Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Din soia se poate obtine carne, lapte, faina, cafea si chiar margarina.
› vrei mai multBancul zilei
La ora de romana profesoara ii intreaba pe elevi ce fapte bune au facut in vacanta.
Ionel zice:
-Eu am ajutat o batrana sa treaca strada
-Bravo; spuse doamna profesoara
-Dar tu ce fapte bune ai facut Alexandru?
-Pai...eu l-am ajutat pe Ionel sa o treaca strada pe batranica
-Pai de ce?
Pentru ca batranica nu vroia sa treaca strada si l-am ajutat pe ionel sa o duca pe sus.
Shop Clopotel.ro

Au inceput inscrierile pentru Concursul National Cangurul de Matematica Aplicata
25 Februarie 2025
Asociatia Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie (Asociatia IDEE) are placerea sa anunte deschiderea inscrierilor pentru cea de-a 32-a editie a Jocului-Concurs International de Matematica Aplicata Cangurul.
Destinat elevilor din clasa pregatitoare și clasele I-XII, jocul-concurs Cangurul de Matematica este cel mai raspândit concurs școlar din lume și cu cea mai numeroasa participare. Subiectele sunt elaborate de colective internationale de profesori și stimuleaza intuitia și creativitatea elevilor, având o structura relativ similara testelor PISA. „Problemele Cangurul sunt contextualizate in universul apropiat copiilor corespunzator vârstei și contin aplicatii ale matematicii in viata de zi cu zi și in diferite domenii. Acestea nu solicita elevilor memorarea unor algoritmi complicati de calcul, ci, mai degraba, cauta sa-i provoace sa descopere singuri relatia miraculoasa care exista intre diverse informatii, diverse domenii și realitatea inconjuratoare”, spune Boris Singer, fondatorul Asociatiei IDEE.
Prin Concursul International de Matematica Aplicata Cangurul, elevilor li se propune un joc-concurs care verifica ši dezvolta cunoštintele, intuitia, logica, gândirea aplicativa, curiozitatea, capacitatea de a selecta ši de a lua decizii.
Jocul-concurs are loc pe 27 martie 2025, dureaza 60 de minute și propune doua variante de sustinere, la alegere:
• offline - sustinerea jocului-concurs cu materiale tiparite sau cu materiale multiplicate in școala
• online - sustinerea jocului-concurs pe platforma www.cangurul.net.
In varianta offline, responsabilul local (un profesor sau un parinte) se va ocupa de prezentarea jocului-concurs, inscrierea elevilor ši organizarea la nivelul școlii/ centrului de concurs. Perioada de inscriere a elevilor se va incheia pe data de 14 martie 2025. Dupa sustinerea jocului-concurs, responsabilul va expedia prin colet poștal foile de raspuns completate de elevi, in termen de doua zile lucratoare de la data acestuia, la adresa: Editura Sigma, O.P. 83, C.P. 36, Bucurešti.
In varianta online, parintii pot inscrie elevii individual, pe https://editurasigma.ro, iar inscrierea se poate face inclusiv in ziua sustinerii jocului-concurs. De asemenea, inscrierile pot fi coordonate de catre profesori, pe baza codului alocat școlii.
Pentru a participa la jocul-concurs, fiecare elev va folosi un cod de participare unic, format din cinci cifre și patru litere (de exemplu: 12345-ABCD). Cu ajutorul acestui cod, elevul poate sustine jocul-concurs pe platforma www.cangurul.net.
Corectarea raspunsurilor se face computerizat, asigurând analiza impartiala a foilor de raspuns și stabilirea clasamentelor. Grila cu raspunsurile corecte va fi afișata pe site-ul www.cangurul.ro. Fiecare elev, folosind codul de participare unic, va gasi pe site-ul jocului concurs: foaia cu raspunsurile date, calculul punctajului, raspunsurile corecte. Instructiunile pentru folosirea platformei sunt afișate pe cangurul.net.
