Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Imparatul Caligula s-a remarcat in istorie printr-un gest neobisnuit si anume, si-a ridicat calul la rang de consul in Imperiul Roman.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Mos Craciun la niste copii in Somalia:

-Copii,dar voi cum sunteti asa slabi?
-Vai Mosule,pai nu mancam ..
-Ahaa..nu mancatzi nu primiti cadouri!

› vrei mai mult

Basmele romanilor, volumul IX

06 Decembrie 2010
A fost odata ca niciodata... ca de n-ar fi, nu s-ar mai povesti. O lume a povestilor cu zane si eroi, balauri si feti-frumosi. Jurnalul National iti aduce vineri, 10 decembrie, cel de-al IX-lea volum din colectia „Basmele romanilor“. O colectie nemuritoare! O colectie pentru biblioteca familiei tale! 10 volume cu toate basmele povestite si nepovestite!




Basmele romanilor, volumul IX




Odata cu volumul IX al colectiei Basmele Romanilor, doi culegatori si folcloristi de prim rang – Tudor Pamfile si Constantin Radulescu-Codin – vor deschide calea catre o lume de poveste in care imaginatia fiecaruia, de la prichindei de-o schioapa, pana la bunici cu glasul bland, va putea zburda nestingherita.



    Dincolo de portile desferecate ale basmelor lui Tudor Pamfile se iveste un taram incantator, in care soricei nazdravani vin in ajutorul unui fecior de imparat ferecat („Sperla voinicul“), un bou fermecat pare sa aiba un adevarat corn al abundentei („Bou-Balanel“), fete de imparat ascund in iatacul lor o scara tainica („Niculcea“) sau bieti argati ajung sa ravneasca la mana unor frumoase fete de imparat („Norocel argatul, ginere imparatesc“). Culegatorul arunca de asemenea lumina asupra povestilor unor pasari sau plante minunate („Povestea ciocarliei“, „Povestea florii-soarelui“) si descreteste frunti cu nascociri amuzante, cum sunt povestea unui motan care se insoara cu o cumatra vulpe („Voda-imparat“) sau cea a ramasagului poznas dintre Dreptate si Strambatate.



    Constantin Radulescu-Codin isi va delecta cititorii cu istorisiri precum cea a unui imparat care nu stia cine ii seaca fantanile („Feciorul imparatului lighionilor“), una in care se va dovedi ca marinimia nu e intotdeauna buna („Omul salbatic“) sau o alta a unui petit cu peripetii („Ciobanul si fata de imparat“). In basmele sale, eroi de neuitat precum Tuliman, Pescarus imparatul sau Voinicul inflorit cutreiera lumea in lung si-n lat, luptand cu balauri fiorosi si pocitanii de zmei si dovedind o data in plus ca acolo unde exista indrazneala, vitejie si cinste, lumea poate fi si mai frumoasa si mai buna. 
Inapoi la lista de stiri