De ce simt uneori gelozie fata de fratele sau sora mea?

13 septembrie 2022, 11:57

frate si sora

Gelozia intre frati si surori este ceva obisnuit si este mai mult o rivalitate, care apare de obicei atunci cand in familie se naste inca un copil. Ideal ar fi ca gelozia aceasta frateasca sa nu existe, insa nu traim intr-o lume ideala. Asa ca daca te intrebi de simti uneori gelozie fata de frate sau de sora, sa stii ca sunt multi care au incercat sa raspunda la aceasta intrebare.

Cum se manifesta gelozia fata de un frate sau o sora

Poate nu vrei sa crezi ca ai usoare accese de gelozie, dar o sa le recunosti mai bine daca te analizezi si iti dai seama ca:

• incerci mereu sa atragi atentia parintilor si a altora din casa

• vrei sa fii tinut in brate, iar daca fratele/sora ta vede, cu atat mai bine

• faci nazbatii intentionat pentru ca asa primesti atetie

• te comporti ca un copil mic

• iti vine sa iti lovesti fratele sau sora.

Daca sunteti suficient de mari incat sa aveti activitati comune, s-ar putea sa aveti multe momente in care sa va certati pe ceva sau sa vreti fiecare ce are celalalt. De ce se intampla asta? Pentru ca oamenii sunt obisnuiti sa se compare cu cei de langa ei.

De ce apare gelozia intre frati

Tocmai tendinta de a te compara mereu cu cei din jur este sursa geloziei. E posibil sa ai impresia ca nu poti fi niciodata la fel de bun la ceva ca fratele tau. Fie pentru ca asa simti si nu ai incredere in tine, fie pentru ca ti s-a repetat asta de mai multe ori.

Gelozia poate sa vina din faptul ca ai impresia ca parintii va trateaza diferit. Nu doar fratii mai mari pot fi gelosi, ci si cei mai mici. Se intampla, de exemplu, atunci cand mezinul trebuie sa poarte haine care i-au ramas mici fratelui sau, iar cel mare are parte de lucruri noi de fiecare data.

Parintii sunt, de asemenea, cei care pot alimenta gelozia dintre frati, chiar fara sa realizeze. Comparatiile pe care obisnuiesc sa le faca intre voi („tu de ce nu poti fi ca fratele tau”, „uite ce note mari ia sora ta” etc.) sunt de natura sa nasca invidie si gelozie sau pot crea impresia ca parintii il iubesc mai mult pe celalalt.

Cum sa gestionezi gelozia fata de un frate sau o sora

Gelozia nu te va duce nicaieri, nu te va face mai bun decat fratele tau si nici nu iti va aduce lucrurile pe care ti le doresti. Ar fi mai bine sa te uiti mai atent la lucrurile pe care le poti face tu, in loc sa iti doresti mereu sa iti depasesti fratele sau sora. Fiecare are o personalitate unica, desi fizic s-ar putea sa semanati; fiecare este mai bun la ceva si poate pe asta ar trebui sa te concentrezi.

Dragostea parintilor nu este ceva pentru care trebuie sa va luptati, cum faceati pentru o jucarie, si nici ceva care se imparte la unul mai mult si la unul mai putin.

In loc sa te uiti mereu la ce va desparte, gandeste-te mai mult la lucrurile pe care le aveti in comun: hobby-uri, pasiuni. Invata sa imparti si atunci motivele de conflict se vor imputina.

Recunoaste in fata fratelui sau a surorii tale ca ai momente in care gelozia te cuprinde. Va fi un exercitiu excelent, care te va ajuta sa domini sentimentele negative si sa justifici anumite gesturi si fapte care poate au ranit. Fratele sau sora ta vor intelege, astfel, de ce te-ai purtat intr-un anumit fel si te vor ierta, cu siguranta.

Citeste si articolele de mai jos:

Scrisoare pentru sora mai mica: Sunt singura prietena a ta care va fi mereu aici
Cum sa ma inteleg mai bine cu sora mea mai mica

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Marea Britanie a fost prima tara care a emis timbre nationale.

› vrei mai mult

Bancul zilei

In praful de la marginea strazii o gaina scormoneste insistenta dupa rame. Trece pe acolo un tir si-o calca.
Gaina zace o vreme in praful de pe drum, dupa care isi revine si, scuturandu-se, zice:
- Asta da, cocos...

› vrei mai mult