Alimentatia pe anotimpuri: Ce sa consumi pentru un stil de viata sanatos
14 noiembrie 2024, 16:47
Anotimpurile aduc schimbari in necesitatile nutritionale ale organismului, iar natura ofera alimente specifice fiecarui sezon pentru a raspunde acestor nevoi.
Primavara este momentul verdeturilor proaspete care ajuta la detoxifierea organismului. Poti consuma spanac, salata verde, ridichi si alte verdeturi, ideale pentru salate si ciorbe usoare.
Vara aduce o abundenta de fructe si legume racoritoare, precum fructele de padure, pepenele si rosiile. Sunt potrivite pentru sucuri naturale, salate si preparate la gratar.
Toamna este sezonul fructelor si legumelor bogate in vitamine, precum merele, dovleacul si strugurii, care ajuta organismul sa se pregateasca pentru sezonul rece. Supa de dovleac sau preparatele cu vinete si mere sunt ideale pentru aceasta perioada.
Iarna, organismul necesita mai multi nutrienti pentru a-si mentine energia si caldura. Radacinoasele, cartofii si varza sunt ingrediente de baza in supe consistente si mancaruri cu carne, completate de condimente care sporesc imunitatea.
Tabelul fructelor si legumelor in functie de luna
IANUARIE
Legume: nap, sfecla, morcovi, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi negre, ceapa uscata, pastarnac, cartofi, fasole uscata
Fructe: mere, pere, nuci, prune uscate
FEBRUARIE
Legume: nap, sfecla, morcovi, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi negre, ceapa uscata, pastarnac, cartofi, fasole uscata
Fructe: mere, pere, nuci, prune uscate
MARTIE
Legume: pastarnac, urzici, stevie, spanac, frunze de papadie, leustean, leurda,untisor, loboda, salata verde, ceapa verde, usturoi verde, laptuca, marar, busuioc, telina, patrunjel
Fructe: mere
APRILIE
Legume: urzici, stevie, spanac, frunze de papadie, leustean, leurda, untisor, loboda, salata verde, ceapa verde, usturoi verde, laptuca, ridichi, menta, patrunjel, marar
Fructe: mere verzi, corcoduse verzi, pere verzi
MAI
Legume: ceapa verde, usturoi verde, spanac, loboda, salata verde, ridichi, marar, busuioc, mazare verde, fasole verde, patrunjel, cartofi noi, leustean
Fructe: flori de soc, muguri de brad, fragi, cirese, caise
IUNIE
Legume: ceapa verde, usturoi verde, spanac, salata verde, ridichi, marar, cimbru, patrunjel verde, tarhon, oregano, menta, mazare verde, fasole pastai, dovlecei, sfecla, morcovi, pastarnac, rosii, castraveti, gulii, sparanghel, conopida, cimbru, ciuperci, patrunjel, leustean, rubarba, loboda
Fructe: capsuni, caise, zmeura, afine, flori de soc, visine, cirese, corcoduse
IULIE
Legume: sfecla, ceapa galbena, pastarnac, ceapa verde, ciuperci, varza, marar, salata verde, cimbru, patrunjel, tarhon, oregano, menta, morcovi, cartofi, rosii, castraveti, busuioc, ardei gras, ardei iute, ardei kapia, vinete, conopida, gulii, fasole pastai, porumb dulce, broccoli, dovlecei, mazare, leustean
Fructe: cirese, visine, caise, piersici, coacaze, mure, afine, pepene galben, pepene verde, capsuni, zmeura
AUGUST
Legume: marar, cimbru, patrunjel, leustean, tarhon, oregano, menta, morcovi, salata verde, rosii, castraveti, busuioc, ardei gras, vinete, gulii, porumb dulce, ardei iute, ardei gras, ardei kapia, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi negre, ceapa uscata, sfecla, ciuperci, cartofi, conopida, broccoli, pastarnac, varza, dovleac placintar, gulie, hrean, dovlecei
Fructe: mere, pere, gutui, prune, nuci, pepene galben, pepene verde, nectarine, piersici, caise, zmeura, capsuni, mure
SEPTEMBRIE
Legume: salata verde, ridichi, cimbru, tarhon, oregano, menta, fasole pastai, dovlecei, sfecla, morcovi, rosii, castraveti, busuioc, ardei gras, vinete, gulii, porumb dulce, ardei iute, ardei gras, ardei kapia, gogosari, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi, ceapa uscata, fasole boabe, varza, conopida, broccoli, praz, pastarnac, varza, ciuperci, cartofi, dovleac placintar, hrean
Fructe: struguri, prune, mere, perei
OCTOMBRIE
Legume: sfecla, morcovi, busuioc, castraveti, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi, ceapa uscata, varza, cartofi, conopida, broccoli, praz, pastarnac, ciuperci, dovleac placintar, fasole,ardei gras, ardei iute, ardei kapia, gogosari, rosii, castraveti, vinete, gulii, hrean
Fructe: fructe de soc, castane, struguri, mere, pere, gutui, nuci
NOIEMBRIE
Legume: sfecla, morcovi, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi, ceapa uscata, pastarnac, ciuperci, varza, cartofi, dovleac placintar, fasole
Fructe: catina, mere, pere, nuci, gutui
DECEMBRIE
Legume: sfecla, morcovi, busuioc, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi negre, ceapa uscata, pastarnac, ciuperci, cartofi, fasole
Fructe: mere, pere, prune uscate, nuci, alune de padure crude
Iar la sfarsit de articol, asa cum te-am obisnuit, iti lasam cateva materiale pe aceasi tema, pe care sa le parcurgi, cand timpul iti permite si daca tu crezi ca este de interes pentru tine:
Testul curiozitatilor despre fructe si legume
De ce e bine sa mananci urzici, spanac sau stevie
Dulciurile pot fi inlocuite cu fructe
sursa articol: untdelemndelabunica.ro
Redactia clopotel.ro
Horoscopul zilei
Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)
Astazi vei avea parte de multiple reusite, mai ales in provocarile pe care le vei primi de la prieteni. Daca ai incredere in apropiatii tai, poti sa le impartasesti si acestora secretul reusitei tale. Sigur si-ar dori sa afle cat mai multe informatii de la tine!
› vrei zodia taCultura generala
Pentru a face un litru de miere avem nevoie de nectarul a aproximativ 10 milioane de flori.
› vrei mai multBancul zilei
Ion catre Marie.
-Marie hai in sura.
-Nu, ca ma saruti.
-Nu te sarut.
-Pai atunci de ce sa mergem?