Cum ii ceri iertare unui prieten dupa un conflict

8 februarie 2022, 11:18

iarta-ma

Cand esti copil e greu de crezut ca te poti certa pe bune cu cineva. Conflictele sunt la fel de mici ca noi. Dar asta nu inseamna ca trec de la sine sau ca suntem scutiti de a cere iertare. Scuzele nu sunt doar pentru atunci cand ne suparam parintii si vrem sa ne asiguram ca scapam de o pedeapsa sau de retragerea unor privilegii. Scuzele sunt foarte importante si dupa un conflict cu un prieten, pentru ca doar asa el va intelege ca ne pare rau pentru ceea ce am spus sau am facut.

 

Cum prezinti scuze corect 

Haideti sa va spunem un secret: scuzele se prezinta, iertarea se cere, asa este corect in limba romana. Dar, dincolo de asta, indiferent cum o formulezi, trebuie sa arati ca iti pare sincer rau, nu doar sa rostesti niste cuvinte din politete.

 

Cand vrei sa fii iertat pentru un gest sau un cuvant nepotrivit este bine sa iti privesti prietenul in ochi, pentru ca ochii se spune ca sunt oglinda sufletului. Asa, el va putea vedea cat esti de sincer.

 

Cere-i iertare pe un ton calm, nicidecum agresiv. Nu spune simplu "iarta-ma", ci spune "iarta-ma, te rog, ca te-am lovit/jignit" sau "iarta-ma ca ti-am stricat jucaria". Asa, prietenul tau va sti ca esti constient cu ce ai gresit si va simti ca esti sincer, nu doar politicos.

 

Scuzele dupa un conflict cu un prieten pot fi urmate de o promisiune ca nu o sa mai repeti acel gest de la care a pornit totul; va fi un pact intre voi doi, care va intari si mai mult legatura.

 

Sa ceri iertare cand ai gresit nu este deloc rusinos. Dimpotriva! 

Cand stii ca ai suparat un prieten s-ar putea sa te simti trist, dar in acelasi timp sa simti nevoia sa te aperi. A cere iertare nu inseamna ca te umilesti sau ca esti inferior celuilalt. Din contra, faptul ca intelegi unde ai gresit si ca anumite comportamente, precum a lovi, a imbranci, a musca, a jigni sau chiar a injura, nu au ce cauta intr-o prietenie.

iarta-ma 

A recunoaste ca ai gresit este un act de curaj, iar a prezenta scuze este o dovada de bun simt si buna crestere. A cere iertare este, de fapt, o dovada de prietenie adevarata, in loc sa sustii in continuare, desi stii ca ai gresit, ca vina este a celuilalt. Si daca este partial adevarat, si daca celalalt a inceput, tot este important sa ii ceri iertare, daca ai gresit fata de el.

 

Este important sa fii sincer! 

Atunci cand ceri iertare unui prieten este important ca el sa te creada. Fa-o cum simti tu! Poti sa vorbesti direct cu el, il poti imbratisa sau ii poti oferi ceva dulce, in semn de armistitiu, ori ii poti scrie un mesaj, daca crezi ca l-ai suparat prea tare pentru a da ochii cu el. Important este sa vrei sa fii iertat si sa intelegi unde ai gresit, nu neaparat modalitatea in care iti prezinti scuzele.

imi pare rau

Redactia clopotel.ro

 

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un om are pe an aproximativ 1460 de vise.

› vrei mai mult

Bancul zilei

I: De ce mananca oltenii fasole?
R: Ca sa-si dea aere!

› vrei mai mult