Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
S-a crezut mult timp ca girafele nu au corzi vocale. Girafele emit sunete, dar acestea vibreaza la frecvente foarte scazute. Ca urmare, girafele comunica foarte bine intre ele prin infrasunete, fara sa fie auzite de alte vietuitoare, ceea ce constituie un original mijloc de aparare.
› vrei mai multBancul zilei
- Bula ce faci?
- Bine am deschis un magazin
- Cu ce?
- Cu ranga
Shop Clopotel.ro

Conferinta de Educatie Timpurie 2024
11 Octombrie 2024
1600 de participanti din zece orase din Romania si Moldova vor participa la singurul eveniment dedicat educatiei timpurii cu acces gratuit tuturor educatorilor din sistemul public de invatamant
In perioada 12 octombrie - 9 noiembrie 2024, se desfasoara cea de-a X-a editie a Conferintei de Educatie Timpurie First7 2024, in zece orase din Romania si Republica Moldova. Evenimentul reuneste experti locali si internationali in educatia prescolara cu scopul de a transmite bune practici si solutii concrete in procesul de predare din acest segment. Tematica conferintei din acest an abordeaza nevoile copiilor atipici: "Cum sprijinim nevoile fiecarui copil, in educatia timpurie?”
Studiile arata ca 90% din creierul unui copil se formeaza pana la varsta de cinci ani, iar experientele din aceasta perioada influenteaza abilitatile de invatare, comportamentele si sanatatea mintala pe termen lung. Recunoscand limitele unei abordari uniforme, conferinta exploreaza solutii concrete pentru personalizarea procesului educational prin strategii inovative de incluziune, metode practice de identificare a nevoilor individuale si instrumente care sprijina dezvoltarea fiecarui copil intr-un mediu sigur si stimulant.
„Ne confruntam cu provocari semnificative in educatia copiilor de astazi, in special in ceea ce priveste nevoile copiilor atipici si a impactului tehnologiei asupra atentiei. Conferinta ofera raspunsuri concrete, explorand strategii optime si constructive pentru sustinerea nevoilor emotionale si intelectuale ale fiecarui copil, prin intermediul unor metode creative precum muzica si dansul, dar si prin adaptarea materialelor educationale si a mediului de invatare. In plus, este stringenta gasirea strategiilor pentru nevoile copiilor cu deficit de atentie ca urmare a interactiunii lor cu tehnologia si ca urmare a traiului intr-un mediu foarte stimulativ.” sustine Valentina Secara, fondatoarea Conferintei de Educatie Timpurie.
Participantii la conferinta pot asculta si nota ideile celor 11 speakeri, experti internationali in educatiei timpurie cu experienta vasta in sisteme de invatamant performante. Printre acestia:
Valentina Secara - fondatoarea Conferintei de Educatie Timpurie, a primei crese private din Romania si First 7 - Centru pentru educatie timpurie. Cu o experinta vasta atat in Romania, cat si in Marea Britanie, ea a sustinut nenumarate sesiuni de training pentru educatori si parinti, fiind un promotor al educatiei pentru copii de la 0-3 ani.
Shonette Basson Wood - consultant international si autor Spread the Happiness with Shonette, despre sprijinirea liderilor seniori si bunastarea personalului in educatia timpurie.
Stuart Stotts - muzician si trainer educational, ofera din 1987 tehnici de integrare a creativitatii, cultivarea bunatatii, muzica si storytelling, care contribuie la construirea de relatii in salile de clasa si dezvoltarea alfabetizarii la copiii mici, pentru un mediu educational dinamic.
Alexandra Chiorando - consultant in educatia timpurie din UK Marmalade Early Years Consultancy. Ea este un expert recunoscut pentru abordarile sale in sprijinirea comportamentului copiilor din prisma conexiunilor emotionale si autoreglarii si vine cu solutii practice privind modul in care ne acordam la comportamentele copiilor, prin crearea unui mediu educational in care copiii se simt auziti si respectati.
