Pana la ce varsta e bine sa stai cu parintii?

3 august 2022, 12:39

Pana la ce varsta e bine sa stai cu parintii?

Cand esti copil si mai ales adolescent, astepti cu nerabdare momentul in care te vei putea muta de acasa si iti vei castiga independenta fata de parinti. Dar cand ar trebui sa se intample asta, de fapt? Pana la ce varsta e bine sa stai cu parintii?

Multi isi intind aripile si „zboara” din casa parinteasca imediat ce au implinit 18 ani si termina liceul; fie se angajeaza, intra intr-o relatie si isi cauta alta locuinta, fie pleaca la facultate in alta localitate sau in alta tara, cert este ca reusesc sa se desprinda rapid de acasa. Altii raman sa locuiasca impreuna cu parintii mult si bine, desi au un job care le-ar permite sa se intretina singuri. Cum e mai bine? Raspunsul depinde de multi factori.

Ce inseamna sa stai singur

Odata ce te-ai mutat din casa parintilor, devii responsabil pentru propria ta viata, pentru locuinta, pentru plata facturilor, gatit, curatenie si tot ce inseamna sa stai singur. Multi constata ca a locui departe de parinti nu e nicidecum atat de simplu pe cat credeau. Unii se intorc în „cuib” pana cand se vor simti din nou pregatiti sa isi ia viata in maini, altii se ambitioneaza sa demonstreze ca pot.

Desigur ca pana devii major si cat timp nu ti-ai incheiat studiile preuniversitare e greu spre imposibil sa nu mai locuiesti cu ai tai. Abia dupa ce incepi facultatea sau te angajezi este bine sa incerci sa te desprinzi de sub tutela lor, sa devii independent, sa ai control exclusiv asupra propriei vieti sau macar sa incerci sa o faci.

De ce unii locuiesc cu parintii si cand devin adulti

Multi tineri raman, insa, sa locuiasca impreuna cu parintii pana spre varsta de 30 de ani si chiar si dupa. Este varianta cea mai simpla: nu platesti chirie sau rate la banca, nu platesti singur(a) facturile, mancarea e pusa pe masa in fiecare zi, chiar daca poate nu ai cheltuit niciun ban din buzunarul tau pentru ea. Este vorba despre confort. In unele cazuri, desigur, unii aleg sa stea cu parintii pentru ca acestia au nevoie de grija si ajutor; dar, intr-o familie sanatoasa dupa terminarea studiilor si dupa ce te angajezi ar trebui ca in macar 5 ani sa iti poti face un rost al tau.

Cand ajungi la 30 de ani si inca locuiesti la ai tai, inseamna ca, probabil, ai facut undeva un pas gresit si ca ar trebui sa iti revizuiesti standardele profesionale, salariale, personale.

De ce este sanatos sa nu mai stai cu parintii dupa o anumita varsta

Cei mai multi tineri pleaca de acasa pentru a locui in alta parte atunci cand au o relatie serioasa sau cand vor sa incerce sa isi gaseasca pe cineva. Si bine fac, pentru ca este greu de crezut ca o relatie poate evolua sanatos cu influenta parintilor asupra ei. Nu spune nimeni ca parintii ar vrea raul cuiva, dar este greu sa fie obiectivi si, in plus, multi au tendinta sa judece lucrurile dupa sistemul „casa mea, regulile mele”; iar de aici pot aparea mereu discutii in tanarul cuplu, ca sa nu mai vorbim de lipsa de timp si spatiu pentru ca partenerii sa se cunoasca asa cum sunt, fara filtrele impuse de prezenta parintilor sub acelasi acoperis.

Mai mult decat atat, odata ce ti-ai terminat studiile, te angajezi si te consideri un adult responsabil, sa locuiesti cu parintii poate fi „frana” in calea independentei tale. Pentru ca oricat ai fi de matur si de „asezat”, parintii vor crede mereu ca stiu ce e mai bine pentru tine. Iar a avea in jur de 30 de ani si sa fii tratat in continuare ca un copil poate sa iti afecteze dezvoltarea personala, chiar si atunci cand parintii au cele mai bune intentii.

Citeste si articolele de mai jos:

Cum sa le spun parintilor ca nu vreau sa ne mutam in casa noua?
Ce sa fac atunci cand prietenul meu imi spune ca vrea sa fuga de acasa?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Frumoasa si Bestia (1991) a castigat premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film - comedie musical, primul film de animatie care a castigat vreodata aceasta categorie, a castigat premiul Globul de Aur pentru cea mai buna coloana sonora si de asemenea a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna coloana sonora.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intre canguri:
-Unde iti este copilu',sora?
-Mergeam pe strada si am cazut prada unor hoti de buzunar...

› vrei mai mult