De ce sunt momente cand ma emotionez, ce sunt emotiile?

28 martie 2022, 18:15

emotiv

Daca si tie ti se intampla sa ai des emotii si nu stii de unde vin si cum sa ti le explici, afla ca nu esti doar tu in situatia asta.

Stii acele momente in care urmeaza sa dai un test la scoala si simti ca te iau transpiratiile ba reci, ba calde, ca parca te doare burta, ca iti tremura mainile si ai impresia ca ai uitat tot ce stiai? Acelea sunt emotii si este posibil sa le experimentezi de fiecare data, mai mult sau mai putin intense, cand ai trecut un hop important sau cand te afli in fata unui obiectiv.

Tot emotii erau si furnicaturile pe care le simteai prin tot corpul cand trebuia sa iti spui poezia la serbarea scolara sau cand erai scos la tabla pentru a fi ascultat la o materie. Tot emotii vei avea si cand va trebui sa vorbesti cu o fata sau un baiat care iti place si cand vei simti ca toata fata ti-a luat foc.

Dar de ce sunt atat de multe momente cand ma emotionez, te vei intreba. Si ce sunt pana la urma emotiile?

Unii sunt mai emotivi decat altii

Adica se emotioneaza des, chiar si in situatii in care ar putea foarte bine sa fie siguri pe ei. Unii pun emotivitatea ridicata pe seama timiditatii, altii cred ca e vorba de educatie. Adevarul este ca e vorba de putin din ambele. Nu toti, mai ales copiii, sunt la fel de siguri pe ei in orice situatie si atunci e firesc sa ai emotii si sa incerci o usoara teama in fata unui obiectiv important.

Emotia poate veni din lucruri pe care le stii, din lucruri pe care nu le stii, din teama, din sensibilitate sau din entuziasm. Emotiile pot fi constructive (sa te ajute sa te autodepasesti si sa dai tot ce ai mai bun) sau distructive (sa te faca sa te blochezi, sa uiti lucruri importate, sa spui lucruri nepotrivite).

Indiferent ce tip de emotii experimentezi, trebuie sa stii doua lucruri importante despre ele:

• emotiile vin si pleaca

• nu exista emotii bune sau emotii rele, ci doar feluri potrivite si nepotrivite de a le exprima si gestiona.

Emotiile sunt perfect normale

Pozitive (entuziasm, incantare, fericire, incredere, veselie etc.) sau negative (tristete, teama, anxietate, furie, rusine, vinovatie etc), emotiile sunt sentimente normale, pe care fiecare dintre noi le experimentam la un moment dat, in diferite situatii. Nu trebuie sa te impiedici sa le simti pe niciunele, dar poti invata sa „lucrezi” cu ele. Daca esti o fire sensibila si emotiva, e posibil sa ai o fire inclinata spre arta si tocmai aceste emotii te pot ajuta sa te exprimi mai bine si mai usor in acest domeniu. Daca, dimpotriva, emotiile se traduc printr-un exces de energie sau chiar anxietate, ele ti-ar putea fi foarte utile in practicarea unui sport individual sau de echipa, care te va ajuta sa iti organizezi mai bine sentimentele si sa fii o persoana mai disciplinata si determinata.

Poate ai momente in care crezi ca emotiile te incurca, insa in timp vei vedea ca ele sunt, de fapt, de mare ajutor, atat timp cat inveti sa lucrezi cu ele in favoarea ta.

Citeste si  Adolescentii se revolta asumandu-si eticheta parintilor

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


In aceasta zi vei ajuta parintii la curatenia in casa. Dar ca sa fii cu adevarat de ajutor, fa doar ce iti cer parintii si nu incerca sa te bagi in lucruri serioase.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Albina e unica insecta domesticita de om.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ambasadorul irakian la Natiunile Unite tocmai a terminat un discurs si iese pe hol, unde se intilneste cu presedintele Bush. Isi string miinile si irakianul zice: - Stiti, am si eu o intrebare apropo de cultura Americii. - Excelenta, daca pot sa va ajut o sa o fac cu mare placere, raspunde Bush. - Fiul meu se uita la filmul asta, Star Trek, si acolo sint si rusi, si negri, si asiatici, dar niciodata arabi. La care presedintele Bush ride, se apleaca la urechea irakianului si-i sopteste: - Pai asta e din cauza ca actiunea se petrece in viitor..

› vrei mai mult