La inceputul anilor ‘80, Peter O’Holloran, profesor de matematica și președinte al Asociatiei Matematicienilor din Canberra, Australia, a creat un nou concurs pentru elevi, bazat pe un set de probleme având raspunsuri cu alegere multipla, corectat cu ajutorul calculatorului. Succesul acestui demers din Australia a fost imens, concursul devenind in scurt timp o competitie nationala.
In 1991, doi profesori francezi, Andre Deledicq și Jean Pierre Boudine, au lansat concursul in Franta, sub numele de KANGOUROU, in semn de respect fata de prietenii lor australieni. La prima editie au participat 120.000 de elevi.
An de an, profesori din tot mai multe tari au aderat la principiile concursului Cangurul. In 1993, Ambasada Frantei ši Asociatia Internationala Kangourou sans Frontières au incredintat Editurii SIGMA organizarea concursului Cangurul in Romania. Așa se face ca, primele editii ale concursului de matematica au fost chiar in limba franceza. Ulterior, subiectele propuse de Asociatia Internationala Kangourou sans Frontières au fost adaptate și traduse in limba româna.
„In fiecare an, Comitetul International al Kangourou sans Frontières se intâlnește intr-o anumita tara unde analizeaza și discuta asupra seturilor de probleme propuse de statele participante. Aici, decid asupra subiectelor care vor fi folosite in cadrul concursului de matematica in anul urmator la nivel global. In 2006, aceasta intâlnire s-a desfașurat in România. Tot atunci, am discutat infiintarea unei fundatii. Aceasta a devenit Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie (IDEE), sub egida careia se desfașoara astazi toate concursurile Cangurul din România”, explica Boris Singer.
Organizatia internationala Kangourou sans Frontières, care și-a asumat monitorizarea subiectelor de concurs, capata anual membri noi, astfel incât, in prezent, Concursul International Cangurul de Matematica Aplicata se desfașoara in 108 de tari din toate continentele și implica peste 7 milioane de copii anual. Printre acestea se numara: Afghanistan, Albania, Arabia Saudita, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaijan, Belarus, Belgia, Bolivia, Bosnia și Herztegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Catalonia, Cehia, Cipru, Chile, China, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia, Danemarca, Ecuador, Egipt, Elvetia, Estonia, Filipine, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Hong Kong, India, Indonezia, Irak, Iran, Israel, Italia, Kazakhstan, Kirgizstan, Kosovo, Letonia, Liban, Lituania, Macedonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Mianmar, Mongolia, Mozambic, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelanda, Olanda, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, Puerto Rico, Republica Dominicana, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Tajikistan, Tanzania, Thailanda, Tunisia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Uruguai, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam.
***
Parteneri media
Aleph News, Aleph Mentor, RFI România, Itsy Bitsy, Ziarul Bursa, Radio România Iași, Radio România Reșita, Radio România Târgul Mureș, Radio România Brașov FM, Radio România Timișoara, Revista Income, Longevity Magazine, Spotmedia, Revista LeadersTalk, Financial Intelligence, Informateca, România Pozitiva, Clopotel.ro, Portal Invatamânt, Muzica pentru viata, Business Cover, Pedagoteca, Știri pentru copii, Chic Elite, Banii.net, Club Antreprenor, Actualitatea Botoșaneana, Univers Educational, Ziarul de Vrancea.
Despre IDEE
Infiintata in 2007, Asociatia Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie (IDEE) reunește profesori și cercetatori din domeniul știintelor educatiei, cu o bogata experienta in elaborarea programelor educationale, in evaluare și dezvoltare de curriculum. Scopul asociatiei este realizarea unei comunitati profesioniste, capabile sa creeze mecanisme functionale pentru creșterea calitatii sistemului de invatamânt preuniversitar. De-a lungul timpului, Asociatia IDEE a derulat o serie de proiecte, cu impact local sau mai extins, pentru sporirea calitatii educatiei.
Despre Cangurul
Concursurile Cangurul se bucura de un mare succes la nivel national și international, ele insotind multe generatii de elevi de-a lungul parcursului lor școlar. Astfel, Cangurul a devenit mai mult decât un concurs, a devenit o comunitate a carei pasiune pentru cultura, știinta și perspicacitate a unit elevi din intreaga lume intr-o entitate cu valori comune.