Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Este o zi numai buna de realaxare, asa ca iti doresti sa iesi cu pritenii in parc sau la un picnic.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Blana lupului cu coama nu are un strat inferior; acest animal mai este deosebit si prin faptul ca el sapa cu dintii si nu cu ghearele.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Astrologie:
In miliarde de ani, milioane de stele si planete s-au aliniat pe cer pentru ca niste astroloage supraponderale sa-ti spuna contra cost ca "astazi vei cunoaste pe cineva cu ochi frumosi!

› vrei mai mult

CalatoreESTI - Aventura spre creativitate, prietenie si frumos

12 Iulie 2023

CalatoreESTI


"The journey of a thousand miles begins with a single step."
"Calatoria de o mie de mile incepe cu un singur pas"
(Lao Tzu)


Vacanta de vara este aici! Iar pentru fiecare copil este momentul ideal sa descopere noi pasiuni, sa fie in mijlocul aventurii, sa isi faca prieteni noi si amintiri care sa il bucure peste ani. Pentru ca ne dorim ca aceasta fericire sa fie impartasita de un numar cat mai mare de copii, Asociatia pentru Creativitate, prin sprijinul oferit de AFCN, organizeaza in aceasta vara o tabara ce va imbina in mod armonios o serie de activitati cultural-educative menite sa sprijine modelarea invatarii alternative in comunitatile dezavantajate.

CalatorESTI este propunerea noastra adresata unui grup de 50 de copii din Cernica, Ilfov, proveniti din familii vulnerabile. Timp de 10 zile, in curtea gradinitei din localitate, literatura, arta dramatica, ceramica, arta fotografica vor starni, cu siguranta, interesul elevilor invitati sa participe la atelierele Asociatiei pentru Creativitate. Nu uitam insa jocul, caci el este principalul motor al demersului nostru! Iar acest moment se adreseaza si parintilor care sunt incurajati sa se bucure alaturi de copiii lor si sa comunice cu ei prin intermediul jocului. Familia devine astfel sprijin pentru cei mici in aceasta calatorie pe taramul imaginatiei si creativitatii. Alaturi de noi sunt cadrele didactice din Scoala Nr.1 din Cernica, care si-au dorit ca elevii lor sa participe la diverse activitati din sfera educatiei nonformale.

Atelierele proiectului CalatorESTI vor fi coordonate de 7 artisti cu o mare experienta in domeniul educatiei. Patru scriitoare – Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Mihaela Cosescu si Cristina Beatrice Preda, ii invita pe copii in lumea povestilor si sunt gata sa inceapa cele mai captivante ateliere de storytelling. Personificarea firului narativ se va realiza in cadrul orelor de arta dramatica, coordonate de Anca Ciuclaru. Folosind tehnici teatrale si mecanismul jocului ca baza pentru dezvoltarea abilitatilor naturale ale copiilor, acestia vor invata, intr-o maniera creativa si distractiva cum sa rezolve si sa raspunda provocarilor, sa-si gestioneze propriile emotii si sa se adapteze la dinamica grupului.
Din taramul povestilor ajungem sa exploram frumusetea localitatii Cernica prin intermediul fotografiei, alaturi de artistul Razvan Neagoe. Elementul natural este completat de lutul care va prinde forma in mainile copiilor indrumati de Alina Tudor, artist ceramist. Atelierele de ceramica, fotografie si de experiment vizual vor avea drept modele de inspiratie componente naturale specifice locului, fie ca e vorba de plante si animale sau de alte elemente familiare. In acest mod, cei mici vor constientiza frumusetea si bogatia naturala a localitatii Cernica, un prim pas pentru evolutia viitoare a copiilor si comunitatii.

Lucrarile realizate in timpul atelierelor vor fi prezentate in cadrul unei expozitii ce va fi organizata la inceputul anului scolar in incinta unitatii de invatamant.


CalatorESTI si comunitatea din Cernica

Cernica este cunoscuta drept un important punct de atractie turistica si culturala, datorita mediului natural, istoriei si manastirilor din zona. Din pacate, interesul educativ si cultural este indreptat mai mult catre turistii care viziteaza zona si nu spre locuitori. Cele mai recente date indica rezultate mai multe decat ingrijoratoare in ceea ce priveste dorinta familiilor de a le oferi o educatie copiilor. La scoala sunt inscrisi 244 de elevi, dintre care 172 la ciclul primar. Rata de abandon de la ciclul primar la cel gimnazial este de peste 50%, ceea ce genereaza probleme sociale grave, avand in vedere varsta adolescentei si tentatiile care apar in medii sarace, cu comunitati de romi.

Scoala din Cernica ramane astfel suspendata intre dificultatile financiare ale familiilor din comuna, diversitatea etnica si discriminarea de sanse care apare automat in medii rurale de mici dimensiuni, si lipsa unei perspective reale de dezvoltare chiar daca situarea in proximitatea unei mari metropole ofera aceasta iluzie. Mai ales din aceasta perspectiva, „CalatorESTI” reprezinta un proiect de interventie culturala, care pune pe primul loc modelarea invatarii alternative intr-o comunitate dezavantajata cultural.


Despre Asociatia pentru Creativitate

Prin proiectele noastre (Carte ImParte, Povesti Desenate, Ateliere cu povesti, Povestile prind viata prin creativitate) ne dorim sa oferim unui numar cat mai mare de copii din medii vulnerabile posibilitatea de a beneficia de activitati care sa ii stimuleze si sa ii sprijine in parcursul lor educational.
In ultimii ani, prin aceste initiative, sute de copii din Bucuresti, Chiajna, Buftea, Chitila sau cei din mediul online din alte zone ale tarii, au luat parte la atelierele Asociatiei pentru Creativitate. Atentia noastra se indreapta, de asemenea, si catre profesori si parinti, cei care ii sustin zi de zi pe acesti copii.

Sinceritatea bucuriei copiilor a fost dublata de cele doua nominalizari in finala Galei Premiilor AFCN pentru proiectele Povesti Desenate si Carte ImParte.


Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.

Inapoi la lista de stiri