Cum sa imi mentin silueta in mod sanatos

20 mai 2016, 16:00

Vara e un anotimp foarte bun pentru a incepe sa duci un stil de viata sanatos. Din cauza temperaturilor ridicate, centrii nervosi ai foamei situati in creier sunt inhibati, in timp ce cei ai setei sunt stimulati. Acest lucru se intampla pentru ca vara avem nevoie de foarte putina energie pentru a ne metine temperatura corpului (deci de hrana mai putina), dar ne trebuie mai multa apa pentru ca ne deshidratam.

 

bea apa


Prin urmare, acum e convenabil sa te obisnuiesti cu o dieta bazata pe alimente usoare si sanatoase, si e mai usor sa te inveti sa mananci cantitati mai mici de hrana.

De asemenea e potrivit in acest sezon sa incepi practicarea unui sport ca alergatul, inotul, ciclismul, jocurile de echipa cu mingea, gimnastica (afara sau in casa, cu geamurile larg deschise), etc.

 

sport alergat


Dietele fulger si efectele lor negative

Multe persoane se asteapta ca o dieta de slabit sa faca minuni, daca se poate sa lucreze singura si rapid. Sa ne faca din grasi slabi peste noapte. Insa nici o metoda fulger de slabit (regim drastic, infometare, diete scurte, pastile, ceaiuri), indiferent pe cei cai actioneaza ea, nu da rezultate durabile.

Motivul e acela ca aceste metode supun organismul la un soc nutritional. Corpul pierde substante extrem de importante fapt ce are ca efect generarea unei foarte puternice senzatii de foame. Scopul ei e de a reface rezervele afectate de regimul drastic.

Deci in mod reflex, dupa o astfel de dieta, vine o perioada in care mananci enorm si necontrolat. Ajungi in scurt timp sa depasesti greutatea pe care o aveai inainte de regim. Deci in ansambu, in loc sa slabesti te ingrasi.

 

mananci mult


Cum trebuie sa slabesc

Cuvintele cheie sunt lent si cu rabdare. Nutritionistii spun pe buna dreptate ca inainte sa slabesti trebuie sa reusesti sa-ti pastrezi greutatea la care esti in prezent, timp de 6 luni. Adica pentru inceput sa nu te mai ingrasi. Apoi, lent, in termen de 1 – 2 ani, sa slabesti pana la greutatea ta ideala. Nu intr-o luna ori doua, cum incearca majoritatea dietelor.

Secretul reusitei curei de slabire si al unui rezultat durabil este alimentatia sanatoasa si echilibrata care sa nu priveze organismul de acele substante nutritive esentiale de care are nevoie: vitamine, saruri minerale, grasimi nesaturate, zaharuri, fibre, proteine. Pe de alta parte, e important sa refuzi alimente care nu fac altceva decat sa ingrase fara sa aduca elemente nutritive.

Cea mai importanta masa a zilei este cea de dimineata, de aceea nu trebuie sarita. Ea trebuie sa fie complexa, sa contina alimente cat mai variate si neaparat paine. Painea iti mentine zaharul din sange la cote optime. Daca el scade, acest fapt devine prima alerta care stimuleaza centrii foamei din creier.

 

mananca paine dimineata


O alimentatie sanatoasa nu inseamna hrana lipsita de gust sau neplacut de mancat. Nu e nevoie sa mananci cu totul separat de restul familiei. Mananca ce ti-e pofta dar in cantitate mica. Incearca sa combini cat mai multe tipuri de alimente, asorteaza-le neaparat salata si ceva fructe. E foarte bine sa culegi grasimea de pe ciorba si sa indepartezi ce-i gras din mancare. Daca poti gati si fara sau cu foarte putine grasimi, e ideal.

Redu treptat orele la care mananci seara. De exemplu luna ce urmeaza nu mai mananci dupa ora 20:00, apoi luna ce vine nu mai mananci dupa 19:30 si asa mai departe. Poti sa te opresti in jurul orei 18:00 sau chiar 17:00, atunci cand iei o gustare usoara.

Adapteaza aceasta metoda la ceea ce-ti cere organismul si stabileste un ritm al schimbarilor confortabil pentru tine. Dar odata inceputa aplicarea metodei nu fa exceptie de la programul stabilit pentru ca-ti dai peste cap toata educatia pe care ai reusit sa o faci organismului tau.

Ce inseamna alimente usoare?

Mancaruri gatite din legume (ciuperci, mazare, morcovi, conopida, varza, cartofi, vinete, etc) si/sau fructe cu foarte putin ulei sau chiar fara, cu carne de pui sau vita, peste, lactate. Fructele sunt foarte sanatoase si necesare dar fii atenta deoarece ele stimuleaza senzatia de foame, deci in nici un caz nu te gandi ca poti inlocui o masa cu fructe. Mai bine asociaza-le unei mese complexe.

mese complexe


Painea e un aliment de baza si daca o mananci cu masura te ajuta sa slabesti, contrar ideii ca ar ingrasa.

Legumele sunt foarte sanatoase si prezinta un pericol mai redus de a-ti stimula foamea. Poti rontai 2-3 morcovi pe zi sau o gulie ori varza. Sunt placute la gust, contin fibre si sunt extrem de nutritive. In schimb, nu ingrasa. Ele nu contin asa mult zahar ca fructele. Le poti consuma si sub forma de salate.

Seminte cum ar fi nucile si alunele sunt si ele extrem de sanatoase, aduc substante nutritive foarte importante care mentin corpul in forma buna.