Helen Battelley - expert international in activitate fizica si educatie timpurie Music and Movement, despre cum putem integra miscarea in procesul educational pentru a sustine dezvoltarea cognitiva si emotionala.
Dan McFarland - specialist in educatia pozitiva Mr Mc - Early Years / Key Stage 1 - #MakingMemories din Irlanda de Nord, cu peste 13 ani experinta. Educatia este despre crearea unui mediu in care fiecare copil invata cu incredere si curiozitate. El propune tehnici practice pentru a transforma provocarile comportamentale la clasa in momente de invatare.
Ruth Lue-Quee - expert in integrarea jocului in educatie My Mummy Teacher, pentru prima data la Conferinta de Educatie Timpurie, despre impactul pozitiv al jocului in viata copiilor si in gestionarea comportamentului, propune solutii pentru a integra jocul in rutina zilnica a clasei.
Meic Griffiths - director executiv si fondator al Imperium Federation, liderul unor scoli primare si secundare specializate, el este recunoscut pentru abordarile sale inovatoare in managementul comportamentului. Cu o cariera dedicata sprijinirii elevilor vulnerabili, Meic vine in premiera la Conferinta de Educatie Timpurie.
Will Hussey - autor de renume si speaker inspirational, specialist in gandirea transformativa, pozitiva si mindset de crestere pentru varste cuprinse intre 5 si 105 ani. El ii incurajeaza pe educatori sa gandeasca diferit, sa-si imbunatateasca abilitatile si sa atinga potentialul maxim, atat pentru ei, cat si pentru elevii lor.
Cheryl Warren - consultant si trainer in educatia timpurie aperion_training, cu peste trei decenii de experienta in sectorul educatiei timpurii din Marea Britanie, ea este pasionata de intelegerea si acceptarea neurodiversitatii. Sustine practicile incluzive autentice in care toti copiii trebuie sa fie ascultati, sa primeasca instrumentele necesare pentru a prospera si sa fie celebrati pentru unicitatea lor.
Pamela Mundy - expert britanic in educatie timpurie, care colaboreaza cu organizatii globale pentru a transforma modul in care sunt educati copiii, ea a lucrat alaturi de scoli si ministere ale educatiei la nivel international, detinand pozitii influente, inclusiv consultant pentru BBC si Channel 4 Learning pe teme de educatie. Pamela este co-autoarea programului online de leadership in educatie timpurie de la Oxford University Press si colaboratoarea Departamentului pentru Educatie al Guvernului Britanic in dezvoltarea programelor nationale dedicate primilor ani de formare a copilului.
Sesiunile de training pentru cadrele didactice vor avea loc la Chisinau (12 octombrie), Constanta (13 octombrie), Craiova (19 octombrie), Sibiu (20 octombrie), Brasov (26 octombrie), Timisoara (28 octombrie), Bucuresti (30 octombrie - 1 noiembrie), Suceava (2 noiembrie), Iasi (3 noiembrie) si Cluj (9 noiembrie). Participarea este gratuita.
Peste 70% dintre cei prezenti activeaza ca educatori, psihologi si invatatori la crese, gradinite si respectiv scoli din mediu urban. Aproximativ 30% au fost cadre didactice care lucreaza in institutii publice de invatamant din sate si comune apropiate oraselor in care s-a organizat editia conferintei.
Conferinta de Educatie Timpurie este o initiativa a Fundatiei Acorns prin FIRST7 - Centrul de training pentru parinti si educatori. Evenimentul se adreseaza educatorilor, invatatorilor, psihologilor, pedagogilor, ingrijitorilor si asistentilor medicali din crese, gradinite si scoli, precum si coordonatorilor responsabili cu intocmirea planificarilor pentru activitatile educationale ale copiilor cu varste intre 0 si 10 ani. Detalii pe www.first7.ro