Alimentatia pe anotimpuri: Ce sa consumi pentru un stil de viata sanatos

14 noiembrie 2024, 16:47

Fructe si legume

Anotimpurile aduc schimbari in necesitatile nutritionale ale organismului, iar natura ofera alimente specifice fiecarui sezon pentru a raspunde acestor nevoi.

Primavara este momentul verdeturilor proaspete care ajuta la detoxifierea organismului. Poti consuma spanac, salata verde, ridichi si alte verdeturi, ideale pentru salate si ciorbe usoare.

Vara aduce o abundenta de fructe si legume racoritoare, precum fructele de padure, pepenele si rosiile. Sunt potrivite pentru sucuri naturale, salate si preparate la gratar.

Toamna este sezonul fructelor si legumelor bogate in vitamine, precum merele, dovleacul si strugurii, care ajuta organismul sa se pregateasca pentru sezonul rece. Supa de dovleac sau preparatele cu vinete si mere sunt ideale pentru aceasta perioada.

Iarna, organismul necesita mai multi nutrienti pentru a-si mentine energia si caldura. Radacinoasele, cartofii si varza sunt ingrediente de baza in supe consistente si mancaruri cu carne, completate de condimente care sporesc imunitatea.

Tabelul fructelor si legumelor in functie de luna

IANUARIE

Legume: nap, sfecla, morcovi, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi negre, ceapa uscata, pastarnac, cartofi, fasole uscata

Fructe: 
mere, pere, nuci, prune uscate

FEBRUARIE

Legume: nap, sfecla, morcovi, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi negre, ceapa uscata, pastarnac, cartofi, fasole uscata

Fructe: 
mere, pere, nuci, prune uscate

MARTIE

Legume: pastarnac, urzici, stevie, spanac, frunze de papadie, leustean, leurda,untisor, loboda, salata verde, ceapa verde, usturoi verde, laptuca, marar, busuioc, telina, patrunjel

Fructe: 
mere

APRILIE

Legume: 
urzici, stevie, spanac, frunze de papadie, leustean, leurda, untisor, loboda, salata verde, ceapa verde, usturoi verde, laptuca, ridichi, menta, patrunjel, marar

Fructe: 
mere verzi, corcoduse verzi, pere verzi

MAI

Legume: ceapa verde, usturoi verde, spanac, loboda, salata verde, ridichi, marar, busuioc, mazare verde, fasole verde, patrunjel, cartofi noi, leustean

Fructe: 
flori de soc, muguri de brad, fragi, cirese, caise

IUNIE 

Legume: ceapa verde, usturoi verde, spanac, salata verde, ridichi, marar, cimbru, patrunjel verde, tarhon, oregano, menta, mazare verde, fasole pastai, dovlecei, sfecla, morcovi, pastarnac, rosii, castraveti, gulii, sparanghel, conopida, cimbru, ciuperci, patrunjel, leustean, rubarba, loboda

Fructe: 
capsuni, caise, zmeura, afine, flori de soc, visine, cirese, corcoduse

IULIE

Legume: sfecla, ceapa galbena, pastarnac, ceapa verde, ciuperci, varza, marar, salata verde, cimbru, patrunjel, tarhon, oregano, menta, morcovi, cartofi, rosii, castraveti, busuioc, ardei gras, ardei iute, ardei kapia, vinete, conopida, gulii, fasole pastai, porumb dulce, broccoli, dovlecei, mazare, leustean

Fructe: 
cirese, visine, caise, piersici, coacaze, mure, afine, pepene galben, pepene verde, capsuni, zmeura

AUGUST


Legume: 
marar, cimbru, patrunjel, leustean, tarhon, oregano, menta, morcovi, salata verde, rosii, castraveti, busuioc, ardei gras, vinete, gulii, porumb dulce, ardei iute, ardei gras, ardei kapia, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi negre, ceapa uscata, sfecla, ciuperci, cartofi, conopida, broccoli, pastarnac, varza, dovleac placintar, gulie, hrean, dovlecei

Fructe: 
mere, pere, gutui, prune, nuci, pepene galben, pepene verde, nectarine, piersici, caise, zmeura, capsuni, mure

SEPTEMBRIE

Legume: 
salata verde, ridichi, cimbru, tarhon, oregano, menta, fasole pastai, dovlecei, sfecla, morcovi, rosii, castraveti, busuioc, ardei gras, vinete, gulii, porumb dulce, ardei iute, ardei gras, ardei kapia, gogosari, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi, ceapa uscata, fasole boabe, varza, conopida, broccoli, praz, pastarnac, varza, ciuperci, cartofi, dovleac placintar, hrean

Fructe: 
struguri, prune, mere, perei

OCTOMBRIE


Legume: 
sfecla, morcovi, busuioc, castraveti, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi, ceapa uscata, varza, cartofi, conopida, broccoli, praz, pastarnac, ciuperci, dovleac placintar, fasole,ardei gras, ardei iute, ardei kapia, gogosari, rosii, castraveti, vinete, gulii, hrean

Fructe: 
fructe de soc, castane, struguri, mere, pere, gutui, nuci

NOIEMBRIE

Legume: sfecla, morcovi, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi, ceapa uscata, pastarnac, ciuperci, varza, cartofi, dovleac placintar, fasole

Fructe: 
catina, mere, pere, nuci, gutui

DECEMBRIE


Legume: 
sfecla, morcovi, busuioc, telina (radacina), patrunjel (radacina), ridichi negre, ceapa uscata, pastarnac, ciuperci, cartofi, fasole

Fructe: 
mere, pere, prune uscate, nuci, alune de padure crude

Iar la sfarsit de articol, asa cum te-am obisnuit, iti lasam cateva materiale pe aceasi tema, pe care sa le parcurgi, cand timpul iti permite si daca tu crezi ca este de interes pentru tine:

Testul curiozitatilor despre fructe si legume
De ce e bine sa mananci urzici, spanac sau stevie

Dulciurile pot fi inlocuite cu fructe

sursa articol: untdelemndelabunica.ro
Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Astazi vei avea parte de multiple reusite, mai ales in provocarile pe care le vei primi de la prieteni. Daca ai incredere in apropiatii tai, poti sa le impartasesti si acestora secretul reusitei tale. Sigur si-ar dori sa afle cat mai multe informatii de la tine!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pentru a face un litru de miere avem nevoie de nectarul a aproximativ 10 milioane de flori.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ion catre Marie.
-Marie hai in sura.
-Nu, ca ma saruti.
-Nu te sarut.
-Pai atunci de ce sa mergem?

› vrei mai mult