Ce sa fac atunci cand prietenul meu imi spune ca vrea sa fuga de acasa?

3 mai 2022, 12:13

fuga de acasa

Un prieten este acela in care poti avea incredere sa ii povestesti cu toata sinceritatea chiar si lucruri pe care nu le poti discuta cu oricine. Puteti discuta despre viata de zi cu zi, despre scoala, alti prieteni, vacante, petreceri, muzica, filme jocuri, dar si despre neintelegeri cu iubitul sau iubita ori chiar cu parintii. Cu siguranta va sustineti unul altuia ideile, macar din solidaritate, dar ce este de facut cand un prieten iti spune ca vrea sa fuga de acasa?

Fugitul de acasa poate sa fie vazut de multi ca o solutie pentru problemele cu parintii, dar de obicei este doar un fel de strigat de ajutor.

Cand un copil fuge de acasa o face, de multe ori, pentru a atrage atentia asupra motivelor care l-au facut sa isi doreasca asta. Cei mai multi o fac pentru a afla daca se ingrijoreaza cineva pentru ei sau chiar pentru a speria. La fuga de acasa se poate ajunge, insa, si din cauza unor probleme in familie, a unor rezultate slabe la scoala pe care unii se tem ca parintii le-ar putea considera inacceptabile; multi fug de acasa pentru a scapa de abuzuri fizice, emotionale sau chiar sexuale, ori chiar de un bullying din partea parintilor. Unii fug pentru ca li se pare interesant sau pentru ca vor sa fie cu prieteni sau cu o persoana cu care parintii poate nu sunt de acord.

Indiferent care este motivul care l-ar putea impinge pe un prieten sa isi doreasca sa plece de acasa, datoria ta este sa discuti lucrurile cu el si sa incerci sa nu-l incurajezi, chiar daca iti va reprosa asta.

Lucrati impreuna la ceea ce are pe suflet

Cand un prieten vrea sa fuga de acasa, vorbeste mult cu el si incercati sa gasiti problema reala, dar si solutia. Chiar daca vei avea impresia ca ii tradezi increderea, discuta despre asta si cu un adult; el va sti mai bine cum sa te ajute sa il faci sa se razgandeasca si sa nu se expuna tuuror pericolelor care vin odata cu viata pe strada.

Incearca sa nu ii spui prietenului tau ce isi doreste sa auda, ci, din contra, expune-i si lucrurile care pot merge prost: sa fie atacat, sa i se fure banii si hainele, sa nu aiba ce manca, sa nu mai poate veni la scoala; in plus, parintii il vor da cu siguranta disparut, iar atunci va trebui sa stea mai mult ascuns, daca nu isi doreste sa fie gasit.

Fuga de acasa nu inseamna disparitia problemelor

Din contra, asta poate aduce si mai multe probleme nedorite, care cu siguranta te vor face sa regreti gestul facut.

Incearca sa ii oferi motive sa nu isi mai doreasca sa plece de acasa, ofera-te sa ii dai o mana de ajutor daca vrea sa discute ceva cu parintii, dar se teme. Daca tu vei discuta cu un adult, chiar si fara acceptul prietenului tau, dilema s-ar putea rezolva mult mai simplu. Daca te temi sa le marturisesti parintilor gandurile prietenului tau, incearca sa discuti cu un psiholog de la scoala, cu un profesor sau cu o alta ruda in care ai incredere.

Comunicarea poate fi solutia salvatoare in astfel de situatii. Daca prietenul nu simte ca poate comunica cu parintii lui, sfatuieste-l sa mearga la consilierul scolii, la diriginta sau chiar la un preot, daca este o persoana religioasa. Sansele de reusita sunt, cu siguranta, mai mari decat pe strada, unde poate fi plin de profitori gata sa exploateze un copil suparat si debusolat, flamand si fara minime conditii de igiena.

Ce sa faci daca te roaga sa ii dai o mana de ajutor

Un prieten care vrea sa fuga de acasa va avea, cu siguranta, nevoie de ajutor fie ca sa plece, efectiv, fie ca sa se adaposteasca macar pentru o vreme. Iar de aici pot aparea situatii neplacute, cum ar fi ca parintii sai sa trimita politia la tine acasa si sa vrea raspunsuri si de la voi, copiii, si de la adultii din casa.

Desigur ca este mai bine sa il adapostesti, decat sa il lasi sa umble pe strazi, insa trebuie sa impui niste conditii: prima si cea mai importanta este sa telefonati la el acasa si sa ii asigure pe parinti ca este totul in regula. Nu le va fi mai usor sa accepte ca al lor copil a plecat de acasa, dar poate vor face eforturi mai mari sa il inteleaga pe viitor, pentru ca situatia sa nu se repete.

Daca vrea sa fuga de acasa pentru ca este abuzat, sfatuiti-l sa discute deschis cu acel parinte care ar trebui sa fie de partea lui si chiar sa anunte autoritatile competente. Exista Telefonul Copilului, unde poate discuta cu psihologi care il vor sfatui si il vor indruma, cel mai probabil, catre Protectia Copilului si Politie, daca este cazul.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Codul bunelor maniere spune ca, atunci cand mergi, intotdeauna vei inainta sau te vei pozitiona pe partea dreapta a sensului de mers.

› vrei mai mult

Bancul zilei

In noaptea nuntii,mirele o intreaba pe proaspata sa sotie daca poate sa aiba un sertar in dulap pe care sa-l foloseasca doar el si pe care ea sa nu-l deschida niciodata.Sotia este de acord.30 de ani mai tarziu,intr-o dimineatza,sotia vede sertarul intredeschis.
Dupa o secunda de ezitare,decide sa traga cu ochiul in sertar:3 mingi de golf si zece mii de dolari.Mai tarziu,seara,il ia la intrebari pe sot si-i cere sa se explice.Sotul ii spune ca a pus in sertar cate o minge de golf de fiecare data cand a inselat-o.Femeia sta un pic,reflecteaza,si-si zice ce de 3 ori in 30 de ani nu e chiar asa rau.Il intreaba apoi ce-i cu banii.El spune:"De fiecare data cand strangeam 20 de mingi,le vindeam!

› vrei mai mult