Scrisoare pentru sora mai mica: Sunt singura prietena a ta care va fi mereu aici

16 noiembrie 2021, 10:27

Scrisoare pentru sora mai mica

Ce inseamna sa fii sora mai mare? Pana unde merge dragostea de sora? Sau complicitatea? Pana in panzele albe, chiar daca pe drum mai apar si neintelegeri, uneori chiar mici paruieli.

Draga surioara,

M-am gandit sa iti scriu aceasta scrisoare pentru a putea vedea lucrurile si din perspectiva mea, a surorii mai mari.

In ziua in care te-ai nascut am fost fericita ca voi avea o surioara mai mica, dar ma incerca si un sentiment de gelozie pentru ca de acum trebuia sa imi impart parintii si cu altcineva. Nu mai eram doar eu in centrul atentiei si cam asta era tot ce stiam atunci despre a avea o sora. Pe masura ce am crescut amandoua mi-am dat seama ca insemna mult mai mult decat atat. Si invat in continuare.

Ce a insemnat sa devin sora mai mare

Pentru tine pot spune ca am fost nevoita sa ma maturizez mai devreme. Da, ne jucam mereu impreuna, ne certam pe jucarii, ne mai si incaieram cateodata. Dar cand a venit ziua in care mama si tata ne-au lasat pentru prima data singure acasa am realizat ce responsabilitate mare am fata de tine. Eu, un copil fiind, doar putin mai mare decat tine, trebuia sa am grija de sora mea mai mica. Rezultatul? Panica! Dar nu in sensul de teama, ci de grija.

Nu cred ca vei putea intelege emotiile pe care le am de fiecare data cand eu trebuie sa fiu „adultul” acasa; grija pe care o am sa nu patesti ceva pe „tura” mea, teama de a fi certata de parinti, ideea ca poate fac ceva gresit...

Ce as face pentru tine? Orice!

O sa recunosc ca, de cand ai mai crescut, nu imi plac momentele cand incerci sa te dai mai mare decat mine, sa incerci sa imi demonstrezi ca stii mai multe; nu imi place cand nu ma asculti si mereu ajungem sa ne certam. Imi doresc sa ai mai multa incredere in mine. Imi doresc sa vorbesti mai mult cu mine. Sa fim cele mai bune prietene, nu doar surori.

Mereu iti voi pazi spatele si te voi ajuta cu ce pot, chiar daca nu iti arat mereu chestia asta. Stiu ca de multe ori iti zic sa nu ma mai minti, dar eu pentru tine as face asta daca ai nevoie si nu ar fi o minciuna care ar naste apoi alte minciuni.

Te-as ajuta cu sfaturi. Doar sa apelezi la mine. Eu sunt persoana cea mai potrivita cand nu vrei sa vorbesti cu mami si tati, nu prietenele tale. Ele vin si pleaca. Eu voi ramane pentru totdeauna! Si tu pentru mine! Si ar fi bine sa fim si prietene, nu doar surori.

Si cand ma enervezi, eu tot te iubesc

Sunt prea multe momentele in care ma enervezi ca sa le pot enumera. Dar fiecare trece. Eu am inteles asta si sper ca in curand sa intelegi si tu ca atunci cand iti spun ceva nu vreau sa fiu „bossy” doar pentru ca sunt mai mare. Si nici tu nu ar trebui sa te incapatanezi sa nu ma asculti doar pentru ca esti sora mai mica. Dupa mama si tata sunt singura persoana din lume care iti vrea cu adevarat binele. Sunt singura prietena a ta care va fi mereu aici.

Asa ca nu ma mai minti in fata si nu imi mai spune ca sunt mai rea decat mama uneori cu grija pe care ti-o port. Te cunosc mai bine decat oricine si sunt gata sa te ajut, cu orice, mai repede decat oricine.

Stiu ca de multe ori pot fi exagerata cand sunt prea precauta in ceea ce te priveste pentru a evita situatii neplacute. In momentul cand ramai in grija mea, am o responsabilitate foarte mare pe umeri. Pe langa ca am grija de sora mea, in acelasi timp am grija si de copilul celor doi oameni care au incredere in mine ca pot sa ma descurc. Cred ca asta gandesc toate surorile mai mari. Asta e partea pe care tu, ca sora mai mica, probabil nu o vei intelege niciodata. Frica de a se intampla ceva este foarte mare; asa ca doar trebuie sa ma asculti mai mult.

Ce imi lipseste de cand am o sora?

Poate uneori as vrea sa pot manca o ciocolata fara sa trebuiasca sa o impart; alteori as vrea sa am mai multe momente de liniste acasa. Cel mai mult as vrea sa nu imi „imprumute” nimeni din haine fara sa imi ceara voie. Nu inseamna ca as schimba ceva!

Multe fete care au surori spun ca au impresia ca au pierdut teren in fata parintilor cand s-au nascut cele mici. Poate am fost si eu geloasa la un moment dat, dar acum stiu ca mama si tata ne iubesc pe amandoua la fel. Cand citesti aceste randuri nu vreau sa le consideri un repros, ci doar incerci sa vezi lucrurile din perspectiva unei surori mai mari. Viata de sora mai mare nu e asa usoara, mai ales ca vine la pachet si cu responsabilitati si uneori chiar cu „taierea” unor privilegii. Si, cu toate astea, te iubesc din tot sufletul meu si asta e tot ceea ce conteaza!

Citeste si articolele de mai jos:

Cum sa ma inteleg mai bine cu sora mea mai mica
De ce simt uneori gelozie fata de fratele sau sora mea?

Redactia Clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Ai posibilitatea sa te implici in noi activitati, care ti-ar putea aduce satisfactii. Ai multe idei si planuri, dar cel mai bine ar fi sa astepti momentul potrivit pentru a le pune in practica.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pinguinul este singura pasare care poate inota dar nu poate zbura.

› vrei mai mult

Bancul zilei

stiti voi care culmea durerii?sa dati cu pumnu-n burta pana ce te va durea pumnu :)))))))

› vrei mai mult