Toamna scoate tot ce este mai bun din Cappadocia

13 septembrie 2023, 15:32

Cappadocia (Turcia)

Cappadocia (Turcia), cu peisajul sau unic, probabil ca se afla pe lista oricarei persoane care are o pasiune pentru calatorit. Regiunea este foarte atragatoare datorita formatiunilor de stanca, a oraselor subterane magnifice sub care se regasesc zeci de tuneluri, a bisericilor, a manastirilor, hotelurilor si a calatoriilor desfasurate cu balonul cu aer cald. Cand sosesc lunile de toamna, temperaturile medii scad la niveluri mai usor de suportat iar regiunea incepe sa-si primeasca turistii. Noi am intocmit o lista de „activitati obligatorii” in Cappadocia, unde va puteti bucura de acest anotimp.


O calatorie cu balonul

Activitatile integrate in Cappadocia includ intotdeauna plutirea intr-un balon cu aer cald si colorant pe deasupra cerului. Baloanele cu aer cald care decoleaza dimineata devreme va permit sa vedeti faimoasele „Hornurile Zanelor” de la o altitudine de 800 de metri. Acest tur al cerurilor ofera o oportunitate frumoasa pentru cei carora le place sa faca poze si sa faca videoclipuri in timp ce calatoresc.

„Hornurile Zanelor” pe timp toamna

Hornurile Zanelor, au fost formate de-a lungul a mii de ani si sunt primul lucru care ne trece prin minte atunci cand ne gandim la Capadocia. De-a lungul a milioane de ani, ploaia si vantul au modelat straturile moi de lava si cenusa provenita de la mai multi vulcani, precum Erciyes, Hasandağ si Güllüdağ care au format la randul lor Hornurile Zanelor de astazi. Cu toate ca aceasta regiune este uimitoare pe tot parcursul anului, cele mai bune perioade pentru a vizita si a va bucura de acest peisaj perfect sunt in lunile septembrie si octombrie.

Orasele uimitoare din subteran

Muzeul in aer liber Göreme, inclus in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1985, este una dintre cele mai importante atractii ale regiunii. Göreme este remarcabil prin manastirile si bisericile din perioada crestina timpurie care sunt sculptate in stanci si decorate cu fresce inspirate dupa chipul si asemanarea celor mai cunoscuti sfinti.

Orasele subterane din secolul 7-8 i.Hr. sunt printre cele mai remarcabile atractii ale Capadociei, permitand vizitatorilor sa experimenteze simultan magia naturii, istoriei dar si mintea arhitecturala a oamenilor antici din regiune. Aceste orase subterane, inclusiv Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak si Mazı, au fost sculptate in roci de tuf si toate contineau camere, hale, pivnite, depozite de alimente, bucatarii, hambare, zone de ventilatie si temple, avand capacitatea de a gazdui zeci de mii de oameni in acelasi timp.

Alte repere remarcabile din zona sunt Castelul Ortahisar, una dintre primele asezari cu mai multe etaje din lume; Valea Devrent, cunoscuta pentru hornul de zane in forma de camila; precum si hornurile zanelor Üç Güzeller, formate la randul lor din alte trei hornuri de zane adiacente percepute de cele mai multe ori ca o familie (tata, mama, copil). Pasabağı, care gazduieste cel mai faimos horn al zanelor si Mustafapasa, care a fost considerat drept unul dintre cele mai bune sate turistice din lume de catre Organizatia Mondiala a Turismului a Natiunilor Unite (UNWTO), merita la randul sau sa fie vizitat de turisti.

Experiente de lux in hotelurile din pestera

Hotelurile de lux care se afla in pesterile din Cappadocia se imbina perfect cu peisajul uluitor al regiunii, oferind oaspetilor o experienta uimitoare. Aceste hoteluri din pesteri, care au fost transformate in hoteluri cu confort modern, au un design mistic si o atmosfera relaxanta. Savurati un pahar de vin local in timp ce va bucurati de privelistile apusului. Acestea sunt cele mai indicate lucruri pe care puteti sa le faceti in timpul sederii dumneavoastra in acest sezon racoros. Puteti incepe ziua cu o baie in piscina din aer liber inconjurata de stanci si puteti incheia cu un masaj relaxant la centrul spa.

O traditie cu vinurile care este adanc inradacinata in Cappadocia

Cappadocia este totodata o regiune cu o cultura vinicola vasta care se intinde pe parcursul a mii de ani. Acesti struguri excelenti isi datoreaza gustul unic datorita tufurilor vulcanice, care imbogatesc aroma faimosilor struguri din Anatolia precum Öküzgözü, Kalecik Karası, Boğazkere, Narince si Emir. In timpul calatoriei in Cappadocia, puteti vizita crame deschise tot anul sau puteti participa la evenimente de degustare organizate de vinificatori renumiti.

Gusturi locale

Cappadocia, adapostul unei geografii extraordinare, gazduieste si bucataria delicioasa. Mancarea unica din Capadocia, cunoscuta pentru ceramica sa, este kebab-ul de lut (testi kebabı). In cuptoarele traditionale de pamant, carnea, legumele si lintea sunt gatite lent intr-o oala de lut inchisa. Alte gusturi locale pe care ar trebui sa le incercati includ Nevsehir mantısı - ravioli Nevsehir, deliciul Köftür-turc facut cu suc de struguri cultuivati la randul lor din regiune, Kuru Kaymak - smantana uscata, care este de obicei servita cu miere organica si Tereyağlı un helvası - halva de faina cu unt

Test  de cultura generala: Turcia

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


In aceasta zi o sa descoperi ca poti face lucruri pe care nu credeai ca le ppoti face. Daca vei participa la o competitie intre prieteni, ai mari sanse sa te clasezi pe podium pentru ca esti plin/a de ambitie! Din fericire, seara vei avea ocazia sa te relaxezi cu adevarat.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anul 1981 a aparut primul joc cu Mario.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Fata in casa ii zice stapinei:
- Inainte de a pleca, vreau sa va spun ca domnul a zis ca sint mai draguta decit dv.
- Nesimtito!
- Si fac si dragoste mai bine decit dv.
- Asta tot domnul ti-a spus-o?
- Nu, soferul.

› vrei mai mult