Replicile politicoase pe care le adresezi unei persoane in functie de situatie

7 februarie 2022, 11:33

maniere

Politetea si bunele maniere sunt adevarate super puteri pentru noi, copiii. Ne pot ajuta sa obtinem lucruri pe care ni le dorim de la ceilalti, sa ne facem placuti de persoanele din jur si sa ne facem prieteni.

Parintii ne-au spus mereu acasa ca trebuie sa fim politicosi cand iesim in oras sau cand mergem intr-o vizita, la scoala sau la gradinita, pe strada si in mijloacele de transport. Uneori parca uitam ce ne-au invatat, mai ales cand suntem noi intre noi, cu prietenii sau colegii, insa nu ar trebui sa fie chiar asa.

O replica politicoasa ne poate fi de mare ajutor si cand discutam cu un alt copil, si cand ne aflam in preajma unor adulti. Copiii politicosi au multe de castigat si vor fi mai repede indragiti si apreciati de altii. Asa ca nu strica sa tii minte cateva replici politicoase pentru situatii cu care te poti intalni zi de zi.

Cand cerem ceva, spunem „te rog”

Acestea sunt cele doua cuvinte magice care te pot ajuta sa obtii ceva ce iti doresti. Cand ai nevoie de ajutorul cuiva ar fi bine sa ai „la tine” expresia „te rog”. Multi, mai ales copiii, uita sa o foloseasca, insa ar fi bine sa nu iti lipseascã din vocabular. Cu cat te antrenezi, cu atat va fi mai usor sa o spui de fiecare data cand se impune.

Cand primim ceva, spunem „multumesc”

Fie ca suntem serviti cu bomboane de ciocolata, fie ca un coleg ne ajuta cu temele cand am lipsit de la ore, nicio fapta buna care vine dinspre altii nu trebuie tratata cu superficialitate. A multumi pentru ceva nu inseamna sa fii o persoana slaba, Din contra!

Cand ni se ofera ceva putem refuza cu un simplu „nu, multumesc”

Cand ti se ofera ceva dulce, ceva de mancare sau o oportunitate, nu refuzi niciodata cu un „NU” sec. Acesta poate fi urmat de un banal „multumesc” si chiar si de o motivatie pentru refuz.

Cand deranjam pe cineva, spunem „pardon” sau „scuze

A prezenta scuze este o regula elementara din codul bunelor maniere. Este bine sa o faci cand calci sau lovesti pe cineva din neatentie, atunci cand vrei sa treci, dar cineva sta in drum, su chiar cand ai intrerupt sau vrei sa intrerupi pe cineva.

Cand gresim, cerem iertare

A recunoaste o greseala si a cere iertare este un gest de politete necesar atunci cand vrei sa repari un lucru facut. Daca ai lovit intentionat un alt copil sau daca i-ai stricat o jucarie, trebuie sa ii spui „iarta-ma”, avand in vedere ca i-ai creat o mare neplacere. „Iarta-ma” trebuie sa le spui si parintilor atunci cand i-ai necajit, pentru ca asa ei vor intelege ca ai inteles ca ai facut ceva in neregula.

Cand intram intr-o incapere ii salutam mereu pe cei prezenti

A-ti saluta colegii cand intri in clasa dimineata, a-ti saluta rudele atunci cand mergeti in vizita sau a saluta atunci cand intri intr-un magazin este o regula de buna purtare pe care va trebui sa o urmezi toata viata. Este o forma de respect si de socializare elementara, de la care porneste comunicarea si care le va indica mereu celorlalti ca au de a face cu cineva bine crescut.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Scheletul uman este constituit in medie din 223 de oase.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Trei copii pe vremea lui Ceausescu. Trec pe langa un canal de unde se aud strigate de ajutor. Se uita in jos si il vad pe Ceausescu agatat de marginea unui canal. Cei trrei copii se sfatuiesc:
-Il scoatem?
-Hai, ba, hai sa-l scoatem!
Il scot pe Ceausescu de acolo. In timp ce asta se scutura, le spune:
-Ati facut un bine. Acum, va voi indeplini la fiecare o dorinta. Ce va doriti voi?
Primul:
-Imi doresc rolle.
Ceausescu intra in magazin si ia niste rolle.
Al doilea:
-Imi doresc un calculator.
Si al treilea:
-Eu imi doresc un scaun cu rotile, caci cand o sa afle tata...

› vrei mai mult