 

seminte-nuci-alune


Cat de mult trebuie sa slabesc

Multe fete de varsta pubertatii se plang spunand ca sunt cam plinutze. Unele pur si simplu nu-si dau seama ca sunt de fapt normale si ca arata bine, deci ca n-au de ce sa slabeasca.

Altele fie mananca prea mult in comparatie cu efortul fizic depus zilnic, fie consuma alimente nesanatoase de tipul celor de fast food, chipsuri, croissante, tot felul de prajiturele ambalate fara valoare nutritiva dar pline de calorii, sucuri ce contin cantitati enorme de zahar, fructoza, glucoza, etc.

 

chipsuri



Sunt fete care sufera de anume tulburari metabolice sau hormonale ce trebuie investigate si tratate de catre medic.

Unele persoane au in mod constitutional un metabolism mai lent, sunt ele insele mai putin energice, se misca greu, sunt sedentare, motiv pentru care, mare parte din hrana ingerata o depun sub forma de grasime in loc s-o consume prin miscare.

In schimb, sunt fete care arata foarte de bine mai rotunjoare fiind si, nu de putine ori, slabitul le urateste de-a dreptul. Deci ele nu ar trebui sa slabeasca ci poate doar sa se mentina la un nivel confortabil de greutate. Oricum multe fete exagereaza cu ideea ca ar trebui sa slabeasca avand impresia ca nu sunt atractive decat daca se incadreaza la tipul de frumusete standard ca cel al fotomodelelor.

E indicat sa slabesc daca sunt la pubertate?

La pubertate organismul consuma foarte multa energie pentru fenomenul cresterii si are nevoie de substante nutritive complexe. Din acest motiv curele de slabire sunt indicate numai daca medicul a stabilit ca persoana respectiva este obeza.

Daca esti putin plinuta e suficient sa fii atenta la alimentatie si doar sa nu te ingrasi. Restul il va face tocmai corpul tau care in mod normal se subtiaza in perioada pubertatii pentru ca creste in inaltime.

Cateva trucuri pentru a manca mai putin

Daca doresti sa mananci mai putin fara sa te chinui exista un truc care te ajuta enorm daca ai putina stapanire de sine si reusesti sa-l aplici. Trucul consta in a manca foarte lent: iei o bucatura, o mesteci indelung si esti atenta la savoare; dupa ce inghiti numeri fara graba pana la 10 apoi iei urmatoarea bucatura si repeti toata povestea.

Daca faci asa se instaleaza mult mai repede senzatia de satietate sau de stomac plin. Pur si simplu nu mai ai nevoie sa mananci. Un alt efect benefic al acestei metode este faptul ca alimetele vor ajunge in stomac bine mestecate.

Ca sa-ti fie mai usor in aplicarea acestui truc trebuie sa ai grija sa nu ti se faca foame prea tare si sa nu astepti sa fii lihnita ca sa mananci. Cand foamea devine chinuitoare nu te poti stapani si ajungi sa infuleci aproape pe nemestecate cantitati uriase de alimente. Dupa aceasta te doare stomacul, apar balonarile pentru ca mancarea nemestecata cum se cuvine se digera greu si asa mai departe. Unde mai pui ca e o cale sigura catre ingrasare.

Daca esti tentata sa tot rontai si sa ciugulesti toata ziua cate ceva, poti sa te opresti din acest obicei spalandu-te pe dinti. Acest act de igiena iti taie pofta de rontait.

 

spala-te pe dinti


De retinut:

- primul lucru pe care trebuie sa-l faca o persoana care se ingrasa este un consult medical pentru a stabili daca fenomenul se petrece pe fondul unei tulburari hormonale. In acest caz, tratamentul tulburarii restabileste si greutatea normala.

 

- daca vrei un corp suplu nu lenevi. Lenea si lipsa de vointa sunt cei mai buni prieteni ai kilogramelor in plus si dusmanii tai, in consecinta. Fa sport cat mai mult.

 

- invata sa te controlezi, orice persoana isi poate mentine un corp amonios…daca vrea cu adevarat!

 

- nu te infometa, ia-o incet si nu te astepta la rezultate minune. Lucrurile bune vin greu dar daca reusesti sa le obtii, se mentin timp indelungat.

 

- nu te cantari mai des de 2 saptamani. Multe fete se cantaresc zilnic dar asta e o mare greseala. Greutatea corpului variaza (fara sa se ingrase sau sa slabeasca) in functie de cat de sarate sunt alimentele ingerate, de cantitatea de apa consumata, de variatii digestive, de fazele ciclului menstrual, etc. Poti avea impresia ca incercarile tale de a slabi nu dau rezultate si de deprimare sa incepi din nou sa mananci prea mult.

 

- bea apa plata cat mai multa si evita sucurile pentru ca desi nu par, contin cantitati uriase de zahar. O persoana adulta are nevoie de 2 litri de apa pe zi in timpul anului; vara mai mult, chiar 3-4 litri. La pubertate e posibil sa ai nevoie de ceva mai putina apa; depinde cat de mult ai crescut.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Prioritate pe usa de acces intr-un mijloc de transport in comun vor avea cei care coboara.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ion si nevasta lui se intalnesc pe ulita cu Gheorghe.
Gheorghe foarte indignat le spune celor doi:
- Ioane, ai auzit ca pe Vasile l-a parasit nevasta si l-a
lasat fara niciun leu?
- Apai, mai Gheo, sa zica multam lui Dumenzeu, ca si a mea
m-a lasat fara niciun leu, dar ii aici cu mine.

› vrei mai mult