Record de mobilizare voluntara mondiala dedicata protejarii mediului - Earth Hour

25 martie 2024, 10:31

Ora Pamantului 2024

Sambata, 23 martie, in intervalul orar 20:30 – 21:30, circa 32.000 de participanti au celebrat Ora Pamantului alaturi de Programul National Cantus Mundi cu prilejul celei mai mari mobilizari voluntare mondiale dedicate protejarii mediului – Earth Hour.

Copiii din peste 280 de coruri si ansambluri instrumentale Cantus Mundi au cantat alaturi de familii, prieteni si profesori pentru sanatatea planetei, in spatii publice, parcuri, piete sau in fata institutiilor din toata tara.

„Suntem impresionati sa vedem cum de la an la an, tot mai multe localitati vin alaturi de Cantus Mundi la Earth Hour. Sarbatorim anul acesta 10 ani de la oficializarea guvernamentala a Programului National Cantus Mundi, prin care promovam accesul fiecarui copil la miraculoasa forma de integrare sociala – corul. Aducem in piata publica acest important subiect – educatia culturala – si ma bucur sa anunt ca la inceputul lunii mai, vom organiza cel mai mare forum de dezbateri pe aceasta tema: Cantus Mundi Forum, la Parlamentul Romaniei! Educatia culturala trebuie sa aiba un loc important pe agenda tarii, a comunitatii, a familiei, iar evenimentul de aseara a demonstrat ca se poate! Sa fie acesta un prim pas!” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”.

La a opta editie Ora Pamantului organizata de Programul National Cantus Mundi, copiii si tinerii, impreuna cu dirijorii si coordonatorii zonali ai programului, au fost aplaudati in 83 de localitati din Romania si Republica Moldova. S-au alaturat evenimentului ansamblurile Cantus Mundi din 31 de judete, Bucuresti si Moldova de peste Prut: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vrancea si raionul Falesti (Republica Moldova).

La ora 20:30, lumina a fost stinsa pentru o ora si cei peste 15.000 de copiii au interpretat a capella selectii din cele peste 30 de piese din brosura Ora Pamantului cu Cantus Mundi, editata in fiecare an de profesionistii Corului Madrigal si Cantus Mundi.

In capitala, Cantus Mundi a marcat Ora Pamantului impreuna cu 520 de copii si tineri din 17 coruri si ansambluri, printr-un amplu eveniment muzical organizat la Opera Comica pentru Copii.

Cel mai mare grup de copii a cantat pentru natura in judetul Maramures, la Baia Mare, in Parcul „Regina Maria” si in curtea Liceului cu Program Sportiv Baia Mare, unde peste 2.500 de persoane s-au reunit prin muzica impotriva risipei care afecteaza planeta. Participari impresionante in tara au fost si in judetul Galati, unde aproape 1.000 de copii au cantat in centrul orasului si in localitatile Cudalbi, Ivesti, Tecuci, Torcesti si Umbraresti; in judetul Bihor, unde circa 800 de copii din 12 coruri s-au reunit in Parcul 1 Decembrie din Oradea; judetul Ilfov, cu aproape 500 de copii care au sustinut recitaluri la Buftea si Branesti; judetul Arad, unde peste 450 de copii au cantat in Piata Avram Iancu din Arad si Piata Regele Mihai I din Pecica; judetul Braila, cu 460 de copii care au sustinut momente muzicale pline de emotie in fata Primariei Braila si la Monumentul Eroilor din localitatea Jirlau. In toata tara, copiii au fost insotiti de dirijori, profesori, familii si prieteni, care au cantat alaturi de ei, sub deviza „Daruieste naturii din energia ta!”

Citeste si 10.000 de copii din Cantus Mundi canta pentru Ora Pamantului

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Girafele sunt rumegatoare, ceea ce inseamna ca au mai mult de un stomac, mai exact: 4

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un emir arab pleaca in calatorie in Canada, pentru prima oara in viata. Cand se-ntoarce, il intreaba sotia:
- Ce te-a impresionat cel mai mult acolo?
- Comerciantii, spuse el, scotandu-si schiurile.

› vrei mai mult