Muzeele pe care nu trebuie sa le ratezi daca ajungi in Turcia

28 noiembrie 2023, 11:21

Muzeele din Turcia

Turcia se confrunta in prezent cu zile calde de toamna, iar asta marcheaza una din cele mai bune perioade pentru a calatori in tara. De la coasta Marii Egee si Rivierea turceasca unde este inca vara pana la estul pitoresc, aceasta geografie bogata ofera multe de descoperit iar istoria Turciei este amplu ilustrata de cele 22 de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO ale tarii.

In plus, Turcia ofera muzee extraordinare, muzee care simbolizeaza orasele in care traiesc si care arunca lumina asupra istoriei Anatoliene.


Muzeul de Arheologie de la Istanbul: Unde istoria devine vie

Cu artefactele pe care le gazduieste, Muzeele de Arheologie de la Istanbul, sunt amplasate pe terenul Palatului Topkapi, unul dintre cele mai bogate muzee de arheologie din lume. Acesta detine mai mult de un million de artefacte care apartin civilizatiilor din interiorul granitelor fondate de Imperiul Otoman.

Cladirea principala a complexului, Muzeul de Arheologie, este una dintre putinele cladiri din lume construite in principal ca muzeu. Acest muzeu detine statuile lui Brankhit, ale Drumului Sacru Didyma-Milet din epoca arhaica pana la sfarsitul epocii romane, statuile lui Kore si Kouros (fata si baiat), statuia Leului din Mausoleul Halicarnas, capul Afroditei, al celebrului altar Zeus din Pergamon, portretul lui Alexandru cel Mare, lucrarile de sculptura descoperite in Afrodisia, Efes si Milet, cele trei mari orase de marmura ale perioadei romane.

Muzeul gazduieste, de asemenea, numeroase artefacte descoperite in timpul sapaturilor conduse de Osman Hamdi Bey, fondatorul muzeologiei din Turcia si primul director al muzeului in secolul al XIX-lea. Unul dintre ele este sarcofagul Alexandru de renume mondial, descoperit in Necropola Regelui Sidon in timpul sapaturilor efectuate de Osman Hamdi Bey intre 1887 si 1888.

Odihneste-te in cafeneaua minunata a acestui muzeu atragator, care are vedere la Parcul Gülhane si bucura-te de eleganta. a cladirii sale, unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase exemple de arhitectura neoclasica din Istanbul.


Efes: Un muzeu care prezinta un patrimoniu global

Pentru ca face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO, orasul antic Efes din districtul Selçuk din İzmir se afla pe itinerariul fiecarui calator. Zona, locuita continuu timp de aproximativ 9.000 de ani, a fost martora a epocii elenistice, romane, romane de rasarit si otomane. Magnificul Muzeu Efes este unul dintre cele mai importante muzee din Turcia, cu o colectie care include comori antice precum sculpturile lui Artemis din Efes, Priapos, Isis, preotul egiptean, precum si statui ale lui Eros cu delfini si Eros cu iepuri. , busturi ale lui Eros si Socrate si reprezentari ale altor zei mitologici. Situl arheologic Efes a fost recent pe ordinea de zi cu lucrari de sapaturi, restaurare si renovare in cadrul „Proiectului „Mostenire pentru viitorul Etern Efes” si fiecare artefact dezgropat va spori splendoarea muzeului. In plus Muzeul Experientei Digitale Efes care a fost recent deschis ofera vizitatorilor posibilitatea de a experimenta istoria orasului antic Efes intr-un mediu digital, o calatorie unica in lumea virtuala a antichitatii.

Calatorie in istoria anatoliei: Muzeul Civilizatiilor Anatoliei

Ankara, capitala Turciei, gazduieste un muzeu foarte important: Muzeul Civilizațiilor Anatoliei, gazduit in doua cladiri otomane din apropierea Castelului Ankara. Complexul numit „Muzeul Anului in Europa” in 1997, expune cronologic artefactele civilizatiilor din Anatolia din trecut pana in prezent. Colectia muzeului acopera o serie de perioade, de la hititi la frigieni, una dintre cele mai mari civilizatii ale Anatoliei, si include artefacte din paleolitic, calcolitic, epoca bronzului antic, coloniile comerciale asiriene, vechea epoca hitita, hitita imperial precum si din Regatul Frigian, Regatul Hitit tarziu si Regatul Urartian. Sectiunile ”Ankara Through the Ages and Classical Periods” prezinta, de asemenea, artefacte excavate din orasul antic Gordion, care a fost inregistrat ca al 21-lea sit de patrimoniu al Turciei pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.


Bijuteria Rivierei Turcesti: Muzeul Antalya

Unul dintre cele mai mari muzee din Turcia se afla in Antalya, inima Rivierei turcesti, cu 300 de zile de soare pe an. Dedicat celor trei regiuni culturale antice: Lycia, Pamphylia si Pisidia care existau in granitele Antalya si prezentand sculpturi excavate din orasul antic Perge, Muzeul Antalya este un complex care si-a dovedit valoarea prin castigarea „Muzeului Consiliului Europei”. al anului” in 1988. Colectia muzeului include o serie de artefacte importante care au fost returnate Turciei din strainatate. Un total de 12 artefacte, inclusiv statuia lui Septimius Severus din orasul antic Bubon, doua capete de statuie din Perge si zeita-mama din Çatalhöyük, intors din Statele Unite la inceputul acestui an, pot fi vazute acum in patria lor, la Muzeul Antalya.


Colectii de mozaicuri frumoase: Muzeul Gaziantep Zeugma

Camin al orasului antic Zeugma, unul dintre cele mai mari si mai populate orase din perioada romana, aici puteti explora mozaicurile excavate la Muzeul Mozaicului Zeugma, unul dintre cele mai mari muzee de mozaic din lume. Statuia lui Marte (Ares), Zeul Razboiului si faimosul „Gypsy Girl Mozaic” sunt printre lucrarile expuse in acest splendid muzeu.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cum rata esecurilor la haituit este de 90%, lupii sunt adaptati sa rabde de foame zile-n sir.

› vrei mai mult

Bancul zilei

care e culmea culmilor?
ar fi culmea s-o mai stii si pe asta

› vrei mai mult