai importante institutii ale statului roman. Desi rolul sau poate parea complicat la prima vedere, este esential pentru a asigura respectarea legii fundamentale a tarii – Constitutia Romaniei. Sa descoperim impreuna cand a fost creata, cine sunt cei care o conduc si care este rolul ei!


Cand a fost creata Curtea Constitutionala a Romaniei?


Curtea Constitutionala a fost infiintata odata cu adoptarea Constitutiei Romaniei din anul 1991, dupa caderea regimului comunist. Romania a trecut printr-o transformare profunda in acea perioada, trecand de la un sistem totalitar la unul democratic. Curtea Constitutionala a fost creata pentru a asigura ca toate legile si deciziile din tara respecta noile principii democratice stabilite in Constitutie.


Cine numeste judecatorii Curtii Constitutionale?


Curtea Constitutionala are noua judecatori, care sunt numiti pentru un mandat de noua ani. Acest mandat nu poate fi prelungit sau reinnoit. Judecatorii sunt numiti astfel:


Trei judecatori sunt desemnati de Presedintele Romaniei.
Trei judecatori sunt desemnati de Senat, una dintre camerele Parlamentului.
Trei judecatori sunt desemnati de Camera Deputatilor, cealalta camera a Parlamentului.


Astfel, procesul de numire reflecta un echilibru intre mai multe institutii ale statului.


Care este rolul Curtii Constitutionale?


Curtea Constitutionala are un rol extrem de important in sistemul democratic al Romaniei. Principalele sale atributii sunt:


Verificarea constitutionalitatii legilor: Orice lege adoptata de Parlament poate fi verificata de CCR pentru a se asigura ca nu incalca prevederile Constitutiei. Daca o lege este declarata neconstitutionala, aceasta nu poate fi aplicata.


Rezolvarea conflictelor intre institutii: Daca exista neintelegeri sau conflicte intre Parlament, Guvern, Presedintie sau alte institutii publice, CCR poate decide cine are dreptate.


Validarea alegerilor prezidentiale si a referendumurilor: CCR verifica daca procesul electoral sau referendar a fost organizat corect.


Protectia drepturilor fundamentale: CCR vegheaza ca drepturile si libertatile garantate de Constitutie sa fie respectate.


De ce este importanta Curtea Constitutionala?


Curtea Constitutionala este, in esenta, un garant al democratiei si al statului de drept. Fara aceasta institutie, ar putea aparea situatii in care legile ar incalca drepturile cetatenilor sau ar favoriza un grup in detrimentul altuia. Prin deciziile sale, CCR protejeaza echilibrul intre puterile statului si drepturile fundamentale ale fiecaruia dintre noi.


Curiozitate pentru scolari: Stiai ca judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa aiba o experienta vasta in domeniul dreptului, adesea ca avocati, profesori universitari sau magistrati? Ei iau decizii care influenteaza viata fiecaruia dintre noi!


Prin intelegerea rolului Curtii Constitutionale, invatam sa apreciem importanta respectarii legilor si a democratiei. Asadar, data viitoare cand auziti despre o decizie a Curtii Constitutionale, sa stiti ca aceasta are un impact major asupra modului in care functioneaza Romania!


Iar la sfarsit de articol, asa cum te-am obisnuit, iti lasam cateva materiale pe aceasi tema, pe care sa le parcurgi, cand timpul iti permite si daca tu crezi ca este de interes pentru tine:

Alegerile prezidentiale din Romania anulate pentru prima oara in istorie
Test de cultura generala: Presedintii Romaniei
Test de cultura generala: Nicolae Ceausescu

Lectia de educatie civica: De ce se voteaza asa complicat in S.U.A?

Ce este Legea Martiala? Istorie, caracteristici si curiozitati interesante 


foto: pixabay.com
Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri