Cine-i Mos Gerila?

22 decembrie 2022, 10:48

Cine-i Mos Gerila?

Ai auzit vreodata la parinti sau bunici de Mos Gerila, in loc de Mos Craciun, si ca pe vremea lor lui ii spuneau copiii poezii si ii cantau la serbari, in schimbul cadourilor? Iata care este povestea lui Mos Gerila, cel care a uzurpat locul lui Mos Craciun o bucata buna de vreme.

Mos Gerila a fost Mos Craciunul romanilor inainte de revolutia din 1989. El i-a luat locul lui Mos Craciun in perioada comunista, fiind „imprumutat” din traditiile rusesti. Potrivit acestora, batranul cu cadouri venea, totusi, in ajunul Anului Nou, pe 31 decembrie seara, nu de Craciun. El ii substituia pe Mos Craciun si Mos Nicolae, „anuland” Craciunul, asa cum isi doreau regimurile comuniste in special in Europa de Est, unde exista o mare influenta din partea U.R.S.S. Comunistii voiau ca oamenii sa creada intr-o singura putere si sa renunte la valorile religioase. Asa ca au incercat, spun istoricii, sa laicizeze tot ce se putea laiciza.

Mos Gerila are origini precrestine si se numeste Ded Maroz

Comunistii i-au speculat povestea in incercarea de a sterge Craciunul din constiinta colectiva. In Romania Mos Gerila a inceput sa vina in locul lui Mos Craciun in 1948. Tot atunci, bradul de Craciun a devenit pom de iarna, sarbatorile de Craciun au devenit Sarbatori de iarna, iar zilele Craciunului au incetat sa mai fie zile de sarbatoare nelucratoare. Daca pica in alte zile decat duminica, singura zi de odihna din acele vremuri, Craciunul era o zi lucratoare ca oricare alta, pentru ca proletariatul nu avea voie sa creada in alta putere decat cea a muncii si a Partidului Comunist Roman. De altfel, startul sarbatorilor de iarna se dadea dupa 27 decembrie, cand trecea sarbatoarea sfanta a Nasterii Domnului.

Mos Gerila avea trasaturi de activist de partid

La fel ca Mos Craciun, Mos Gerila era vedeta serbarilor pentru copii. Acestia ii spuneau poezii si ii cantau pentru a primi, in schimb, dulciuri si jucarii. Versurile inchinate Mosului aveau si ele conotatie socialista: „Mos Gerila, toti imi spun / Ca esti darnic si esti bun. / Eu iti scriu de mai-nainte / Ca-s un baietel cuminte. / Si mai scriu, asa sa stii, / Ca eu nu-ti cer jucarii / Cum ti-ar cere alti copii. / Insa nu m-as supara daca tot mi-ai da ceva” - Scrisoarea, de Otilia Cazimir.

Legenda ruseasca il prezenta pe Mos Gerila ca fiind un zeu batran cu toiag fermecat, care ingheta apele si aducea frigul. El domnea peste tinutul frigului si al zapezilor fara sfarsit si aprecia oamenii care iubeau frigul si iarna. Era ghidul tuturor celor care se rataceau prin nameti si viscol, dar pe oamenii cu suflet rau ii pedepsea furandu-le copiii; in schimbul recapatarii celor mici, oamenii pedepsiti trebuiau sa ii duca lui Mos Gerila cadouri.

Mos Gerila iubea copiii si avea o nepoata numita Snegurocika sau Fetita Zapezii.

Ce diferente exista intre Mos Gerila si Mos Craciun

Dincolo de povestile lor diferite, Mos Gerila si Mos Craciun au si trasaturi diferite. Mos Craciun este imbracat cu un cojoc pana in talie, iar Mos Gerila poarta o haina rosie, lunga pana in pamant. Mos Gerila are si un toiag din argint sau cristal si foloseste o troica trasa de cai albi, spre deosebire de Mos Craciun, care are sanie trasa de reni.

Daca Mos Craciun traieste, potrivit legendei, in Laponia, Mos Gerila locuieste in nordul Rusiei, in provincia Vologda, unde are o casa minunata, la care se ajunge pe Poteca cu povesti.

Citeste si articolul de mai jos:

Povestea lui Mos Ajun, fratele lui Mos Craciun

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pana la 40 de litri economisesti daca opresti apa cand te speli pe dinti.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-De ce nu ti-ai invatat ''Scrisoarea 3''de M.Eminescu?
-Pentru ca tata a spus sa nu citesc scrisoriile altora

› vrei mai mult