Cum le spun parintilor ca nu vreau sa se certe?

15 martie 2022, 09:24

cearta parinti

Este normal ca parintii sa se mai certe din cand in cand. Au multe subiecte pe care trebuie sa le discute si nu pot fi mereu de acord: bani, sarcini in casa, petrecerea timpului liber, cine sta cu copilul, cine il duce la scoala sau la alte cursuri, cine e prea bun cu el, cine e prea rau.

Parintii pot ajunge sa se certe din orice uneori, fie ca e vorba de lucruri importante, fie ca e vorba de maruntisuri. E si normal, uneori sunt si ei prea obositi si atunci nervii explodeaza. Ce te faci, insa, daca doar asta mai pare ca fac impreuna: se cearta!

Poate un copil sa intervina intre parinti ca sa nu se mai certe?

Depinde de cearta, de motivul ei, de intensitatea ei. Daca, Doamne fereste, cearta este una violenta, cel mai indicat este sa stai deoparte, pentru ca nu stii de la ce a pornit si unde poate ajunge. Poti, insa, sa ramai in alerta si in caz ca se ajunge la acte de violenta, poti suna pe cineva de incredere sau poate chiar la Politie.

Cand disputa este provocata de ceva ce are legatura cu tine, poti sa ii rogi sa nu se mai certe si sa discutati impreuna, cu calm, despre asta. Daca simti nevoia, le poti explica si cum te face sa te simti faptul ca ii vezi certandu-se din cauza ta, ca si cum tu nu ai fi acolo. Fii tu "adultul" din casa in aceasta situatie si, fara sa alimentezi conflictul, incearca sa discuti cu amandoi.

Ce trebuie sa stii despre certurile dintre parinti

Unele certuri sunt verbale, iar cei doi folosesc cuvinte, uneori grele, pentru a-si spune punctul de vedere. Dar o cearta poate fi si silentioana: ai tai nu isi vorbesc deloc, insa tensiunea e atat de mare, incat o simti cum te apasa.

Cand este bine sa intervii si cand nu? Aceasta e o intrebare la care cu greu poti raspunde, pentru ca uneori nu stii de la ce a pornit conflictul, alteori poate stii, dar nu intelegi.

Ce poti face ca ai tai sa nu se mai certe? Poti vorbi cu ei separat sau impreuna. Sau si, si! Le poti spune ca te afecteaza sa ii vezi suparati, ca ai prefera sa folositi altfel, impreuna, timpul pe care ei il irosesc certandu-se.

Desi nu este treaba ta, in mod normal, daca pur si simplu vrei sa nu iti vezi parintii certandu-se, poti face pe arbitrul. Poti inventa chiar un joc pentru a-i ajuta sa se certe mai putin, un joc in care fiecare sa raspunda cu calm la intrebarile tale legate de motivul supararii. Regula de baza trebuie sa fie, insa, ca nimeni nu se enerveaza si nimeni nu ridica tonul.

Uneori este bine sa nu intervii intre parinti chiar cand au nervii intinsi. Poti merge in camera ta sau acolo unde te simti in sigurata. Gaseste-ti o preocupare care te face sa te simti bine si asteapta sa treaca „furtuna”. Poti discuta cu ei cand se calmeaza si vor fi dispusi sa te asculte, chiar daca esti un copil.

Citeste si Eu sunt de vina daca parintii au divortat?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un om adoarme in aproximativ 7 minute.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Gazda catre oaspete:
- Va servesc cu un pahar de coniac, sau cu o cana de ceai?
- Mai bine cu o cana de coniac.

› vrei mai mult