Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Azi te vei plictisi, dar nu pentru mult timp. Vei apela la cel/cea mai bun/a prieten/a sa te scoata din aceasta stare de monotonie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Rafia, un palmier care creste in Africa si in America, are frunze care pot atinge 20 m.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea cutremurului:
sa urci cu liftul si sa cobori cu apartamentul.

› vrei mai mult

AVE si BRIO lucreaza impreuna la dezvoltarea unui test national de evaluare a alfabetizarii matematice a elevilor

04 Decembrie 2023

Gabi Bartic CEO Brio

● Testul National de Alfabetizare Matematica va fi disponibil gratuit incepand cu prima jumatate a anului 2024 pentru toti elevii din Romania

● Elevii de scoala primara, gimnaziu sau liceu vor putea fi evaluati cu ajutorul Testului National de Alfabetizare Matematica in privinta competentelor matematice

● Proiectul este sustinut financiar de Apa Nova Bucuresti in cadrul demersurilor companiei de a sprijini o educatie de calitate pentru generatiile prezente si viitoare.


AVE (Asociatia pentru Valori in Educatie), impreuna cu BRIO, lucreaza la dezvoltarea Testului National de Alfabetizare Matematica - un instrument de masurare a nivelului de alfabetizare matematica a elevilor din Romania. Dezvoltat in baza unei sustineri financiare oferite de Apa Nova Bucuresti, acesta va fi lansat in prima parte a anului 2024 si va putea fi folosit gratuit de toti profesorii din tara.

„Suntem inaintea anuntarii rezultatelor PISA 2022 si credem ca, indiferent care vor fi ele, este necesar sa intelegem ca ne arata nivelul dintr-un anumit moment. Ceea ce e important este cum le interpretam si intelegem, dar, mai ales, cum actionam pentru a le imbunatati, ce facem in continuare concret pentru a gasi solutii scalabile la o problema pe care o stiam si in 2018, cand 47% dintre elevii romani de 15 ani au avut dificultati in rezolvarea problemelor de matematica. AVE, prin misiunea de a sprijini scolile din Romania, are in vedere mai ales suportul pentru dezvoltarea competentelor copiilor.

Expertiza integrata in Programul de Transformare a Scolilor va servi tocmai acestui scop: elevii sa inregistreze un progres vizibil pe fiecare dintre cele opt competente-cheie identificate de Consiliul Uniunii Europene, iar matematica este una dintre ele. Fiecare copil din Romania are nevoie sa aiba cel putin nivelul minim de alfabetizare matematica atunci cand ajunge la varsta de 15 ani, iar acesta este obiectivul care ne aduce impreuna”, a declarat Silvia Toth, Director Programe Educationale AVE.


Testul National de Alfabetizare Matematica: instrument standardizat de masurare a nivelului de alfabetizare matematica la elevi


Testul National de Alfabetizare Matematica va fi un instrument pe care profesorii din Romania il vor putea accesa gratuit prin platforma Brio.ro si care va masura nivelul de alfabetizare matematica al elevilor din clasele I-XII. Ca metoda de preventie, testul ii va putea identifica pe cei aflati in situatii de risc din perspectiva alfabetizarii matematice si monitoriza programe personalizate de interventie pentru elevi. Mai mult, elevii care vor sa il foloseasca vor avea posibilitatea autoverificarii in acord cu anul scolar in care se afla.


Folosit de specialistii in dezvoltare curriculara sau politici educationale, acest instrument va oferi o imagine a nivelului general de abilitati matematice la nivel national si va masura solid si comparabil nivelul fiecarui elev.


Continuturile matematice avute in vedere sunt proprietati ale numerelor si operatii cu numerele, masurare, geometrie, analiza datelor, statistica si probabilitati sau algebra.


„Testul National de Alfabetizare Matematica este primul de acest gen in tara noastra si se conformeaza integral rigorilor stiintifice impuse de un instrument de evaluare de inalta calitate. Dezvoltat pe baza unui cadru consacrat si recunoscut la nivel international, testul a fost meticulos adaptat pentru a se potrivi tuturor categoriilor de varsta, de la cei mai tineri elevi pana la adolescenti.

Importanta lui sta in capacitatea sa de a masura si imbunatati competentele de numeratie ale copiilor romani, un aspect crucial pentru dezvoltarea lor academica si profesionala. Prin intermediul acestui instrument, ne propunem sa oferim o baza solida pentru intelegerea conceptelor numerice, sa cultivam abilitati analitice si sa incurajam aplicarea practica a cunostintelor matematice in situatii reale”, a spus Gabi Bartic, CEO BRIO.


Profesorii, beneficiarii directi ai Testului National de Alfabetizare Matematica


Desi beneficiarii finali ai acestei initiative sunt elevii, alaturi de parinti, beneficiarii directi sunt profesorii, care vor putea folosi testul la clasa pentru identificarea nivelului si pentru dezvoltarea abilitatilor matematice in randul elevilor din Romania.


Testul National de Alfabetizare Matematica va fi disponibil in doua forme: una scurta si alta lunga, iar platforma va genera automat un raport specific tipului de test parcurs de catre elev. Pentru forma scurta a testului va fi generat un raport ergonomic care va contine doar scoruri si grafice. Pentru forma lunga a testului vor fi generate doua rapoarte: unul ergonomic similar cu cel mentionat anterior si unul detaliat in care vor fi prezentate si tipurile de interventie care pot fi realizate pentru exersarea sau aprofundarea obiectivelor evaluate de fiecare subcategorie de continut in parte.


„Educatia este elementul de baza de la care a pornit sustinerea noastra fata de acest proiect. Consideram ca educatia de calitate, inclusiv asa cum este ea definita prin Obiectivele de Dezvoltare Durabila de catre ONU, este foarte importanta pentru compania noastra deoarece suntem preocupati de cresterea abilitatilor angajatilor nostri atat din perspectiva nevoii de a crea valoare adaugata pentru clientii nostri, cat si din perspectiva perfectionarii fortei noastre de munca, prezenta si viitoare. Educatia contribuie la reducerea inegalitatilor si la atingerea unui tratament echitabil la locul de munca, doua obiective majore pentru noi”, a spus Irina Munteanu, promotor al educatiei de calitate din partea Apa Nova Bucuresti.


Testul va putea fi aplicat de orice profesor incepand cu prima parte a anului 2024 si este dezvoltat dupa modelul testului national folosit in SUA pentru urmarirea progresului elevilor, aplicat in clasele a IV-a, a VIII-a si a XII-a.

Inapoi la lista de stiri