Bucurati-va de "Cool Istanbul" toamna

13 octombrie 2023, 19:50

Istanbulul

Zilele racoroase de toamna aduc un entuziasm reinnoit pentru explorarea urbana, iar cand Istanbul este destinatia dumneavoastra, pregatiti-va sa traiti experiente de neuitat in orasul unde se intalnesc continentele. Octombrie anunta sosirea toamnei in Istanbul, o perioada in care orasul se bucura de soare si de brize racoroase in cea mai mare parte a timpului. Intorsi din vacantele lungi de vara, locuitorii si vizitatorii Istanbulului profita de vremea placuta de toamna pentru a explora parcurile si spatiile in aer liber ale orasului si numeroasele sale muzee, galerii si atractii culturale. Stramtoarea Bosfor reflecta culorile schimbatoare ale noului anotimp, inspirand vizite la restaurantele iconice, cafenelele si locurile recent deschise ale orasului. Sa exploram Istanbulul si vasta sa selectie de experiente in aceste zile insorite din octombrie, cand ne putem reconecta cu orasul.

Calatorie in Istanbulul Istoric

Devine evident ca Istanbulul este unul dintre cele mai vechi orase din lume pe masura ce explorezi strazile aglomerate si stradutele pitoresti ale orasului. Ca fosta capitala a Imperiului Roman de Rasarit si a Imperiului Otoman, Istanbulul ofera o perspectiva unica asupra trecutului si prezentului – si poti observa in mod direct cum aceasta metropola moderna si plina de energie a luat nastere la rascrucea dintre Asia si Europa. Peninsula Istorica, mereu plina de viata, capata o ambianta diferita in octombrie, improspatata de brizele de pe cele trei laturi ale Bosforului, Marii Marmara si Cornului de Aur. Peninsula Istorica ofera o bogatie de situri istorice, inclusiv Hagia Sophia, Basilica Cisterna si Palatul Topkapı. In acelasi timp, peste Cornul de Aur, platforma de observatie a Turnului Galata ofera vederi panoramice ale orasului in splendoarea toamnei. Veti gasi inca o perspectiva splendida asupra Bosforului la Turnul Fecioarei, restaurat recent si acum deschis vizitatorilor sub forma unui muzeu.

Mai mult de 1,000 de evenimente pe Drumul Cultural Beyoğlu.

Istanbul, care atrage atentia pe tot parcursul anului cu festivalurile sale, muzica, viata de noapte si ritmul vibrant, infloreste in toamna cu evenimente artistice si culturale. Trecerea de la septembrie la octombrie marcheaza inceputul celui mai cuprinzator eveniment cultural si artistic al orasului, Festivalul Drumului Cultural Beyoğlu. Desfasurandu-se pana pe 15 octombrie, festivalul cultural de toamna al Beyoğlu aduce intreaga mostenire culturala a orasului in viitor, cu zeci de locatii din Beyoğlu gazduind diverse evenimente culturale si artistice. Peste o mie de evenimente sunt organizate in numeroase locuri, inclusiv in impresionantul Centrul Cultural Atatürk (AKM) din Piata Taksim. La Muzeul Cinematografiei din Istanbul, in Beyoğlu, expozitia recent deschisa "Colectia Star Wars Fans of the Galaxy" este cea mai cuprinzatoare, aducand impreuna peste sase sute de exponate din universul Star Wars create de fani ai Star Wars timp de patruzeci de ani.

Vizitarea muzeelor din Istanbul toamna este o experienta transformatoare...

Muzeele orasului se numara printre punctele forte ale scenei culturale si de arta de toamna ale Istanbulului. Muzeul Arheologic din Istanbul, situat in gradina Palatului Topkapı, unde arheologia prinde viata, adaposteste una dintre cele mai bogate colectii din lume. Muzeul de Pictura si Sculptura din Istanbul, primul muzeu de arte plastice din Turcia, prezinta o perspectiva revelatoare asupra istoriei artei turcesti de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana la sfarsitul secolului al XX-lea, ultimele perioade ale Imperiului Otoman. Muzeul de Istorie Hagia Sophia, deschis recent si situat la cativa pasi de iconica Hagia Sophia, ii poarta pe vizitatori intr-o calatorie de neuitat prin istoria acestui edificiu important de aproximativ 1700 de ani, oferind o explorare imersiva unica a istoriei bogate a Hagia Sophia. Primul muzeu de arta moderna si contemporana din Turcia, İstanbul Modern, acum gazduit intr-o impresionanta cladire proiectata de Renzo Piano si cu vedere spre Bosfor, gazduieste expozitii temporare apreciate si cele mai inovatoare exemple de arta moderna turceasca.

Descoperire exceptionala: gastronomia Istanbulului

Pe langa celelalte atuuri ale sale, Istanbulul este celebru si pentru gastronomia sa. Acest gastro-oras cu stele Michelin nu gazduieste doar restaurante celebre cu stele Michelin. Este si un centru unde patrimoniul culinar distinct al tarii este expus in deliciile de strada, restaurantele venerabile si localurile care ofera cele mai bune exemple din bucataria locala si globala. Serile blande de octombrie creeaza o experienta cu totul unica de savurare a gusturilor bogate ale bucatariei turcesti si a vinurilor turcesti intr-un cadru fermecator al istoricului Bosfor.

Toamna de la Istanbul le ofera numeroase optiuni iubitorilor de natura
Test  de cultura generala: Turcia
Toamna scoate tot ce este mai bun din Cappadocia

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


E o perioada linistita apentru tine, tinand cont ca ai trecut prin multe situatii neplacute. Bucura-te, o meriti!

› vrei zodia ta

Cultura generala

In 1924 Vulcanii Noroiosi din Buzau au fost declarati rezervatie naturala.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Cainele unui vanator moare intr-o zi si acesta se hotaraste sa-si cumpere alt caine. Isi cumpara alt caine, merge la vanatoare..poc dupa o pasare, cainele se sperie si o ia la fuga. Isi mai cumpara unul, dar la fel. Se duce omul suparat intr-o bodega si povesteste unuia patzania ca i-au disparut 2 caini. Un lautar aude si ii spune:
-Da-mi un caine si dupa 2 saptamani il fac bun de vanatoare.
-Bine mosule..
Zis si facut lautarul i-l baga in toba si i-l ia pe la nunti pe la petreceri sa se obisnuiasca cainele cu bubuielile. Dupa o saptamana isi ia omul cainele inapoi si merge la vanat. Trage poc, poc, poc! la care cainele....
-I-auzi una, i-auzi doua, i-auzi patruzeci si noua!

› vrei mai mult